Alıntı Av.Efe Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Arkadaşlar benim çok iyi bi pejo ustam vardı; bana dediği şuydu motor açmak dikkat ister ve çok önemlidir. İlk aldığında arabayı en az 5000 km devirli kullanacaksın ki araban sağır kalmasın. Hatta motor açmıştı bir gün bana gösterdi sağır bir arabanın motorunun içini eğer arabayı ilk aldığımızda devirsiz ölü devirlerde kullanırsak uzun bir süre motorun vuran - çalışan pistonları fazla yükseklere çıkmaz ve piston tünelleri içindeki yaptıkları çok ince-mikronluk yuvalar kısa kalır. Daha sonra da yüksek devirlere ve hızlara çıkmak istediğinde arabanın pistonları o yuvalara takılı kalmak isteyip -fizik kuralı gereği- pistonlar yukarıya vurarken motorda bir kasılma yığılma olur.
O yüzden motorda yağ iyice yayılınca ki bu da bir depo benzini bitirmen yeterli demişti bana ustam, ondan sonra mümkünse 5000 kilometre arabayı 5 e atma ya da geç at basarken demişti usta. Hakikaten de benim 2 adet pejom oldu, birisi sağır idi satın aldığım adam fazla basmamış arabayla ve araba 65.000 deydi, daha sonra bu ustamın dediklerini yaptım grande puntom da dahil arabalarım sağır kalmıyor... Yanlışım varsa düzeltin
Olaya teorik olarak baktığımda pek mantıklı gelmedi doğrusu. İçten yanmalı motolarda aracın stroku sabittir ve 500 devirlede gitse 5000 devirlede gitse çevrimi tamamlaması için tam bir tur yapması gerektiği için izleyeceği yolun uzunluğu aynı olmalıdır. Krank biyel mekanizmasında elemanların uzunlukları değişmediği sürece (piston kolu uzunluğu, piston uzunluğu, kran çapı gibi parametreler) izleyeceği yol aynıdır. Mukavemet açısından düşündüğümüzde ise yüksek devirlerde hareketli parçların ivmeleri arttığı için, üzerlerine etkiyen kuvvette artacaktır bu durumda elestik şekil değiştirmeler olacaktır. Ama buda gözle ne kadar gözlenebilir bilmiyorum. Ustanın gösterdiği sağır motorda bir imalat hatası olabilir. İmalatta tüm parçalar belirli bir toleransta üretilir, üretilen tüm parçalar belirlenen ölçü toleransının içinde bile olsa bir araya geldiklerinde hatalı bir motor ortaya çıkabilir bunu kestirmek çok güçtür imalat açısında.

O yüzden imalatta boşluk, sıklıktan daha çok risk taşıdığı için, pistonlar ve segmanlar artı toleransta, gömleklerde eksi toleransta işlenir. Motor ilk montajı yapıldığında bir miktar sıkıdır ve ilk kmlerinde biraz alışması gerekir. Ama aşınma miktarı yani rodaj süresi gelişen imlat ve malzeme teknolojileriyle baya bir aşağıya inmiş durumdadır.