Alıntı bankaci61 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
aslında 2500 ile sınırlamamak lazım. bazen 3000 de en az yakıtı yakar bazen 2000 de bazen de 2500 de. bence ilk başta motoru tanımak lazım. tecrübe kazandıkça rampada en az hangi vites ve devirde yakıyor, düz yolda hangi devirde hangi vitesle gidersem az yakar diye tecrübeler silsilesiyle öğrenmeye çalışmalısınız. bir nevi test yani.

ben aracımı ilk aldığımda - starjet için konuşuyorum - ortalama yakıt tüketimim bir ara şehiriçinde 9lt/100kmydi !! ama aracı tanıdıkça, test ettikçe hangi devir ve vitesle ekonomik olduğunu tecrübe ettim. şu an karışık 5,5 - 6,5 /100km arası tüketimim var.

aracınızı tanımaya çalışın.
ben de bu aşamadayım. Starjetimi alalı 3 hafta oluyor. İlk benzinim Opet'ten 75 TL ydi. Şehiriçi 7.6 ortalamam oldu. Sonra 100 TL Po'dan aldım. Forumda PO'dan alınan benzinle biraz daha uzun yol yapılabildiğini duydum. İstanbul trafiğine de dikkat ettim. Sonuçta biraz daha akıcı trafikten giderek, aracı daha tutumlu kullanarak 6.3 ortalam oldu. 420 km yaptım Bu çok sevindirici. Şimdi 100 TL liği tekrar ölçüyorum...

Trafiğin akışına göre ortalamanın üstünde hızda gidiyorum. Örnek TEM'de ortalama 100 le gidiyorlarsa ben 120 ile gidiyorum. E5'te hafif yoğunluk varsa frene basacağım durumlarda diğer araçları rahatsız etmeden frene basmadan şerit değiştiriyorum. Sonuçta fren pedalını çok az kullanıyorum. Bir de gaza yüklenmeyip yavaş hızlandırıyorum aracı dik rampaya 5. hatta 6. viteste girip hızlansın diye yüklenmiyorum. Hafif gazda çıkıp hızımı koruyorum sadece rampada. Böyle olunca 10 lt /100 km ile rampa çıkıyorum. Düz yolda 4.5 gibi sabit hızla gidiyorum. Gayet iyi bir tüketim elde ettim...