Yol ne kadar boş olursa olsun şehiriçinde 200 km/h hıza çıkmak... Astra'nın beygirlerini tartışacağımıza bence bunu anlamaya çalışalım...
turbo yazısı doğrudur. dizelse 95, benzinliyse 140 bg. tek kapı çift kapı? (tek kapıysa kesin 140 diye biliyorum)
Benim 90'lık ta eniştemin 105 bg'lik Golf FSI'nın deli ediyor. Defalarca denedik.. Sinirinden arabayı yakacak birgün))
Yol ne kadar boş olursa olsun şehiriçinde 200 km/h hıza çıkmak... Astra'nın beygirlerini tartışacağımıza bence bunu anlamaya çalışalım...
2020... Fiat 500L
2014... Alfa Romeo MiTo
2012... Lancia Delta
2009... Fiat G.Punto
Sevgili kardeşim, 1-tork gücü diye bir kavram kesinlikle vardır ve çevirme kuvvetidir, kuvvet x kuvvet kolu şeklinde de basit bir formülü vardır. Birimi de Newtonmetredir. 2-Tork gücü, sadece kalkış ivmelenmesini değil, max. HP ve Tork değerlerine ulaşana kadarki ivmelenmeyi de etkiler. Arkadaşın anlattığı örnekte de, zaten Astra bıraktığı için, son hızlardan söz etmeye de gerek yoktur. 3-1750 devirde m-jet in 200 Nm. lik max. tork gücü söz konusu, Astra ise, 4000 devirde ancak 155 Nm. yi yakalıyorki, uzun süre m-jet lehine bir fark yaratır. 4- Astra ancak 6000 devirde 25 HP lik farkı sağlayabileceği için, bu da bahsedilen örnekteki mesafe ve sürede yine açıkca Astra lehine bir fark yaratmamaktadır.
Arkadaşın bahsettiği örnekte de tamamen tork gücü farkı sayesinde m-jet Astra'yı geçmiş, 25 HP lik fark için Astra gerekli deviri yakalayana dek max. süratlere çıkılmadığından, zaten m-jet çoktan geçmiş oluyor. Aralarındaki 100 kg. civarı ağırlık farkı da, bahsedilen mesafede kesinlikle m-jet lehine bir performans farkı yaratacaktır. 0-100 hızlanmaları bazı kaynaklarda zaten eşit olarak gösterilmekte, kitap üstündeki Astra için 191, m-jet için 175 olarak belirtilen max. süratler de, firmalar tarafından 'uygun şartlar altında' olarak belirtilen değerlerdir, yol, iklim, araç kondüsyonu, ağırlık, sürüş performansı gibi şartlara bağlı olarak değişebilir.
Konu OAGP1960 tarafından (24/02/2013 Saat 22:48 ) değiştirilmiştir. Sebep: İlave
Opellerde turbo yazısı sadece benzinli turbolarda var diğerlerinde cdti yada ecoflex yazar arkadaşlar..kendi kendine yazmış olabilir yazmadıysa büyük ihtimal 1.4 turbo 140 beygirdir..Hüsamettin bahsettiğimiz araç 1.4 turbo ise ilk 50 metre falan birşey demem ama ondan sonra çevirdiği devirle bile rahat geçer seni..ama dizelse konuşmaya bile değmez punto rahat alır..
Benzinli Turboya bişi diyemem ama 1.3 90 hp kalkış hariç uzun solukta 1.6 115 i harcar harcar kenara atar, ben sırf 1.6 115 lik bir astracıya beni sağdan geçti diye üç beş saniye sonra ecel teri döktürdüm ve yaklaşık bir ay sonra fiat servisinde yeni punto alırken gördüm
Araçlarınızı çok fazla kötü olarak görmeyin özellikle 90 hp ve 95 lik dizel kullanıcıları, cuma günü bir abimizin 2.0 136 hp vectrasının 0/100 testini birlikte yaptık o kullandı ben saniye tuttum, benzinlide ısındıktan sonra 11.6 idi tahminimce debriyaj sorunu vardı o sorun olmasaydı da 10 saniye ile 10,5 arasına düşerdi, benim araçta 11-11.5 arasında hızlanıyor fakat uzun yolda uzun solukta o kadar çok 2.0 136 lık vectralarla çok oyun oynadım Saygılarımla...
Özgürlüğün Yolunu Aç...
P=ixV olarak okudum hep... Orta okul fizik dersinde, lise fizik dersinde, üniversite fizik dersinde. Bu formül hiç değişmedi... Sadece birimler değişti... Joule, newton vs gibi...
Hocam Tork ayrı Güç ayrı kavramlardır. Tork gücü diye bişey yoktur. Neyse laf salatasını bi kenara bırakırsak zaten senin dediklerin için açıklamaları bi öncek mesajımda olması gerektiği gibi açıklamıştım. Ben zaten max hızlara hiç değinmedim bile. Konu yine "ben puntoyla bu kadar bastım düzlükte" kıvamına geliyor o yüzden benden bu kadar.
