City Motor Arızası Nedeniyle Tofaş'a Yollanan Mail
Arkadaşlar 2006 model aracımda aynı sorunları yaşıyorum. Aşağıdaki maili Tofaşa gönderdim..
Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.
2006 yılı Temmuz ayında satın aldığım Grande Punto 1,3 Multijet Dynamic aracımın 2 yıllık garanti süresi sona ermiştir. Bu süreç içinde bütün periyodik bakımları yetkili servis tarafından yapılmıştır.
Aracımı aldığım ilk günden beri üyesi olduğum www.grandepuntotr.com forum sitesine üye olan bütün punto sahipleriyle çeşitli organisazyonlara imza attık. Yüzlerce punto sahibi bu platformda araçlarıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunmaktalar.
Aracımda geçen hafta bir direksiyon sorunu yaşamaya başladım. Araç stop halindeyken direksiyon sola doğru dönüyor, ayrıca direksiyondan sesler geliyordu. Konuyu araştırdığımda bu araca sahip olan çoğu kişide bu şikayetler yükselmeye başladı. Aracımı servise götürdüğümde sorunun direksiyonla ilgili olduğunu ve benim gibi bir çok araç sahibinin bu servise bu şikayetle uğradığının da altını çizdiler. Maliyetinin 1.950 TL olduğunu ilettiler. Benim bu fiyata itirazım neticesinde ise Tofaş ile görüştüklerini Tofaş’ın 1000 TL gibi bir kısmını kendilerinin karşılayacağını benim ise 950 TL vermem gerektiğini söylediler ancak bu şekilde yapabileceklerini söylediler.
Şimdi şunu sormak istiyorum! Tofaş bu şekilde masrafın yarısını karşılama lüksünü nereden buluyor. Masrafın yarısını karşılıyor ise bu araçla ilgili üretim hatasını kabul ediyor mu demek oluyor bu ?
Bu arıza görüştüğüm bir çok araç sahibinin karşılaştığı genel bir sorundur. Fabrika hatası olan bu durumun firmanız tarafından karşılanması gerekirken üstüne ayrıca para talep ediliyor. Kaldıki aracın kullanımı ile ilgili olarak bu şekilde bir arızanın oluşacağı bile bildirilmediği gibi kullanım kitabında da bundan bahsedilmemektedir. Herkesin aynı sorunu yaşadığı servisleriniz ve özellikle sizler tarafından açıkça bilinirken araçların geri çağrılmamasını anlamak mümkün değildir.
Sayın Yetkili,
Yukarıda kısaca bahsettiğim konu ile ilgili gereğinin acilen yapılmasını, serviste bulunan aracımın bir an önce ayıplı hatasının giderilmesini talep ediyorum.
Aksi halde konu ile ilgili başta Bursa Cumhuriyet Savcılığına, Tüketiciyi Koruma Derneğine, Tüketici Hakları Derneğine, Türk Standartları Ensititüsüne ve gerekli görülen her platforma, her internet mecrasına şikayetlerimi yazılı olarak yapacağımı bildiririm.
Sorunumun çözülmemesi halinde, aynı sorundan muzdarip olan ve bu konuda mutabakata vardığımız arkadaşlarla birlikte, alenen basına bilgi verilmesini de sağlayacağız.
""""Servisten aradılar ücretsiz şekilde işlmei yaptılar tek kuruş ödemedim"""" bilgilerinize...
City motor ariza mail sonucu
Alıntı:
solak333 Nickli Üyeden Alıntı
merhaba arkadaşlar. aynı sorun bendede var. 63bin km deyim. garantim bitti ve benim aracımda 2006 model. yaptığım ufak bir araştırma sonucunda bu modellerin çoğunda bu arızanın olduğunu gördüm. bu hafta aracımı tarsus taki fiat boranlar servisine götürüp direksiyon motoru denilen parçasını değiştirecem. 1900 civarı rakam verdiler. onarımdan sonra bende dava açmayı düşünüyorum.işe aracımla gidip geldiğim için davanın sonuçlanmasını bekleyemeyceğim. servisten aldığım belgelerle ve forumun adresinide dilekçeme ekleyerek il hakem heyetine başvuracağım. bir kaç hukukçu arkadaşımla paylaştım konuyu kazanma ihtimalin çok yüksek dediler. sonuç olarak ayıplı bir mal bu. daha önce dava açan yada onarım yaptıran arkadaşlar varsa burdan haberleşirsek tüm madur arkadaşlarımıza ön ayak olmuş oluruz.
