ekorkut Nickli Üyeden Alıntı
Dizel benzinli kıyaslamasını GP modelleri bazında yaparsak, dizelin motor ömrünün benzinliden kesinlikle daha uzun olacağını düşünüyorum. 250.000 km motor açılmadan kullanım için tasarlanmış bir motoru, Avrupa' daki 30.000 lik yağ periyodları yerine, aynı yağ ile her 10.000 km de yeniden yağlayarak 250.000 km den çok daha uzun süre kullanmak mümkündür. Benim gördüğüm 350.000 de multijet motorlu taksi vardı ve 1 kere turbo revizyonu ve 1 kere de değişimi yapıp öylece kullanan.
Servis gideri deseniz her 20.000 de mazot filtresi dışında servis gideri olarak hiçbir fark yok. Belki her 30.000 de falan bir carbon clean e girmek istersiniz o da 50 YTL (Kaldı ki Multijetlerin EGR ye rağmen kurum bağlamak gibi bir sorunu yok)
Multijetlerde triger kayışı da yok dolayısıyla en önemli servis maliyet kalemlerinden biri olan triger değişimi sıkıntısı da ortadan kalkmış durumda.
Multijet yine vergi olarak en düşük kategoride ve bu da senede 200 ytl falan bir vergi avantajı sağlıyor.
Benzinliyi hiç kullanmadım fakat yüklü olarak uzun yolda o kadar düşük torkla bayılacağını düşünüyorum zira GP hafif bir araç değil. Multijette araba tıkabasa yüklü de olsa performansta çok az bir değişim oluyor.
Yakında kendi evime taşınıyorum ve günde 50 km yol yapmaya başlayacağım. Bugün evden çıkarken hesapladım ve ortalama 4,3 litre yakıt ortalama ile gidip gelmişim. Benzinli bir arabam olsa hergün arabayla gidip gelmek canımı acıtırdı kesin.
Bir arkadaş siyah duman demiş te, benim arabamdan ne kadar sıkıştırırsam sıkıştırayim dumanın d si çıkmıyor açıkçası. Bu durumu box gibi şeylerle yorumluyorum.
Dizel sesinden acayip irite olan ve kendisi 2,5 lt turbo benzinli S60 volvoya binen arkadaşım bile arabanın dizel olduğunu içeriden anlamanın imkansız olduğunu ve dizel motor sesi hakkındaki fikirlerinin değiştiğini söyledi.
Kısacası performans isteniyorsa gidip 1.4 T-JET alınır da, kimse starjet i veya fire ı Multijetin karşısına koymasın.