evet
bu doğru
fatih altaylı testini yapmıştı bravo hgt nin ki kendisi çılgının tekidir
ilk defa 5. viteste devir kesiciye giren bir araba kullandığını özellikle vurgulamıştı
ve yanlış hatırlamıyorsam yanında test esnasında hanımı vardı?
evet
bu doğru
fatih altaylı testini yapmıştı bravo hgt nin ki kendisi çılgının tekidir
ilk defa 5. viteste devir kesiciye giren bir araba kullandığını özellikle vurgulamıştı
ve yanlış hatırlamıyorsam yanında test esnasında hanımı vardı?
1.3 Multijet 90 hp ve turruncuuu
Tolga
5. viteste devire kesiciye girmek işin aslı pek bir marifet değildir. Benim şahsi düşüncem hıyarca tasarlanan bir transmisyondur.
Araçları dizayn ederken dişli oranları aslında sanıldığından daha komplikedir. Vites kutusu ve ayna mahruti tasarlanırken, araç son hız değerine maksimum güç üretilen motor devrinden önce ulaşılırsa (Türkçelerini bilmiyorum) "undergeared", maksimum güç üretilen devirden sonra ulaşırsa "overgeared" denir.
Mesela bir araç düşünün maksimum tork 3500, maksimum güç 5500 devirde elde edilsin. Düz yolda giderken;
1. Bu araç "undergeared" tasarlanmış ise (atıyorum) son hızı 180 iken 5000 devire çeviriyor olabilir (kesinlikle 5500 altında)
2. "overgeared" ise aynı araç son hızı 200 olur, o hızda motor 6500 çevirim yapıyor olabilir. (5500 üstü)
3. Son seçenek araç son sürate motor maksimum güç üretirken ulaşırki bu aslında ideal olan durumdur. Üstteki hayali durumu ele alırsak bu sefer son sürat 190 iken motor yaklaşık 5500 devire çeviriyor olur.
Bu değerler kendi arasında kıyaslama amaçlıdır ve fikir vermeleri için yazdım yoksa tamamen atmasyondur.
1. seçenek tamamen yakıt ekonomisi sağlar fakat riski aracın hafif rampalarda gaz yememesi (tork yetmezliği) olacaktır. (gaz yemediği halde gaz basılınca yakıt ekonomisi de kalmaz doğal olarak)
2. seçenek sürat arabalarında (yada performans) geçerlidir. Son viteste ve düz eğimli yolda limitör devreye gircek kadar bile abartılan durumları varmış... Tahmin ettiğiniz üzere bu araçlarda benzin su gibi gider.
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri