ben zonguldak'tan erdek yaptım. yaklaşık 480 km. babam ve ben vardık arabada. ayırca bagaj da vardı. ortalama 4.8lt çıktı ortaya. yolun ilk 50 km'sini ortalama 5,7 rakamı ile tamamladım. nedeni ise zonguldak'tan ereğli yönüne doğru rampa yukarı epey yol alışınız. otoyola kadar ara ara dağlık yollardan devam ediyorsunuz. akçakoca-düzce arası yani. neticesinde otoyola girdim ve izmit'ten çıktım. oradan yalova ve bursa çevresindeki izmit otobanından Karacabey'e çıktım. Erdek'e vardığımda tüketim 4.8lt'ydi. kendimi çokta zorlamadım. şehirler arası yollarda ve otobanda genellikle 90km - 120 km hız arasında gittim. yeri geldi otobanda 130-150km hız da yaptım.
ilk 50km'lik yol boyunca ortaya çıkan 5,7lt tüketimini 4,8'e kadar düşürmek için, uzunca bir yolu çok az yakıt tüketimi ile gitmeniz gerekiyor sanırım. eğer zonguldak ereğli arası dik rampalardan oluşmasaydı, sanırım tüketimim 4,1 lt 'e kadar inerdi. Ya da 3'lü rakamları da görebilirdim.
İşin püf noktası uygun devri yakalamak. bizim araçlar maksimum torka 1750-2000 devir civarında ulaşıyor. Maksimum beygir ise 3500 devirde. Bu değerler önemli. şehirler arası yolda, eğer durmanız gerektiyse (ışık v.b.), olabildiğince çabuk şekilde aracı hızlandırmalı ve 5. vitese gelmelisiniz. En çabuk hızlanma da, maksimum beygirde olacaktır. o nedenle 3500 devri görerek çabuk şekilde hızlanın. Düz bir yolda giderken ise araca uygun tork verilirse, araç aynı hızla ve motor zorlanmadan devam edecektir. İşte bu da, 1750-2000 devir arası. ben şahsen böyle kullanıyorum. 5. vitese ulaşıp, 2000 devirde sabitliyorum aracı. bana mısın demiyor :) kendimi zorlamaya kalksam demek ki daha da az yaktırabilirdim.
ayrıca aynı yolu dönerken araçta 5 kişiydik ayrıca bagaj ağzına kadar doluydu. fena yüklüydük yani. bir de izmit'e girdim ve biraz outlet center yaptım. ayrıca tüm yol boyunca klima açıktı. bursa dışındaki ve ankara-istanbul otobanında da birkaç kez 190km ile devam ettim. sonuç ise bu kez 5,7 lt ortalamaydı.