Sayfa 1/2 12 SonSon
34 sonuçtan 1 ile 20 arası

Konu: --18 Mart çanakkale Zaferi--

  1. #1
    G M
    PuNToGiRL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09/01/2007
    Yaş
    37
    Mesajlar
    516
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Edilen teşekkür: 7

    Standart --18 Mart çanakkale Zaferi--







    ---ÇANAKKALE ZAFERİ VE ASKERİN BİR TAS ÇORBASI---
    BU milletin tarihinde bir "Çanakkale Zaferi" vardır.
    Her ne kadar geçmişle ilgilenmek, hele askeri zaferleri anlatmak ve bu zaferlerin kumandanlarını anmak bugün bazılarının hoşuna gitmese de, tarihi değiştirmek mümkün müdür?
    Değildir!
    1915'te bu milletin tarihinde Çanakkale Zaferi vardır.
    Bu zaferde, Mehmet Akif'in "Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker" dediği Mehmetçik vardır, kahramanlar vardır, bunlardan biri de Mustafa Kemal Atatürk'tür.
    Çanakkale Zaferi'nin en önemli muharebelerinden biri olan Anafartalar Savaşı'nı Atatürk, el yazısıyla, günü gününe, bir okul defterine, sıcağı sıcağına yazmıştır.
    ***
    MESELA Conkbayırı...
    Mustafa Kemal Paşa, düşman askerlerinin denizden karaya çıkarma yaptıklarını öğrenir, durumu bizzat görmek için, binek hayvanlarını dahi bırakarak, yanındaki birkaç subayla Conkbayırı'na varır, gördüklerini defterine şöyle yazar:
    "Bir müfreze efradının koşmakta, kaçmakta olduklarını gördüm, önlerine çıktım:
    - Niçin kaçıyorsunuz?
    - Düşman geliyor!
    - Nerede?
    - İşte orada!"
    216 rakımlı tepeyi gösterirler, düşman Mustafa Kemal Paşa'nın istirahat etsinler diye geride bıraktığı askerlerinden, ona daha yakındır.
    Kumandan bir anda karar verir:
    "Düşmandan kaçılmaz!"
    "Cephanemiz kalmadı!"
    "Cephanemiz yoksa süngünüz var!
    Ve komutunu verir:
    "Askerrr, süngü tak, yere yat!"
    Askerler emre uyunca, düşman askerleri de durup yere yatarlar.
    Mustafa Kemal Paşa defterine olayı yazar ve şöyle der:
    "Kazandığımız an, bu andır!"
    ***
    ANAFARTALAR'da düşman taarruzu, yani hücum başlayacaktır.
    Atatürk bu taarruza "Herkesin başarmak ya da ölmek azmiyle başladığını anlatır:
    "Ben kumandanlara verdiğim sözlü emirlerde şöyle demişimdir:
    - Size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında, yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelebilir."
    ***
    DURUM tehlikelidir, düşman karaya çıkmış ilerlemektedir, ordu kumandanı Alman Liman Von Sanders, Kurmay Başkanı Kâzım Paşa aracılığıyla telefonda, Mustafa Kemal Paşa ile konuşmaktadır. Mustafa Kemal Paşa, bütün birliklerin kumandasının kendisine verilmesini ister.
    Alman General şaşırır; belki de küçümser:
    "Çok değil mi?"
    Mustafa Kemal Paşa'nın cevabı, bir top güllesi kadar ağırdır:
    "Az bile!"
    ***
    TAARRUZUN başlamasına az kalmıştır, bakın Mustafa Kemal Paşa kimleri ve neyi düşünmektedir? Ordu karargâhından telefonla ne istemektedir?
    "Conkbayırı'nda kendilerinden büyük faaliyet talep edeceğim iki piyade alayı için, orada bulunan birlikler vasıtasıyla hiç olmazsa sıcak bir çorba hazırlatmaya imkân bulmanız çok muvaffak olur."
    Kumandan odur ki, biraz sonra ölüme göndereceği askerlerinin kursağına girecek bir tas çorbayı düşünendir.
    ***
    TAARRUZ başlar, birliklerden haberler gelir, fakat bu haberler durumu tam olarak anlatmaz. Mustafa Kemal Paşa, bütün tümen kumandanlarına şu emri gönderir:
    "Ben şu haberi bekliyorum, düşman mahvedilmiş, askerlerimiz düşman siperlerine girmiştir. Bundan başka hiçbir haber önemli değildir."
    Elbette bir süre sonra o haber gelecektir.
    Bu milletin tarihinde bir Çanakkale Zaferi vardır, hatırlatalım dedik.



    --------------------------------------------------------------------------


    SAĞ KOLUMU KAYBETTİM AMA SOL KOLUM VAR"



    Seddülbahir ve Conkbayır'ın büyük kahramanlarından biride Bombacı Mehmet Çavuş 'tu. Bu kahraman Anadolu çocuğu, İngilizlerin siperlerimize fırlattığı el bombalarını korkusuzca hemen yakalar,karşı tarafa fırlatır ve zararını kendilerine dokundururdu. İngilizler bunu anlamış olacaklar ki bombaları bir kaç sayı saydıktan sonra fırlatarak Mehmet Çavuş 'un iadesini önlemeye çalışmışlardı. İşte böyle bir bomba Mehmet Çavuş 'un elinde patlayarak sağ elinin bileğinden kopmasına sebep olmuştu. Bu yiğit delikanlı vazife şuuruyla hastahaneden tabur kumandanına yazdığı mektupta şöyle diyordu:
    "Sağ kolumu kaybettim, zarar yok,sol kolum var. Onunla da pekala iş görebilirim. Beni müteessir eden ve yüne kıtama iltihak edip düşmanla çarpışmama mani olan şey yaramın henüz kapanmamış olmasıdır.


    Hastahaneden kurtularak halen harbe iştirak edemediğim için beni mazur görünüz, affedeniz muhterem kumandanım.."






    --------------------------------------------------------------------------

    18 Mart Çanakkale Zaferi:



    Birinci Dünya Savaşı'nda kazandığımız en büyük muharebedir. Savaşın gidişini değiştiren bu büyük zafer, İngilizler'e 205.000 , Fransızlar'a 47.000 kişiye malolmuştur. Düşmanın Çanakkale önlerine yığdığı deniz kuvvetleri 18 zırhlı, 12 Kruvazör, 17 muhrip, 12 denizaltı, 1 uçak gemisi 36 mayın gemisinden meydana geliyordu. Ayrıca 86 nakliye 222 de çıkarma gemisi vardı.



    İngiliz Fransız filosunun 6 zırhlısı Türk topçularının isabetli atışları sonunda batırıldı. 8 saat 45 dakika süren bombardıman esnasında düşman 506 top kullandı. Savaşta Çanakkale sırtlarından vaktiyle 2.Abdülhamit Han'ın yaptırdığı Aziziye tabyalarının büyük rolü oldu.



    Nihayet Boğazdan geçemeyeceklerini anlayan İngiliz ve Fransızlar Gelibolu'ya asker çıkararak İstanbul'a karadan yürümeye karar verdiler. Burada Vatan için can veren 250.000 Mehmet'cikten Ezine'li Yahya Çavuş ve arkadaşlarının abidesi için eski Çanakkale Valilerinden Nail Memik Bey'in yazdığı dörtlük :



    Bir Kahraman tabur ve Yahya Çavuş'tular;

    Tam üç alayla, burda, gönülden vuruştular...

    Düşman, tümen sanırdı bu şahlanmış erleri,

    Allah'ı arzu ettiler; Akşam kavuştular.



    General Hamilton anlatıyor: 3 Eylül 1915 gecesi korkunç bir rüya gördüm, İmroz'da çadırımın içinde küçük bir portatif karyolada yatmaktaydım. Birden bire kendimi buz gibi bir suda gömülmüş buldum. Birisi beni denizin dibine doğru çekiyordu. Boğuluyordum. İkil kuvvetli elin boğazımı sıktığını hissediyordum. Bu ikisi, beni hem boğuyor, hemde denizin derinliklerine sürüklüyordu!.. Nefesim kesiliyordu!..



