Sayfa 3/3 İlkİlk 123
49 sonuçtan 41 ile 49 arası

Konu: 100 Km De 3,4 * 3,6 Lt

Hakan Demiray
    dmRy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Zonguldak
    Rengi
    Orleans Mavi
    Edilen teşekkür: 269

ben zonguldak'tan erdek yaptım. yaklaşık 480 km. babam ve ben vardık arabada. ayırca bagaj da vardı. ortalama 4.8lt çıktı ortaya. yolun ilk 50 km'sini ortalama 5,7 rakamı ile tamamladım. nedeni ise zonguldak'tan ereğli yönüne doğru rampa yukarı epey yol alışınız. otoyola kadar ara ara dağlık yollardan devam ediyorsunuz. akçakoca-düzce arası yani. neticesinde otoyola girdim ve izmit'ten çıktım. oradan yalova ve bursa çevresindeki izmit otobanından Karacabey'e çıktım. Erdek'e vardığımda tüketim 4.8lt'ydi. kendimi çokta zorlamadım. şehirler arası yollarda ve otobanda genellikle 90km - 120 km hız arasında gittim. yeri geldi otobanda 130-150km hız da yaptım.

ilk 50km'lik yol boyunca ortaya çıkan 5,7lt tüketimini 4,8'e kadar düşürmek için, uzunca bir yolu çok az yakıt tüketimi ile gitmeniz gerekiyor sanırım. eğer zonguldak ereğli arası dik rampalardan oluşmasaydı, sanırım tüketimim 4,1 lt 'e kadar inerdi. Ya da 3'lü rakamları da görebilirdim.

İşin püf noktası uygun devri yakalamak. bizim araçlar maksimum torka 1750-2000 devir civarında ulaşıyor. Maksimum beygir ise 3500 devirde. Bu değerler önemli. şehirler arası yolda, eğer durmanız gerektiyse (ışık v.b.), olabildiğince çabuk şekilde aracı hızlandırmalı ve 5. vitese gelmelisiniz. En çabuk hızlanma da, maksimum beygirde olacaktır. o nedenle 3500 devri görerek çabuk şekilde hızlanın. Düz bir yolda giderken ise araca uygun tork verilirse, araç aynı hızla ve motor zorlanmadan devam edecektir. İşte bu da, 1750-2000 devir arası. ben şahsen böyle kullanıyorum. 5. vitese ulaşıp, 2000 devirde sabitliyorum aracı. bana mısın demiyor kendimi zorlamaya kalksam demek ki daha da az yaktırabilirdim.

ayrıca aynı yolu dönerken araçta 5 kişiydik ayrıca bagaj ağzına kadar doluydu. fena yüklüydük yani. bir de izmit'e girdim ve biraz outlet center yaptım. ayrıca tüm yol boyunca klima açıktı. bursa dışındaki ve ankara-istanbul otobanında da birkaç kez 190km ile devam ettim. sonuç ise bu kez 5,7 lt ortalamaydı.
    Konu dmRy tarafından (29/07/2008 Saat 16:27 ) değiştirilmiştir.

ugur ozer
    ugurozer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Rock Siyah
    Edilen teşekkür: 630

olabildigince yuksek vitesde gitmek en ekonomik yoldur tabiki buna elden geldigince cabuk ulasmak gerekir hakan ancak 3500 lu devirlere ulasıp araca yuksek ivme verecek sekilde hızlandırmak bizim aracların deli gibi cekmesine sebep oluyor yani agir agir duz yolda aracı baymadan ve 2200 gibi devirleri gorerek vites buyulttugunde ekonomin cok daha artacaktır o kadarda cabuk buyuk vitese gecmeye calisma yani ivme olayında en buyuk sarfiyat yapılıyor

3. Bu mesajı için 2 kişi ugurozer'ye teşekkür etti:

Ziyaretçi047
    Ziyaretçi Ziyaretçi047 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Yazıya katılıyorum. Eklemeye de katılıyorum.

Hakan Demiray
    dmRy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Zonguldak
    Rengi
    Orleans Mavi
    Edilen teşekkür: 269

test ede ede öğreniyoruz Uğur yoksa senin otomobil tecrübene hayranım zaten

6. Bu mesaj için teşekkür edenler:

Utku OKTAY
    utku952 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 179

5. vites 80kmh düz yolda 3.3 e kadaryolu var.

Ziyaretçi047

Katılıyorum Bir ara 5. vites 60 ve 4. vites 60 denemiştim. Onlarda da güzel şeyler oluyordu

Arda BULUT
    ABNEW - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 4298

Seri bir şekilde hızlanıp hemen sabit hıza geçmek yakıt tüketimini düşürür.Sürekli hızlanma eğiliminde olmak tüketimi arttırmakta.Yalnız dizel araçlarda bu durum çok da geçerli değil.Özellikle benzinli otomobiller bu şekilde ekonomi sağlanabilir...

10. Bu mesaj için teşekkür edenler:

Ziyaretçi047

dizeller de aynı dostum. yalnız seri hızlanmak yerine yavaş hızlanırsan daha iyi olur.

12. Bu mesaj için teşekkür edenler:

Arda BULUT
    ABNEW - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 4298

Alıntı Cihan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    dizeller de aynı dostum. yalnız seri hızlanmak yerine yavaş hızlanırsan daha iyi olur.
    Seriden kastım amaç 90km/s ile gitmekse bu hıza biran önce ulaşıp sabit gazla gitmek tüketimi düşürmekte.Ancak bu düşüş dizellerde pek hissedilir gibi değil...

Sayfa 3/3 İlkİlk 123

Yer imleri

Yer imleri