Merhaba arkadaşlar,
Konunun uzmanı olarak, Önce Ali Tezel'in yazısında ki ifadelere karşı bilgilendirmek istiyorum.
Öncelikle bahsettiği yüzde 25 vergi iadesi oranı yanlış.Ocak 1'e kadar bu oran Yüzde 15.'di.Ve bu orandan brüt maaşlı çalışan ve iş yeri sahibi haricindeki hiç kimse yararlanamıyordu.
Devlet katkı payları tamamen koruma amaçlı fonlarda değer kazanıyor.Yani bahsettiği gibi verilen yüzde 25'ler olduğu gibi kenarda durmuyor.Sadece daha garanti bir fon havuzunda değerleniyor.
SGK'dan kim verilen süreden önce emekli olup parasını alabiliyor ki Bireysel Emeklilikten aynı şeyi bekliyoruz.Bireysel Emeklilikte özel bir sektör değil,evrakların içerisinde giriş formu vardır.Bu form bütün şirketlerin sözleşmelerinin içerisinde yer alan zorunlu bir formdur.İçerisinde minimum 10 yıl yatırıp 56 yaşında emekli olup paranızı %3,75 stopaj kesintisi ile ister maaş,ister toplu para alabilirsiniz ibaresi mevcuttur.
Emekli etmez ifadesi de yanlıştır.Paranızı ömür boyu maaş olarak ta alabilirsiniz.Fakat ben danışman olarak bunu önermiyorum.Çünkü Türkiye'de ortalama yaş 70'tir.Ömür boyu maaş yaşı daha fazla hesaplanmaktadır.Bu yönlendirme iyi bir danışmandan geçer...
Devletin yaptığı kesintiler ile ilgilide, 56 yaşına kadar beklenirse devlet katkısının da yüzde 100'üne sahip olabiliyorsunuz.Fakat erken çıkmanız durumunda devletin kendi verdiği katkı bedelinden yıllara göre belli bir kesintisinın mevcut olması çok normaldir.Sonuçta bugün taahhütlü bir telefon aldığınız da bile erken fesihte bir ceza söz konusu.Ki sisteme bu konu bilinerek giriliyor.
Ayrıca 2013 öncesinde insanlar 3. veya 4. yıllarında çıktıklarında ana para+kardan bir kesinti yapılıyorken şimdi sadece getiriden yapılan kesinti bu kadar sorun yaratmamalı.
Ayrıca ben bir danışman olarak müşterim ile görüşürken bu sisteme kısa vadeli girilmemesi gerektiğini belirtiyorum.
Yer imleri