    Dehşetli bir mücadele ile kendimi bu iki elden kurtarmaya çalıştım. Bu o kadar sıkıntılı bir boğuşmaydıki yatağımda güçlükle gözlerimi açtığım zaman bütün vücudum zangır zangır titremekte idi ve kan ter içinde kalmıştım. Boğazımı sıkan iki kuvvetli pençeyi görür gibi oldum. Çadırımın içinde sankı bir hayalet vardı. Fakat yüzü, karanlıkta seçilmiyordu. Bu hayal yavaş yavaş gözden silinip kayboldu. Boğazım ferahladı. Rahat nefes almaya başladım. Çadıra bir düşman mı girmişti.. Ömrümce bu kadar korkunç bir rüya görmemiştim... Uyandıktan sonra saatlerce bu rüyanın tesiriyle kıvranıp durdum. Kafamın içinde acaip düşünceler canlanmaya başladı. Çanakkale tekin değildir!.. Üzerimize kaçınılmaz bir tehlike çökmüştür. Hepimizi meş'um bir akıbet beklemektedir!.. (18 Mart 1992 tarihli fazilet takvimi)



    Çanakkale savaşında Kahramanca savaşan Türk askeri,düşmanlarını bile kendine hayran bırakmıştır. Bu savaşta bir kolu ile bir ayağına kaybeden bir Fransız Generalinin ülkesine döndükten sonra anlattığı bir savaş hatırası şöyledir:



    "Fransızlar Türkler gibi mert bir milletle savaştıkları için daima iftihar edebilirler. Hiç unutmam Savaş sahasında dövüş bitmiş yaralı ve ölülerin arasında dolaşıyorduk. Az evvel Türk ve Fransız askerleri süngü süngüye gelip ağır zayiat vermişlerdi. Bu sırada gördüğüm bir hadiseyi ömrüm boyunca unutamıyacağım. Yerde bir Fransız askeri yatıyor, bir Türk asker kendi gömleğini yırtmış, onun yaralarını sarıyor, kanlarını temizliyordu. Tercüman vasıtası ile şöyle bir konuşma yaptık:



    -Niçin öldürmek istediğin düşmana yardım yapıyorsun ? Mecalsiz haldeki Türk askeri şu karşılığı verdi:



    -Bu Fransız asker yaralanınca cebinden yaşlı bir kadının resmini çıkardı, birşeyler söyledi. Anlamadım ama herhalde annesi olacaktı. Benim ise kimsem yok. İstedimki, o kurtulup anasının yanına dönsün!.. Bu asil duygu karşısında hüngür hüngür ağlamaya başladım. Bu sırada emir subayım Türk askerinin yakasını açtı. O anda gördüğüm manzaranın yanaklarımdan süzülen yaşları dondurduğunu hissettim, çünkü Türk askerini göğsünde, bizim askerinkinden çok ağır bir süngü yarası vardı ve bu yaraya bir tutam ot tıkamıştı. Az sonra ikiside öldüler.



    --------------------------------------------------------------------------



    ÇANAKKALE TÜRKÜSÜ

    Çanakkale içinde vurdular beni
    Ölmeden mezara koydular beni
    Of gençliğim eyvah

    Çanakkale köprüsü dardır geçilmez
    Al kan olmuş suları bir tas içilmez
    Of gençliğim eyvah

    Çanakkale içinde aynalı çarşı
    Anne ben gidiyorum düşmana karşı
    Of gençliğim eyvah

    Çanakkale içinde bir dolu testi
    Anneler babalar ümidi kesti
    Of gençliğim eyvah

    Çanakkale'den çıktım yan basa basa
    Ciğerlerim çürüdü kan kusa kusa
    Of gençliğim eyvah

    Çanakkale içinde sıra söğütler
    Altında yatıyor aslan yiğitler
    Of gençliğim eyvah

    Çanakkale'den çıktım başım selamet
    Anafarta'ya varmadan koptu kıyamet
    Of gençliğim eyvah



    --------------------------------------------------------------------------
    Konu OzzY tarafından (17/03/2007 Saat 23:44 ) değiştirilmiştir. Sebep: gereksiz kodlar silindi

  2. #2
    Alper Emre Bağcı
    emre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16/12/2006
    Yaş
    36
    Mesajlar
    747
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Rock Siyah
    Plaka
    34 DV 9711
    Edilen teşekkür: 64

    Standart

    çok süper paylaşım için saol
    GRANDE PUNTO 1.3 MULTİJET 90 HP EMOTİON 3DR+ROCK BLACK+DUALLOGİC+SKYDOME+S.P+G.P+DERİ DÖŞEME

  3. #3
    Ozan K
    OzzY - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16/12/2006
    Yaş
    35
    Mesajlar
    9.484
    Nereden
    İzmir
    Rengi
    Granit Gri
    Plaka
    35HK***
    Edilen teşekkür: 2813

    Standart

    teşekkürler.
    2 kere gittim yine gitmek istiyorum oraları herkez görmeli.
    şehitlerimizin ruhu şad olsun.
    Ne Mutlu Türküm Diyene!

  4. #4
    EMRE ŞENDOGAN
    karagümrüklü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28/01/2007
    Yaş
    44
    Mesajlar
    65
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Plaka
    34TC6064
    Edilen teşekkür: 3

    Standart

    Bütün Sehitler Adina Allah Senden Razi Olsun .supersin . Dününü Unutanin Yarini Olmaz .

  5. #5
    uMuT ..
    o(¤_¤)o jagar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08/01/2007
    Yaş
    35
    Mesajlar
    1.303
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Granit Gri
    Plaka
    06 ** ****
    Edilen teşekkür: 362

    Dikkat

    paylaşım için tşkler ... :ok:

  6. #6
    Emre Ayvaz
    shoparr_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16/12/2006
    Mesajlar
    1.473
    Nereden
    Eskişehir
    Rengi
    Rock Siyah
    Plaka
    06 AE 6232
    Edilen teşekkür: 85

    Standart

    konuyu açtığın için teşekkürler Gülay.kesinlikle çok önemli bir yıldönüm bu olanları okudukça daha da gururlanıyorum sadece Türk olduğum
    için..


  7. #7
    G M
    PuNToGiRL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09/01/2007
    Yaş
    37
    Mesajlar
    516
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Edilen teşekkür: 7

    Standart

    ÇANAKKALE DESTANI

    Yıl 1915

    18'indeyiz Martın.

    Kendine gel biraz!

    Pek tekin değildi Çanakkale'nin suyu,

    Geçilmez bu boğaz...

    Geçilmez bu boğaz...

    Bizi

    Ne topun yıldırır,

    Ne kurşunun.

    Çünkü artık

    Başladı cengimiz.

    Er meydanında bulunmaz dengimiz...

    Sen misin Mustafa Kemal'im ileri diyen?

    İşte fırladık siperden.

    Sırtına yüklenmiş kahraman

    Seyit 276 kiloluk mermiyi,

    Koşuyor bataryasına ateşler içinden.

    Bu mermi denizlere gömecek Elizabet'i Buvet'i...

    Yanıyor bugün Anafartalar yanıyor,

    Denizler yanıyor,

    Dağlar yanıyor.

    Zafer bizimdir artık

    Düşman zırhlıları batıyor...

    Türk'üm,

    Muzaffer olarak doğmuşuz bir kere.

    Bir karış toprak uğruna

    Kimimiz şehit oluruz.

    Kimimiz gazi.

    Hiç değişmez bu yazı.

    Dünyada her yer geçilir belki

    Lâkin geçilmez Çanakkale Boğazı..

    Fahri ERSAVAŞ

  8. #8
    Ozan Şahin
    SANtO - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    17/12/2006
    Yaş
    42
    Mesajlar
    502
    Nereden
    Eskişehir
    Rengi
    Beyaz
    Edilen teşekkür: 15

    Standart

    Bi gün mutlaka gelicem şehitliğe. paylaşım için teşekkürler :ok:
    Multijet Active 1.3 75 Hp Beyaz

  9. #9
    yener erkmen
    avam kamarası ynr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    24/12/2006
    Yaş
    40
    Mesajlar
    201
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Rock Siyah
    Plaka
    06 ynr 46
    Edilen teşekkür: 10

    Standart

    tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun...