Araçlarda ve makinalarda güç, 2 farklı birimle ifade edilir, biri beygir gücü, diğeri tork gücüdür. Yani, tork bir güç bileşenidir ve en basit ifadeyle ''çevirme gücü'' demektir. Tork gücü kesinlikle bugün mekanik terminolojisinde var olan ve inkar edilemez bir kavramdır, araştırıp kolayca görülebilir. Kesinlikle Tork ve güç inkar edilemez şekilde, aynı kavramlardır. Her iki aracın güç ve performans verilerine bakıldığında, arkadaşımızın aktardığı deneyim, benim de 4 şık halinde cevaben izah ettiğim şekilde anlam kazanıyor.
Konu OAGP1960 tarafından (25/02/2013 Saat 00:33 ) değiştirilmiştir. Sebep: İlave
Üstadlar ben fazla yazmak istemiyorum konuya herkes uymamıştır vs diyor. uymayan adam 200 km ye kadar hıza çıkarmı? Oda var işin içinde..Ayrıca şehir içi değildi yol şehir dışı ve bomboş yoldu. Daha önce düz yolda 200 km ye nasıl çıktığımın videosunu yayınlamıştım forumda. Oysa orda kasmamıştım bile sadece deneme amaçlı çekmiştim videoyu...Gidiyor arkadaş 90 lıklar.
Grande Punto 200 Km/s - YouTube
tamam mjt 1750-3500 dd tork verir lakin bu düşük devirde senin süratini arttırmak için öyle bir dişli konur ki tekere giden çok azalır.torkun önem ağır iş içindir.60 hp lik traktörlerin bile 300-400 nm torku var.ama tarla sürerken 3-4 km max hız yapar misal.en nihayetinde iş hp ye dayanır hpsi çok olan alır.
YOKUŞTA DİZEL Mİ BENZİNLİ Mİ?
YENİ HYUNDAİ İ20 1,25 STYLE+PAN 1,25
PUNTO EVO 1.4 FIRE ENGINE DUALOGIC METALIC EVO WHITE SKYDOM GÜZEL ARAÇTI MAZİDE KALDI
Opelin beygirlerininde sütçü beygiri olduğu konusunda çokça yorum okuduğumu hatırlıyorum.Fiat motorlarının ivmelenmesini yabana atmamak gerektiğini düşünüyorum.
2002 ALBEA
2011 BRAVO T-JET
2008 GP T-JET
2011 ALFA ROMEO MİTO QV
95lik yeni astra yla kapismistik.95lik fiorino mun arkasindan 60 70 km geldi.gecemedi.160 180arasiydi suratimiz.benim fio da daha 300km deydi.
Engin kardeş, bu konuyu değerlendirebilmek için, bir aracın kendine özgü güç (HP ve Nm.), motor devri ve şanzıman dişli oranları ile ortaya çıkan sürat diagramını görmek lazımdır. Dişli oranları, tork gücünü olduğu kadar beygir gücünü de aynı şekilde sürati belirleyici fonksiyonu nedeniyle konu dışı bırakmış olur. Yani, sürati sadece beygir gücü etkilemez, tork, ağırlık, tekerlek çapı, aktarma, aerodinamik gibi birçok faktör söz konusudur. Gerçektirki, düşük devirde üstelik de daha fazla tork gücü veren araçlar, çoktan yürümüş olurlar. Mesela, araçların HP ve tork ölçümlerinde, araçlar devir kesiciye veya en yüksek devire kadar çalıştırılmazlar. Oysaki, aracın daha çevirebileceği devir vardır ve devirle birlikte süratte artacaktır. Fakat, aracın verebileceği max. HP daha alt devirlerde ortaya çıkmıştır ve diagramda aşağı doğru düşüş göstermektedir.
Konu OAGP1960 tarafından (25/02/2013 Saat 05:16 ) değiştirilmiştir. Sebep: İlave
bildiğim kadarıyla opel uzun aralıklı şanzuman kullanıyor yakıt ekonomisinden dolayı bu da kalkışlarda aracı daha ağırlaştırıyor. kayınbabamın opeli var 1,4 twinport 90hp, fire aracımla 4 kişi bende 4 kişi onda olmak kaydıyla bir kaç kez ışıklarda kalktık 3. vitese kadar hep kafa kafayaydık. onun aracını kullanırken bana daha atikmiş gibi geliyor ama ara hızlanmalarda da çok bariz bir fark olmadı aramızda. ama son süratte yetişemeyeceğime eminim. Orkun abim bu karşılaştırmalar yapılırken biraz tarflı oluyor gibi geldi bana neden dersen her karşılaştırma için şartlar eşit olması gerek denirken m.jetle atmosferik araç karşılaştırılıyor. şartları eşitlersek 1,3mjete VS 1,4tjet her halukarda tjet alır haksızmıyım abi???
Konu halils2 tarafından (25/02/2013 Saat 03:07 ) değiştirilmiştir. Sebep: imla
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri