Beyler bayanlar, bu aracı alçaltma konusunu araştırmakta olan ve henüz bir uygulama yapmamış biri olarak, son edindiğim bilgileri herkesle paylaşayım dedim. (belki biliyorsunuzdur ama, bilmeyenler faydalansın)
Bu konuyu danışmak için, kendimce bilgili, yetkin gördüğüm meşhur Onno Usta'ya yazdım. Özellikle endişe duyduğum, amortisör değişmeden uygulanan yaylarda, amortisör ömrünü sordum, O'da sadece yay yerine, Koni marka komple kit tavsiye etti. Tabii ki amortisör+yaydan oluşan kitler, yaydan çok daha pahalı (yaklaşık 4 katı veya üzeri olabilir araştırmama göre), ama sadece yay değiştirince de amortisörünüzü yediğiniz ortada.
Koni Kit tavsiyesi üzerine, sitesinde önceden de araştırıp bir halt bulamadığım Koni firmasının distribütörüne ulaştım, onlar da sitede olanlardan (ya da olmayanlardan mı demeli) farklı bir şey söylemediler. GP kiti için sipariş numarası dahi olmadığından, şu an öyle bir ürün bulunmadığını, aylar sonra sipariş çekebileceklerini, ellerinde Vogland yay olduğunu vs.vs.vs..
Ama Oktaykan Power adlı, İstanbul'da Koni distribütörünün satış kanalını oluşturan mağazadan Necdet Bey'in şu söyledikleri herkes için önemli olacaktır sanıyorum (tabii eğer doğru ise). Denilene göre, yay kaç cm ise, amortisörde onun 2 katı bir kapanma yaratıyormuş. Ve 5 cm yayın standart amortisörde yarattığı 10 cm kapanmadan sonra, en ufak bir çukurda amortisör dibine, damper'a vurarak kısa sürede keçeleri patlatıp yağ kaçırmaya başlıyor, sonrasında da gelsin patlak amortisörlü gezmeler..
Yine denilene göre, 3,5 cm için de aynı risk söz konusu. Ama 7 cm lik amortisör kapanması daha yüksek tolerans, yani daha uzun amortisör ömrü demek. Necdet Bey, bu ömrü 3,5 cm takılı sıfır bir amortisör için 15-20 bin km olarak belirtti. 5 cm için bir ömür biçmedi ama 5 cm'i standart amortisörde kullanmak amortisörü gözden çıkarmaktır gibi bir tabir kullandı. 5 cm takıldığında arabanın tüm dengesinin değiştiği ve buna göre amortisör değişiminin de şart olduğu yönünde bilgi verdi.
Zaten standart amortisör sistemi standart yaylar ile ne kadar gider sanki derseniz, eski aracımı sanıyorum 80 bin civarında ve hiç amortisör değiştirmeden satmıştım. Bu söylenen 15-20 bin km'lik ömür biraz korkuttu beni. Bozuk yolda veya çukurlardan kaçmayı beceremeyen kullanımlar sonrası bunun 10 binlere falan düşebileceği düşünülürse, durum can sıkıcı olabilir.
Önemli soru 3,5 ve 5 cm yay taktırmış olanlara :
Size kaç km'dir kullanıyorsunuz? Bir şikayetiniz, değiştirmek zorunda olduğunuz parça oldu mu? Var mı bu yaylarla 15-20 bin devirmiş mangal yürekli?![]()
Yer imleri