  10. #10
    G M
    PuNToGiRL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09/01/2007
    Yaş
    37
    Mesajlar
    516
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Edilen teşekkür: 7

    Standart

    Bu tarihi şehri herkes mutlaka görmeli arkadaşlar

  11. #11
    Erdi YILMAZ
    Fiat Türkiye Forum
    FiatTR | PuntoTR
    GrandePuntoTR

    erdiyilmaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16/12/2006
    Mesajlar
    8.454
    Nereden
    Antalya
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Edilen teşekkür: 5938

    Standart

    payLaşım için teşekkürLer.

    imkanı oLanLar mutLaka görmeLi oraLarı, müzedeki kafa kafaya çarpışmış mermiLeri görünce insanın içinin ürpermemesi eLde degiL. denk geLirse yine gitmek isterim oraLara.




    FiatTR | PuntoTR | GrandePuntoTR | PuntoEvoTR | BravoTR | LineaTR | 500TR
    Fiat Türkiye Forumları | 2006'dan Beri Sizlerleyiz | Reklam & İletişim: admin@grandepuntotr.com

  12. #12
    G M
    PuNToGiRL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09/01/2007
    Yaş
    37
    Mesajlar
    516
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Edilen teşekkür: 7

    Standart

    BİR YOLCUYA


    ( Bu şiir Gelibolu yamaçlarında yazıldı.)

    Dur yolcu! bilmeden gelip bastığın
    Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
    Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın
    Bir vatan kalbinin attığı yerdir.


    Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda
    Gördüğün bu tümsek, Anadolu'nda
    İstiklal uğrunda, namus yolunda
    Can veren Mehmet'in yattığı yerdir.


    Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
    Son vatan parçası geçerken ele,
    Mehmed'in düşmanı boğduğu sele
    Mübarek kanının akıttığı yerdir.


    Düşün ki, haşr olan kan, kemik eti
    Yaptığı bu tümsek, amansız çetin
    Bir harbin sonunda bütün milletin
    Hürriyet zevkini tattığı yerdir.



    Necmettin Halil ONAN

  13. #13
    G M
    PuNToGiRL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09/01/2007
    Yaş
    37
    Mesajlar
    516
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Edilen teşekkür: 7

    Standart




    ÇANAKKALE SAVAŞI

    Gülmeyiniz ey düşmanlar,

    Çanakkale geçilemez.

    Bekler nice kahramanlar,

    Çanakkale geçilemez.



    Filo, filoya dayansa,

    Yerler bomba ile yansa,

    Siperler kana boyansa,

    Çanakkale geçilemez.



    On Sekiz Mart Zaferi’ni,

    Herkes tanır Türk erini,

    Ölür de vermez yerini,

    Çanakkale geçilemez.



    Türk’ün göğsü, Türk’ün kolu,

    İman ile kuvvet dolu,

    Aslan yurdu Gelibolu,

    Çanakkale geçilemez.



    Akan kanlar dönse sele,

    Conkbayır’ı geçmez ele,

    Dünya kopup gelse bile,

    Çanakkale geçilemez.



    Birçok milletin askeri,

    Yenilerek kaçtı geri,

    Anladılar Türk’ün yeri

    Çanakkale geçilemez.

    Ali Osman ATAK
    Konu erdiyilmaz tarafından (18/03/2007 Saat 01:39 ) değiştirilmiştir. Sebep: kod hatası gideriLdi.