Sevgili arkadaşım bu şekilde o parayı alamadığın gibi dava masraflarıyla uğraşmak zorunda kalacaksın.
Dün itibariyle gönderdiğim maillerin ve faksın meyvesini aldım. Servisten aradılar ve tek kuruş ödemeden city motorunu değiştirdiler. Nne işcilik ödedim ne de parça ücreti sadece 40.000 km bakım ücreti ödedim o da ghayet cüzzi miktara. ( 310 TL )
Sizlere tavsiyem kuzu olmayın yoksa 2000 TL gibi ücretleri ödemek zorunda kalırsınız.
Saygılarımla...
Arkadaşlar lütfen yardım dava açıyorum...
arkadaşlar bu konu çok hassas, geçen gün direksiyon kilitlendi ve eşim kaza yapıyordu . Müşteri ilişkilerinden nil hanım paşa paşa 2279 tl verip yaptırmam gerektiğini 4 yaşında arabam olduğunu ve 34.000 km bir önemi olmadığını söyledi. Bende Zafer Dindar arkadaşımızın mailinden esinlenip aşagıdaki yazıyı fax çektim. Sizden isteğim kimler bu sorundan muzdarip ve para ödemiş ise belgeleriyle bana yollamaları. Madem bizi önemsemiyorlar bende önemsemelerini ve müşterinin haklarını nasıl alacağını göstereceğim avukatımla görüştüm hakem heyetine başvuruyorum. Sizlerinde belgeleriyle olayı daha iyi anlatabileceğimi biliyorum.Tofaş grubuyla bayağı bir uğraşacağım.:whip0000:
Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.
2004 yılı Mayıs ayında eşimin adına satın aldığım Punto 1,3 Multijet Dynamic aracımın 2 yıllık garanti süresi sona ermiştir. Aracım 34.000 km olup bu süreç içinde bütün periyodik bakımları yetkili servis tarafından yapılmıştır.
Üyesi olduğum www.grandepuntotr.com forum sitesine üye olan bütün punto sahipleriyle bu konuyu görüştüm. Yüzlerce punto sahibi bu platformda araçlarıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunmaktalar.
Aracımda şubat ayında bir direksiyon sorunu yaşamaya başladım. Araç stop halindeyken direksiyon sola doğru dönüyor veya hareket halindeyken direksiyon kitleniyor ve kitlendiği konumdan bir daha geri alamadığınız gibi sürüş esnasında tehlikeli bir şekide yol güzargahında arabayı durdurup yeniden çalıştırmam gerekiyor . Aracımı Ankara Birmot yetkili servisine götürdüğümde aracın calibrasyonunun yapılıp düzeldiği söylendi. O dönemki city motor düğmesinin fiyatı 1350 TL olarak tarafıma bildirildi. Konuyu araştırdığımda bu araca sahip olan çoğu kişide bu şikayetler yükselmeye başladı. Son olarak aynı arızayı hemde çevre yolunda giderken yaptı çok zor bir durumda aracı kitlenen direksiyonu kitlendiği istikamette ilerlerken durdurabildim.Aracımı tekrar servise götürdüğümde sorunun direksiyonla ilgili olduğunu City motorunun arızalı olduğunu 2 ay önce yapılan calibrasyonu ile halledilemediği değişmesi gerektiği ve maliyetinin 2.240 TL olduğunu ilettiler. Benim bu fiyata itirazım neticesinde ise 1.740 TL ye yapabileceklerini söylediler.
Şimdi şunu sormak istiyorum! Tofaş bu şekilde masrafın bir kısmını karşılama lüksünü nereden buluyor. Masrafın bir kısmını karşılıyor ise bu araçla ilgili üretim hatasını kabul ediyor mu demek oluyor bu ?
