benzinli araçları düşünün onlar çok daha yüksek devirlerde vites değiştiriyorlar.. (gerçi düşük devirde atsanız da daha çabuk devirlenip daha çabuk toparlıyorlar)
dizel için çevirebildiği max devrin yarısından biraz üstünde (2500-3000 arası) vites değiştirmek en ideal olanı.. dizel olduğu için 2500 devirden sonra gelen ses, daha önce benzinliye alışmışsanız erken vites değişimine neden olabiliyor.. aracı bağırttığınızı düşünerek erken vites geçişleri yapıyor olabilirsiniz (ben yapıyordum).. nerdeyse tüm dizel araçlarda 1. ve 2. viteste motor sesini içeri çok alıyorlar.. motorun sesinden çekinmeden viteslerinizi daha yüksek devirlerde değiştirebilirsiniz..
#düz yolda 2500 devirde baymaması lazım daha seri vites geçip gaz verin..
rodaj olayına gelince ilk 1000km sürekli yüksek devirlerde yada sürekli düşük devirlerde kullanmayın diye önerilerde bulunanlar çoğunlukta.. mesela 5. viteste sürekli 3000-4000 gibi yüksek devirde kullanmak yerine ara sıra hızınızı azaltıp tekrar yükseltebilirsiniz..
aracı aldığım ilk hafta uzun yola çıktım.. lüleburgazdan adanaya varıncaya kadar hiç zorlamadan tüm vitesleri kullandım 170km/h hızlara çıktım kısa süreli.. adanadan dönüşte motorun canına okurcasına max hızı zorladım çok rahat 200km/h ulaştı.. 10000-18000km arası hep düşük devir kullanıp ekonomi yapmaya çalıştım uzun yolda 200km/h hıza çıkıncaya kadar baya bi zorlandı.. motor kurum mu yaptı tembelleşti mi ne olduysa artık.. neyse o günden sonra devirli kullandım ve 20000km bakımından sonra hafif bir eğimli yolda göstergede 215km/h görünce gösterge saçmalıyo zannettim gps hızımı kontrol ettim sonra max 209km/h gösteriyordu..
çok uzun yazdım bu defa sonuna kadar dayanıp okuyanlara tavsiyem, sizi en tatmin edecek tarzda sürün gitsin.. ne ekonomi yapıcam diye motoru tembelleştirin ne de aşırı performans için motorun canına okuyun..

Yer imleri