  14. #14
    G M
    PuNToGiRL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09/01/2007
    Yaş
    37
    Mesajlar
    516
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Edilen teşekkür: 7

    Standart


  15. #15
    G M
    PuNToGiRL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09/01/2007
    Yaş
    37
    Mesajlar
    516
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Edilen teşekkür: 7

    Standart


  16. #16
    Murat YANIK
    Linos - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16/12/2006
    Yaş
    46
    Mesajlar
    5.209
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Bolero Kırmızı
    Plaka
    06 BE 7673
    Edilen teşekkür: 1268

    Standart

    Henüz gitmedim ama bu yaz Şehitliği ziyarete gideceğim büyük ihtimalle...
    Konuyu açtığın için sağol Gülay

  17. #17
    G M
    PuNToGiRL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09/01/2007
    Yaş
    37
    Mesajlar
    516
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Edilen teşekkür: 7

    Standart

    --DAKİKA DAKİKA 18 MART 1915--

    18 Mart 1915 Çanakkale Savaşı'nın dakika dakika gelişmesi şöyle:

    08.15: Sancak gemisi Queen Elizabeth dretnotunun direğine Mondros Limanı'nda 'ileriye hareket' flaması çekildi.
    10.00: Müttefik donanması Boğaz girişine yaklaşmaya başladı.
    10.25: Türk tarafından havalanan Alman tayyaresi Boğaz'a yaklaşmakta olan düşman hattını bildirdi.
    10.30: 1. İngiliz Filosu Agamemnon kılavuzluğunda Boğaz'dan içeriye girdi. Gemiler savaş konumuna geçti. Filonun önündeki muhripler muharebe alanını taramakta ve savaş gemilerine yol açmaktaydılar. Triumph ve Prince George savaş gemileri sancak ve iskele yönlerinde kıyılara yaklaştılar.
    11.00: Kumkale gerisinden açılan obüs ateşimiz savaş gemilerini etkisi altına aldı.
    11.39: 1. Filo'daki İngiliz gemileri, ağır topları ile 14.000 yardadan merkez tabyalarımıza cehennemi bir ateşe başladılar. Queen Elizabeth Anadolu Hamidiye Tabyası'nı, Agamemnon Rumeli Mecidiye Tabyası'nı, Lord Nelson Namazgâh Tabyası'nı, Inflexible Rumeli Hamidiye Tabyası'nı yok etmek için ateş ve ölüm kusuyordu.
    11.45: Queen Elizabeth'in Çanakkale içine düşen bir mermisi şehirde yangına neden oldu.
    11.55: Agamemnon ile Lord Nelson, Rumeli Mecidiye Tabyasını bombardıman altına aldı.
    11.59: Weymouth Kruvazörü, Yenişehir mevkiini toplarıyla dövmeye başladı.
    12.00: Müstahkem mevkiinde muhabere santralımız isabet aldı, karargâhla savunma hatlarımızın irtibatı kesildi. Triumph, Çanakkale'yi döverken, Çimenlik Tabya'sında büyük bir patlamayla cephanelik havaya uçtu.
    12.01: Rumeli Tabyası'nın iki topu muhabere dışı kaldı.
    12.06: Amiral de Robeck 3. Filo'ya taarruz emrini verdi.
    12.20: 3. Filo'yu oluşturan Fransız gemileri 1. Filo'nun önüne geçti.
    12.23: Inflexible gemisine refakat eden istimbot battı. Inflexible ağır yara aldı.
    12.25: Anadolu Hamidiye Tabyası'na düşen bir mermi kışlayı yaktı.
    12.27: Prince George, Mesudiye Tabyası'nı ateş altına aldı.
    12.45: Agamemnon 25 dakika içerisinde 12 isabet aldı.
    13.00: Bombardımanın şiddeti gittikçe artmaktadır.
    13.15: İngiliz muharebe kruvazörü Inflexible vuruldu. Irresistible, Cornwallis, Vengeance, Kumkale arkasından çıkıp borda düzeninde Boğaz'a girdiler.
    13.20: Anadolu Hamidiye Tabyası karantina hizasında Çanakkale'ye yaklaşmak isteyen Bouvet'ı ateş altına aldı. Taarruz emrini alan Fransız Amiral Guepratta, İngiliz hattının önüne geçti.
    13.47: Inflexible su kesiminin altından ağır bir yara alarak çekildi.
    13.50: Agamemnon zırhlısı aldığı 7 isabet sonucu Inflexible ile aynı kaderi paylaştı. Gemilerden yapılan top ateşi kesildi.
    14.00: Bataryalarımızın atışları ağırlaştı.
    14.30: Düşmanın altı balıkçı gemisi mayın aramak için savaş alanına geldi.
    14.50: Bouvet vuruldu ve 639 kişilik mürettebatıyla alabora oldu.
    15.00: Yarım saat süren duraksamadan sonra ateş yeniden şiddetlendi
    15.15: Namazgâh Tabyası'na düşen bir mermi kışlanın çatısını uçurdu.
    15.20: Anadolu Hamidiye Tabyası ateşini yeniden Irresistible'a yöneltti.
    16.20: Irresistible bir mayına çarparak, iskele yönüne yattı ve dumanlar içinde kaldı. Wear gemisi ile bir istimbot Irresistible'ın yardımına gitti.
    16.30: Irresistible'nin kurtulma şansının olmadığı görülerek 610 personeli tahliye edildi.
    16.35: Amiral De Robeck 2. Filo'ya çekilme ve Ocean'ın Irresistible'i yedeğe alarak kurtarma emri verdi.
    17.15: Ocean Irresistible'a yaklaştı, ancak yedeğe alma şansı olmadığına karar verildi.
    17.50: Irresistible, Rumeli Mecidiye Tabyası'na 14.000 yarda mesafede kaderine terk edildi.
    18.00: Amiral De Robeck Irresistible'ın kaderine terk edilmesi üzerine daha fazla kayıp vermemek için genel çekilme emri verdi.
    18.05: Ocean, Çanakkale ve Soğanlıdere bataryalarının yoğun ateşleri altında geri çekilirken mayına çarptı ve 15 derece eğildi.
    18.10: Gemi komutanı Hayes Sadlerı yakında bulunan Coln, Jed, Chelmer muhriplerine yardım çağrısı gönderdi. Gemi personeli tahliye edildikten sonra Ocean da kaderine terk edildi.
    19.30: Ocean akıntının etkisiyle Morto koyuna doğru sürüklendi.
    22.30: Ocean ve Irresistible battı.

