5. vitesin ileri/yukarı doğru olması teknik bir meseleyken, robotize şanzıman ya da sıralı şanzımanlarda ileri itince küçülmesi daha çok tercihle ve gelenekle (motorsporları yarışları) alakalı.
Bir arkadaş daha, farklı bir biçimde yazmış yukarıda; araba, torkunun maksimum değerini verdiğinde sizi nasıl koltuğa yapıştırıyorsa, yani geri itiyorsa kolu geri çektiğinizde de vitesin büyümesi daha içgüdüseldir. Tersi olarak da frene bastığınızda ileri doğru yönelirsiniz.
Şöyle de bir örnek verilebilir: arabayı belirli bir hızda kullanırken elinizi camdan dışarı uzatın ve gaza basın. Hızlandıkça elinizdeki hava direnci artacak ve elinizi geri itecek.
Geri çekince büyümedeki mantık aslında merkezkaç kuvvetindeki ters mantıkla benzeşiyor: sola dönerken sağa savrulmak gibi.
Şu videoda kokpit içi kamera var mesela (hem izlemesini de tavsiye ederim, süper yarış); bu doğrudan kullanım kolaylığı ve hızlı tepki vermesini de sağlıyor pilotun.
https://www.youtube.com/watch?v=x-w8gJP-9Gc
Konu Arkheon tarafından (21/07/2015 Saat 22:29 ) değiştirilmiştir.
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri