Alıntı HaYachTs Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Grande Punto Türkiye'de üretilmiyor... Ve fark etmez.. araç alındıktan sonra hangi ülke vatandaşı aldıysa o ülkenin toprağı oluyor ( Tıpkı gemiler gibi)Yani sen o aracı bırak kullanayı binip oturamazsın bile
Alıntı Merruse Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Yok öyle birşey. Gümrük mevzuatını inceleyin. Bir malın millileştirilmesi ne demek önce onu bir sorgulayın. Aracı hangi ülkenin vatandaşının aldığı diye birşey yok. Hangi ülkeye resmen ithal edilmişse o ülkenin malıdır araç.
Bir bağımsız denetçi olarak buraya el atmak istiyorum. Araçlar konusunda birazcık yaklaşımda bulunacağım, yanlış bilgi olabilir örneklerim; ama millileşme konusunda anlatacağımın geri kalan kısmını çok iyi biliyorum. Bir malın millileşmesi demek, o malın "faturalı" olarak gümrükten geçip, bu malı satın alan kişiye geçişinin tamamlanması anlamına gelir. Şöyle açıklayayım: İtalya'dan çıkan bizim punto'lar Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları Sanayi A.Ş. tarafından Türkiye'ye ithal edilirler ve burada satılırlar. Araçlar İtalya'dan çıkıp Türkiye gümrüğüne geldiğinde bir gümrük işleminden geçerler. Bu işlem sırasında satın alınan aracın KDV si, gümrük vergisi ve harcı ödenerek Türkiye'ye girişi sağlanır. Bu noktada araç Tofaş'ındır; yani araç bu noktada Türk'tür. Üretim yeri önemli değildir bu noktada artık, Tofaş bu aracı istediği kişiye satabilir. Tofaş bu aracın satışını yaparken Türkiye içerisinde KDV'si ve diğer vergileri ödendiği için o araç zaten millidir ve istenen kişiye satışı yapılabilmektedir.
Aracı almış olan yabancı kişi Türkiye içerisinde vergi mükellefi ise bir Türk'ün bunu satın almasında hiçbir sakınca yok, sonuçta vergisi burada ödeniyor bu aracın. Ancak başka bir ülkenin vergi mükellefiyetliğine tabi ise; o noktada işler değişebilir ve bir bilene danışılması benim nacizane fikrimdir.

Umarım yardımcı olmuşumdur.