arkadaşlar çoğu şeyi anlatmışlar zaten ama bende bilgi kırıntılarımı paylaşayım.
başka bir başlıkta şöyle bir mesajım olmuştu, uzun uzadıya konuyu anlatmıştım
ilgili mesaj:
https://forum.grandepuntotr.com/753614-post20.html
başka bir örnek vereyim,
bu el fenerini hatırlayan varsa ampül kısmını çevirerek ışığın tam ortada veya dışa doğru geniş bir halka halinde aydınlatmasını sağlayabiliyorduk.
sonradan takılan xenon kitlerdeki problemde buradan kaynaklanıyor. mevcut farlar halojen ampülün akkor teli referans alınarak bilgisayar ortamında milimetrik olarak hazırlanıyor, o tel 1 mm sağda veya solda olsa ışıkta ciddi sapmalar meydana geliyor. xenon ampüller yapısal olarak halojen ampüllerden faklı olduğundan "dağı taşı aydınlatma" denilen olay meydana geliyor.
bütün farlar mercekli olacak diye bir kaide yok ayrıca, bazı markalar bazı modellerinde (benim hatırladıklarım; toyota corolla, önceki kasa honda civic, 2 kasa öncesi e serisi mercedes ve volvo s40) merceksiz farda xenon kit ile araçlarını satışa sundular. burada dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı bu merceksiz farların dizaynı xenona göre yapılması, yani nasıl farın içindeki kesitler halojen için özel dizayn edilmişse xenon ampüle görede reflektör dizaynı yapılmıştır.
neden bu kadar zahmete girilmiş mercek yapılsa diyenler içinde, mercekli farlardaki ampüller (d2s ampül) 3200 lümen (aydınlatma gücü) e sahip olduğundan bu sistemlerin otomatik far yükseklik ayarı ve far yıkama sistemi ile desteklenmesi gerekmekte. merceksiz fabrikasyon xenonlar daha düşük lümene sahip olduğundan (otomotiv firmalarıda sinekten yağ çıkarmaya bayıldığı için) ekstra masrafları kısabiliyorlar.
neyseki yeni ampül tipleri üretiliyor xenonlarda 2000 lümen gücüne sahip, mercekli ama otomatik far yükseklik ayarı ve yıkama tertibatına gerek kalmadan aydınlatma sistemi olarak standart veya opsiyon olarak donım tablolarında yer alacaktır. (kaynak geceucusu)
bu arada merak edenler için standart halojen ampüllerin (yanılmıyorsam) 1400-1500 civarı lümene sahip olduğunu söyleyeyim.
konuyu fazla dağıttım sanki
son olarakta bi-xenon projemin başlığını paylaşayım
https://forum.grandepuntotr.com/modi...-bi-xenon.html
Yer imleri