  18. #18
    G M
    PuNToGiRL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09/01/2007
    Yaş
    37
    Mesajlar
    516
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Edilen teşekkür: 7

    Standart

    SEVGİLİ ARKADAŞLAR!

    Çanakkale Savaşları, yüzyılımızın en büyük savaşlarından birisidir. Birinci Dünya Savaşı’nı galip bitirmek isteyen düşman devletler, gemileriyle Çanakkale Boğazı’nı geçip İstanbul’u almak istiyorlardı.

    Osmanlı ordusu, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı’nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır.

    300.000 askerimizin şehit olduğu bu savaşlar sonucunda, düşman donanmaları ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir. Çanakkale Savaşlarının denizle ilgili bölümü, 18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmıştır. Bu nedenle, her 18 Mart gününde Çanakkale Savaşlarını anmaktayız.
    Çanakkale Boğazını geçmek isteyen İngiliz ve Fransız gemileri, 3 Kasım 1914’de boğazın iki yakasındaki birliklerimize ateş açtılar. Birliklerimizin karşı ateşi ile geri çekilmek zorunda kaldılar. 19 Şubat 1915’de düşman donanması kesin hücuma başladı. Osmanlı ordusunun karşı ateşi ile tekrar geri çekildiler. 18 Mart 1915’de İngiliz ve Fransızlar 16 harp gemisi ile büyük bir hücum daha başlattı. Üç gemisi sulara gömülen düşman donanması, tekrar geri çekilmek zorunda kaldı.
    Çanakkale Boğazını gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düşmanlarımız, topraklarımıza karadan girmeyi denediler. İngiliz, Fransız, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer bazı sömürge ülkelere ait askerler 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başladılar. Kara savaşları, 9 Ocak 1916 tarihinde son düşman birlikleri de geri çekilene kadar devam etmiştir. 6-7 Ağustos 1915 gecesi Anafartalara yapılan çıkarma harekatını Mustafa Kemal komutasındaki birliğimiz durdurmuştur. 25 Nisan 1915 ve 9 Ocak 1916 tarihleri arasında , yaklaşık sekiz ay boyunca şiddetli kara savaşları olmuştur.

