+1000
evet arkadaşlar vites halatlarınız donuyor
Printable View
Aracın altını motor kısmını kapatmak çözüm olabilir mi?
muhakkakki faydası olur bencede
ama birde tjet çi arkadaşların deneyimlerini öğrenebilsek onların başına geldimi bu durum eğer gelmediyse iyi bir referans olabilir
Vay Be 4 Yıllık Konu Hortlamış :)
abi 4 yıllık konu hortlar yani bu olay basıma geldi dun noluyor dedim google a sadece şunu yazdım "arabanın vitesi donuyor" bu konuda en üstte sadece tek model arac olarak punto cıkıyor tek bizim sitemiz cıkıyor bu gece misafirlikteydik dısarıda -4 derece hava soguklugu var arabaya bindim 3. viteste kalmıs calıstırdım vitesi boşa alamadım ugrastım bekledim 10 dk çözülmedi 3.viteste gideyim az ileride acılır dedim hafif bayır olan yerde az kalktı araba sonra deli gibi baskı balata koktu bu ne bicim bir akıldır ne bicim teknolojidir bunu yapan mühendisler düşünememişlermi boyle olacagını ne acıdırki misafirlige gittigimiz kişinin arabasıyla eve gitmek durumunda kaldık ya acil bi durum olsaydı böyle şey olmaz olsun arabadan sogudum ve satıyorum.
Arkadaşlar bu kış bayağı sorun yaşayacağız gibi görünüyor .bakın vitesler donuyor.daha bakalım ne sorunlar çıkaçak forumu takip ediyorum . Oldu olcak arabayı garajda battanıye ile sarmalı .yada yanında ısıtıcı çalıştırmalı .abi nasıl iş bu .
demin aşağıdan geldim dışarıda -4 yada -5 gibi soğuk var vitesi 1 de bıraktım donmamıştı. park etmeden öncede sulu yollardan baya geçtim.
bence servise gidip ya da en azından sanayiye gidip vites tellerinin açık kısımlarına plastik körük v.b. gibi uygulama yapılabilir böylece sıçrayan sular vites telini dondurmaz.
bu arada bi iki gün önce doğuda askerlik yapan bir arkadaşımın anlattığına göre meganında vitesi donmuş :D :D
tjet sport ta donuyor evet benim başıma geldi. Tel değişti sonra problemde çözülmüştü. ZAmanla o telin içindeki yağda özelliğini kaybedip tekrardan donması muhtemel ancak. Malum daha 2 yaşındaki arabada donuyorsa 2 yılda sıkıntı yaratcak boyuta geliyor demektir.
serviste bu vites halatı değişimi için 400-450 TL fiyat biçiyolar , ama bi türlü anlayamadığım neden tel ya da halat donuyorda , nedense ortalama sıcaklık -5 in altına düştüğünde şanzumanda kullanılan kalitesiz, viskozitesi düşük yağ donmuyor, ille de halat donuyor. Aracım kapalı garajda ne su ne kar , ama sıcaklık -5 i geçmeye görsün anında sertleşme başlıyor fakat motor biraz ısındığında çözülmeye başlıyor, bu sene de aynısı olsun ilk önce yağ değişimi deneyeceğim, halat değişiminden de daha ucuz olacağına eminim.
Ben aracı boşta bırakıyorum, elfrenini çekiyorum. Bu seferde frenler donarsa yapacak bişeyim yok :)
Ben Vanda askerlik yaptım makam aracımız Linea idi -30 larda bile bekledi dışarıda araç ama böyle bir soruna hiç denk gelmedik bir iyileştirme falan yapıldı mı bilmiyorum model yılına göre ama bizim araçta ve kışladaki diğer Linea da olmadı bu sorun . Benim kendi aracımda da olmadı geçen kış ama bakalım bu sene nolacak
Geçmiş Olsun Benim Vites de dondu geçen günlerde. 15 dakika ayağım debrajda basılı şekilde bekledim :D yapck bişi yok :D
arkadaşlar biz iki ay önce bora şanzımanını değiştirirken bu konuyu ustaya sormuştum benim puntoda da bu sorun oluyordu yani kışın birinci vites geçişinde soğuktan kaynaklı sıkıntı vardı.. usta bunun sebebini şanzıman yağının kalınlaşmasına bağladı... bilmiyorum doğru mu
slmlar arkadaşlar , amacım konuyu hortlatmaktan ziyade güncel tecrübe ve bilgi paylaşımı.
aracımda 2 gündür vites donması oluyor. pazartesi gecesi aracı 1. viteste bıraktım sabah calıştırmak istediğimde aracı boşa alamadım 15 dk. ayagım debriyajda bekleyerek vitesin cözülmesini bekledim ve sonunda agır agır cözüldü, hareket ettirdikçe normale bindi. dün gece aracı boşta bıraktım, en azından vites donsa bile debriyaj acısından sıkıntı yaşamamak için. bu sabah aracı calıstırdım ama tam 27 dk. sonra aracı 1. vitese zor da olsa gecirebildim. sabah erkenden servise ugradım ve sorunu anlattım. bana ; sık sık olan bir olay dediler ve aslında araçta bir sorun olmadıgı eger acil bir çözüm isteniyorsa; sorunun vites halatlarından oldugunu degişmesi gerektiğini, fakat degişmesine ragmen bu tür sıkıntıların tekrarlanabilecegi söylendi. yani bu noktada tek çözüm aracı zorlamadan egerki vites donmuş ise aracı çalıştırıp vitesin çözülmesini beklemekmiş. aracımın şansuman yagına baktırdım aynı zamanda ve biraz eksilen şansıman yagımı tamamladılar. bakalım bu gece ankara için hava cok soguk , gece -12 lerde ve aracı yine boşta bıraktım. sabah tekrar bakıcam. servis şansıman yagıyla alakası yok dedi ama şamsıman yagını eksik olma ihtimalini düsünerek kıyaslıcam. gercekten can sıkıcı bir durum.
ayrıca konuyla alakalı tecrübesi ve bilgisi olan dostlarıma bir sorum olacak;
tabi bu arada bu soruma servis çalışanları her nekadar ''sorun olmaz'' deselerde birde sizden tecrübeye baglı bilgi almak istedim ;
- aracı 15 dk debriyaja basılı tutarak çalıştırdım ve vites kolunu biraz acelecilik ve sinirle beraber vitese geçirmek için zorladım bana herhangi bir sorun cıkartırmı?
Şuanda meteor.gov.tr de eskişehir -15 *C gözüküyor ve birazdan dışarı çıkacağım bakalım benimkide donmuş mu ? :D sonuçları öğleden sonra yazarım.
:) vites donmuyor ama kapılar açılmadı sabah :))
Şükür ki viteste biraz sertleşme dışında bir donma olayı yoktu, okulda da -14 *C de falan yaklaşık 6 saat falan bekledi bir problem yoktu. Son zamanlarda soğukla ilgili sıkıntıları okudukça resmen evham yaptım sabah soğutma suyunu kontrol ettim bi donma varmı diye, o da gayet iyi durumdaydı :) Durduk yere sevindim, forumun kattığı tecrubeler için hepinize teşekkür ederim.