ametist Nickli Üyeden Alıntı
sizin dediğiniz kendi içinde doğrudur, mamafih burada ne çivi çakıyoruz, ne de temas yüzeyi 90 derece.... yükü taşıyan merkez (poryo) dir, civataların (bijonların) taşıma ve yük binme vasfı yoktur. sadece bağlama vazifesi yaparlar. ayrıca bijonların delikleri bijon çapından büyük olmakla beraber, bijonun üst kısmındaki açılı birleşme yüzeyi halihazırda bağlantının üretim toleranslar içindeki hatalarını ( burada %2 olduğunu varsayabiliriz, 100 mm ye karşılık 98 mm ) tolere edebilecek şekildedir.bu yüzeyin açılı ( eşmerkezli, konsentrik, concentric)olmasının sebebi de budur zaten. işte bu yüzden kenarlara yük binmesi 90 derece değildir.
hasılı, eğer merkezleme çapı uygun bilezikle eşitlenmemişse ya da burada sıkıntı varsa yük bijonlara binmeye başlar, bunu da balans vurmasından ve ne yaparsanız yapın ayar tutmamasından anlarsınız. bu noktada bijon aralıklarının tam olması ya da 2 mm kaçık olmasının hiç önemi yoktur, sıkıntı zaten yükün bijona binmesidir. bu durumda bile dört bijonun kırılması için aşağı yukarı 100g darbe gerekir ki o darbede de zaten ön takımda kırılmayacak eleman yoktur. asıl güvenlik riski %2 lik sapma değil, ne idüğü belirsiz çin malı lastikler, kaynama noktasını kontrol etmediğiniz veya dört senedir değiştirmediğiniz fren hortumları ve hidroliği ya da parlatacağım diye sürdüğünüz kimyasal maddelerin hasar verdiği lastikleri de unutmamak lazım, aşınmış ve incelmiş diskler ile yola çıkmaktır. miadı dolmuş bir cam sileceğinin şiddetli yağışta oluşturacağı güvenlik riski bile kat be kat fazladır.
bu metal dayanımı işini daha teferruatlı anlatmamı isterseniz brinell, rockwell sertliklerine, bunlara göre yapılan çeşitli testlerin averaj sonuçlarına bakıp detay hesap yapmak gerekir ki ne yeridir ne zamanı...
hasılı, isteyen istediğine inanır. inanılan herşeyi mutlak doğru kabul ederseniz buna iman etmek denir. dünya ilmine iman edilmez, zira sürekli değişir. bu yüzden ben inandığımı değil, bildiğimi söylüyorum, gerisi keyfe kederdir.
saygılar
Yer imleri