Alıntı boris Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
sonuçta o yağı o araca koyanda ford satanda ford o zaman ona göre yağ üreticek neden fiat selenia ile anlaşmış çünkü selenia sadece fiat için yatırım yapıp fiatın motorlarına has yağ üretiyor o fordun hatası kullananın değil

boris,

Icten yanmali motorlarda, hic kullanilmamis sifir motorun kullanici hatasi olmaksizin bir rodaj donemini tamamladiktan sonra yag eksiltiyor olmasi, o motora uygun yag kullanilmamasindan ileri gelebilir.

Burada onemli olan, FL Selenia'nin FIAT guc paketlerine uygun yag teknolojisi uretip uretmemesi degildir. Ford'un da kendi motoruna gore yag uretip uretmemesi de degildir.

Rodaj donemini uygun tamamladigini varsaydigimiz motor icin, imalatci ornegin ACEA B4 SAE 5W-40 spesifikasyonunda yag kullanilmasini zorunlu kiliyorsa, musteri de gidip daha ucuz oldugu icin ornegin ACEA B4 SAE 15W-40 yag koyuyorsa bu bile motorun soguk calistirmadaki asinmasini olumsuz etkileyerek bir sure sonra fazla surtunmeden dolayi motorun erken asinmasina yol acabilecektir. Bu sebepledir ki, iklim kosullarina gore imalatcinin uygun gordugu viskozitelerden sasmamak, hatta ve hatta bahsi gecen spesifikasyonlari birebir karsilayan esdeger urunler kullanmak cok onemlidir. Bu urunun esdegeri Shell, BP, Castrol, FL Selenia, Exxon, Elf vs vs vs olabilir. Yag imalatcilarinin yuzlerce cesit urunu vardir. Ama siz rafin karsisina gecip birisi 10 YTL/lt, digeri 25 YTL/lt diye dusunup, ucuz olani almayi tercih edip sonra basiniza is acabilirsiniz.

Diger yandan, Ford olsun, Toyota olsun, Opel, FIAT, Renault, VW olsun; servislerde araciniza konulan yag %100 dogru yagdir diye birsey yoktur. Araciniza konulan yagin dogru olup olmadigini kacimiz gozumuzle gorup kotrol ediyoruz? Servis yanlis yag koymaz, koyamaz vs vs deyip isin icinden cikiyoruz. Ancak, servislerde yag degistirdikten sonra, bir zahmet motor yag seviye cubugunu muntazam olarak kontrol ediniz. %90 goreceksiniz ki, yag seviyesi MAX cizgisindedir veya daha da ustundedir. Servislerde motorunuzua bir de fazladan yag koyarlar. Sonra da derler ki "abi bu motor yag eksiltirse kendi fazlaligindan tamamlar". Boyle bir cahil cuheyla yaklasim olmaz arkadaslar. Motora fazla yag konulursa, yag basinci artar ve o fazlaligi motor kecelerden ve contalardan disari atar. Motor sıkısır, ust kapaktan yag sızdırmaya baslar. Asiri yag basincindan dolayi piston segmanlarindan sizip yanma odasina girebilecek yaglar yakilmaya baslar. Sonra 20000 km yol gidersiniz, kapak contasi degistirirsiniz. Siz conta degistirdikce servis bayram yapar. Sonra da deriz ki "vay boyle motoru yapaninda vs vs vs"... Ama aslinda motorun yag seviyesini, gosterge cubugunun tam ortasina gore ayarlasaydiniz tum bunlar basiniza gelmezdi.

Diger yandan, laf lafi acmisken, viskozite olayina tekrar son defa degineyim.
piyasada satilan yaglarin ambalajlarinda genellikle mineral mi yari sentetik mi tam sentetik mi olup olmadigi yazmaz. Bu bir bakima pazarlama taktigidir. Iki bisonu alirsiniz bakarsiniz. Viskozitesine kadar ayni gibi algilarsiniz. Ama birisi tam sentetik, digeri mineral olabilir. Ucuz olan mineral yagi alip koyarsiniz. Ondan sonra 100 000 km gidip motoru kucaklarsiniz. Cunku yag degisim periyotlarini ayni tutup, sentetik yag kadar uzun sure boyunca mineral yagi kullanarak aslinda motoru oldurmus olursunuz.

5W-30,5W-40,10W30,10W-40,15W-40,20W-50 vs vs vs gibi viskozitelerin birbirleri arasinda daglar kadar fark vardir. Bu farki motor sesinden, titresiminden vs vs hissederek anlayamazsiniz. Ancak uzun vadede motora verdikleri hasarlari karsilastirarak, piston gomleklerindeki yuzey asinma ve puruzluluklerini olcerek veya bu yaglari her degisimden once kimyasal analiz laboratuvarinda test ederek yorum yapabilirsiniz. Son kullanicilar bu saydiklarimin hicbirisini yapamadiklari icin en son motor arizalandiginda durum patlak verir ve birseylerin ters gittigini dusunurler.

Yaglar hakkinda daha detayli bilgiler yag imalatcilarinin web sitelerinden ednilebilir. Yukarida verdigim ornekler, ozellikle herhangi bir arkadasimizi/servisi/markayi elestirmek/kotulemek amaciyla degildir. Laf lafi acti, nerden nereye geldik...