6 Mayıs 2009 tarihinde 4442255 numaranızı arayarak bu sorunun garanti kapsamında çözümlenmesi talebimi ve bu parçanın stoklarınızda olmadığını 20 gün içerisinde geleceğini öğrendiğimi aracımın yıllık muayenesinin Mayıs ayı sonuna kadar biteceğini ve aracımı bu sorundan dolayı parka çektiğimi ilettim.
15 Mayıs 2009 tarihinde müşteri hizmetlerinden bu sorunla ilgili Nil hanımdan gelen cevap aynen şöyledir;
Aracımın 5 yaşında olduğu garanti kapsamında olmadığını garanti kapsamında bu parçanın değiştirelemeyeceğini kaldı ki elektronik bir arızanın 5 yıllık bir araçta olabileceğini aracın km sinin hiçbir önemi olmadığını 2.240 TL ye aracımı yaptırabileceğimi iletmiştir.
Aynı tarihte yine müşteri hizmetlerinizi bir kez daha aradım verilen cevap aynen şudur;
Nil hanımın üst yetkili olduğu ve bu kararın şirket kararı olduğu ve değiştirilemeyeceğidir.
Sayın Yetkili,
34.000 km bir araç yaşından önce ne kadar az kullanıldığının göstergesidir. City düğmesi fonksiyonunu aracımda hiç kullanmama rağmen bozulduğunu ve Türkiyede kaç araçta bu sorunun olduğunu ve kaç aracın city motorunun değiştirildiğini bunun ne kadar vahim kazalara yol açabileceğinin tarafınızdan bilindiği halde bir çözüm yoluna gitmediğinizi bu parça ile ilgili fiyat konusundaki tutarsızlığınızı, müşteri memnuniyeti kavramınızın olamadığını yaklaşık 20 yıldan bu yana tofaş ve fiat marka araçlarınızı kullandığım halde müşterilerinizi servis ile karşı karşıya getirdiğinizi belli müşterilerinizde (Örnek : Zafer Dindar – Bursa) garantisi bitmiş olmasına rağmen bu parçayı ücretsiz olarak değiştirdiğinizi biliyorum. Bunun bir emsal olduğunun farkında olmanıza rağmen servisimin müşteri memnuniyeti adı altında garanti kapsamında bu parçanın değiştirmesini istemesine rağmen çifte standart uygulamanız da bana size dava açma hakkımı doğuruyor. Kaldıki City motor diye bilinen elektro servo motor arızası halk arasında city modu arızası diye geçiyor. Daha evvel toyota ve huyndai nin başına gelen ve ömür boyu servo motor garantisi çıkartarak önlerine geçtikleri bir arıza aslında. Şu an bir çok kişi bundan şikayetçi. Çünkü servo motorların Türkiye yollarında arıza yapma ihtimali yüksek. Bu kadar çok arızanın olmasıda Fiat açısından düşündürücü. Kronik arızalar, garanti süresi zaman aşımı ile sınırlandırılamaz (4077 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun. madde:4/paragraf:4) Şu an aracımda ikinci kez olan bu arıza kronik bir arızadır ve ayıplı mal statüsündedir.
Yukarıda kısaca bahsettiğim konu ile ilgili gereğinin acilen yapılmasını, parkta kullanılamaz halde bulunan aracımın bir an önce ayıplı hatasının giderilmesini talep ediyorum.
Aksi halde konu ile ilgili başta Ankara Cumhuriyet Savcılığına, Tüketiciyi Koruma Derneğine, Tüketici Hakları Derneğine, Türk Standartları Ensititüsüne ve gerekli görülen her platforma, her internet mecrasına şikayetlerimi yazılı olarak yapacağımı gerekirse dava hakkımı kullanarak aracımın üretildiği fabrikaya yollanmasını ve bilir kişi tarafından incelenmesini de isteyeceğimi bildiririm.
Sorunumun çözülmemesi halinde, aynı sorundan muzdarip olan ve bu konuda mutabakata vardığımız arkadaşlarla birlikte, alenen basına bilgi verilmesini de sağlayacağım.
Hamdi Alp Doğ
0533 526 06 06
06 ASB 57 ARAÇ PLAKASI