    Sevgili arkadaşlar!
    Çanakkale Savaşları, Türk Tarihinin belki de en önemli savaşıdır. Daha geniş ve ayrıntılı bilgi sahibi olmak için kaynakları mutlaka okumanızı öneriyoruz. Bugün özgür olarak yaşadığımız bu topraklara çok kolay sahip olmadığımızın bilinmesi gerekir.
    Allah bizlere, bir daha böyle bir savaş göstermesin!

  19. #19
    Muslum Kaymak
    Ticari İşletme Sahibi 06kaymak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06/03/2007
    Yaş
    48
    Mesajlar
    1.762
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Beyaz
    Plaka
    06 MCZ 24
    Edilen teşekkür: 1014

    Standart

    Ne Mutlu Turkum Diyene...

  20. #20
    Kaan Kaya
    AWD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16/12/2006
    Yaş
    37
    Mesajlar
    1.020
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Plaka
    34 KK **6
    Edilen teşekkür: 4

    Standart

    buda benden olsun

    Her destan bir şehit, her şehit bir DESTANDIR . Destanları yaratan şehitten akan KANDIR . Çanakkale Türklüğün , kahramanlığın destanıdır, üzerinde İmanla harmanlanmış , VATANDIR . İMANDIR, FİGANDIR, DUMANDIR, ZAMANDIR, FERMANDIR . BU VASIFLAR İÇİNDEÇanakkale içinde alnından vurulan Vatanla helalleşip cennete koşan KURANDIR .
    Demon Driver |Damien|

Sayfa 1/2 12 SonSon

Benzer Konular

  1. Bir city arızası zaferi :):)
    kemalbodrum tarafından City Arızası forumunda yazıldı.
    Cevaplar: 26
    Son Mesaj: 16/08/2012, 14:25
  2. 18 Mart Çanakkale Zaferi 97. yıl dönümünde şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.
    JASMINE tarafından Mustafa Kemal ATATÜRK forumunda yazıldı.
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 28/03/2012, 14:13
  3. 18 mart ÇANAKKALE SAVAŞI VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ
    fiko tarafından Serbest Kürsü forumunda yazıldı.
    Cevaplar: 26
    Son Mesaj: 18/03/2011, 22:55
  4. 18 Mart Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü
    skydome tarafından Haberler forumunda yazıldı.
    Cevaplar: 15
    Son Mesaj: 19/03/2010, 17:03
  5. Çanakkale zaferi...! (mektup)
    BrK_20 tarafından Mustafa Kemal ATATÜRK forumunda yazıldı.
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 18/03/2008, 09:07

Yer imleri

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


Forumdaki tüm yazışmalardan üyelerin kendisi sorumludur. Çıkabilecek herhangi bir hukuki durumda, forum yönetimi yetkili merciilerin talepleri doğrultusunda, ilgili üye/üyelerin tüm erişim bilgilerini/kayıtlarını vermekle yükümlüdür. Yeni üye olanlar, maillerine gönderilen onay maillerini onayladıktan sonra, admin onayıyla üye olabilmektedirler. O nedenle üye olurken profil bilgilerinin özenli, doğru ve eksiksiz şekilde girilmesi son derece önemlidir. Üyeler; forumda geçirdikleri zaman zarfında forum kurallarına uymak zorundadırlar. Kurallara aykırı davrandığı tespit edilen üyeler hakkında haber vermeksizin işlem yapma hakkı forum yönetimine aittir. Forum kurallarını okumak için tıklayınız. Unutmayınız; bu ortamdaki özgürlüğünüz, başkalarının özgürlüğüyle sınırlıdır.
Reklam vermek, bilgi & iletişim için: admin@grandepuntotr.com



# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network #

www.fiattr.com   |    www.puntotr.com   |    www.grandepuntotr.com   |    www.puntoevotr.com   |    www.bravotr.com   |    www.lineatr.com   |    www.500tr.com   |    www.ottimotr.com   |    www.aegeatr.com