yakında kimin km'si daha çok diye kapışırız :D
Printable View
m.jet gerçek gücü 100.000 den sonra başlar ! :D
Kendi adıma sanırım ben araba kullanmayı bilmiyorum yada onlarda benim gibi servisten çıkamayanlardan
Helal olsun MULTİJET :)
biz anti-dizelciyiz kardeşim....benzinli km.fotosuda istiyoruz,moralimiz yerine gelsin.:rolleyes:
Araç almadan 1 hafta önce 330.000km bir taksiye bindin, motor ne alemde vs diye bir laflamaya başladık. 120000'de bir 1.3 punto var almaya korkuyorum falan dedim. Taksici kendi aracı olduğunu, 330000'de olduğunu ve daha bakım dışında motora herhangi bir müdehalede bulunmadığını söyledi. Rektefiye istemeden 500.000km'yi hedeflediğini falan filan konuştuk işte. Muhtemelen 500BIN sonrası 1 rektefiye ile rahatlıkla 700-800'ü görür.
Tabi uzun süre bineceksen al, 1-2 sene sonra satarım dersen alma diye de tavsiyede bulundu sağolsun :) Malum Türkiyem piyasası ortada zor satılıyor 100BIN'den sonra.
bu araba satışa çıksa alan olur mu?
Maşallah.. O araba satışa çıksa km yi siler satarlar yada ucuza werirler multijetten anlayan we butcesi az olan adam alır
Maşallah nazar değmesin :) Bende ustalardan hep 400 bin 500 bin gider diye duyuyorum.Ama bide km düşürme muhabbeti varya bu işi yapanlardan birinin canı sıkılmış ortaya böyle bişey çıkmışta olabilir yani :) :D
detonasyon yakıtın yüksek sıcaklıktan dolayı erken patlamasıdır. dizellerde böyle bir problem zaten bulunmamaktadır. yağ ile detonasyonun alakası olmaz.
0-30 yağın viskozitesi düşük ve içerisindeki katkılardan dolayı soğuk motorda ilk marştan motor ısınana kadar 10-40 ve ya 5-40 gibi yağlardan çok daha fazla koruma sağlar. günümüzde üretilen yağlar çok geniş sıcaklık aralığında çalışmak için üretiliyor. donanımhaber otomobil genel bölümündeki vezir adlı üyenin yağlar hakkındaki paylaşımlarını inceleyin derim.
ayrıca fabrika bizi düşünseydi tam sentetik yağ önerirdi.
dizel motorda nasıl detanasyon olmaz? pek tabi olur ayrıca senin tanımınla sınırlandıramayız detanasyonun sebeblerini..
söyle düşün yazlarımız çok sıcak kışlarımızda çok soguk 5-40ın mineral yoğunluğu çok, multijette tecrübe etmedim ama başka motorlarda incelen yağ ile sağlıklı motorun yağ eksilttiğini defalarca gözlemledim, o eksilen yağlar yere damlamıyor malesef...
ayrıca bu 4-5 bin devir çeviren dizel bir araba seninki 75hp gördüğüm kadarıyla benimki 90 hp buna devirli performanslı araba muamelesi yapmak çok saçma.. 0-30 yağın çalışma direnci daha düşük..
https://dan.prxy.org/Truck/F-350_mai.../Oil_Chart.jpg
eklediğim resimde hangi sıcaklıklar için verildiğini görebilirsin, ayrıca donanım haber üyesi değilim ama f****f650.com/FAQs/OILF****htm burayı okumanı öneririm
fabrika bizi düşünüyor yağa para saçtırmıyor... bir motor tasarlamış ona uygun yağı önermiş bunu değiştirmenin bir manası yok kaçesi yağ kanalı her şeyi buna göre tasarlanmış bu motorun..
yağ sıcaklığını kontrol edip ısındıktan sonra devir çevirdiğimiz sürece bir sıkıntı olmaz yağlama ile ilgili..
söylede bir gerçek varki bu motora zeytinyağı koysakta çalışır bunlar uzun vadede etki eden faktörlerdir ben detanasyon dediysem kimsenin pistonları erimez ama bir etkisi vardır.. biraz yağ yakan bir motorda denesen mesela 0-30u
yukardaki linki bir türlü yazamadım h t t p : / / f a q . f 6 5 0 . c o m / F A Q s / O I L F A Q . h t m boşlukları silerek girebilirsin zannedersem
ısrarla iddaa ediyorum fabrikasyon yazılımı ve orijinal turbo basıncı ile çalışan dizel motorda detonasyon olayı olmaz. her araç belirli miktarda yağ eksiltir. multijet de eksiltir. lpg araçlar daha çok eksiltir bu durumda her araçta detonasyon vardır diyebilir miyiz segmandan kaçan yağ ile?
35 bin kmdir yani arabayı aldığımdan beri 0-30 castrol edge yağ kullanıyorum. yağ eksiltmesi yok denecek kadar az fabrikasyon verilerine göre. motora tam olarak 3.2 lt yağ koyuyorum ve bakımlarınıda kendi elimle yapıyorum. dün akşam kontrol ettiğimde (yağ değiştireli 10200 km oldu hafta sonu tekrar değiştireceğim yağı) 300- 350 gr arasında yağ eksiltmiş olduğunu gördüm. segmandan kaçan yağ detonasyona hiç bir şekilde sebeb olmaz. tabi motor cayır cayır kompresyon kaçırıyorsa o ayrı. ben motorun ilk gününden itibaren tam sentetik 0-30 yağ kullanılmasından bahsediyorum. kaldı ki ben 70 bin kmde aldım aracı halen eksiltme durumu yok.
Shell Helix Ultra 5W-40
@ 40 °C mm2/s 75.4
100 °C mm2/s 13.16
iken 0w-30 da
Viskozite @ 40 ºC cSt 72
Viskozite @ 100 ºC cSt 12.2
evet devirli araç muamelesi yapmak saçma olur. çoğu zaman 2500 devirde sabit gidiliyor. azıcık bağırtayım dersem 3500 e kadar çıkıyor ama atladığımız bir nokta var sıkıştırma oranı 18 lerde geziyor bu motorun. yataklarda çok fazla stres var ve yağ filminin çok daha fazla dayanması gerekir benzinli bir motora göre.
ama işin özü burada değil turboda. şu anda güncel dizel binek araçların hepsi turbo beslemeli. turbo olmazsa dandik bir markanın mineral yağı bile iş görür ancak turbo çok aşırı devirlerde çok sıcak olarak çalışmaktadır. sabahları arabayı zorlamamanın gerekliliği burada oraya çıkıyor. siz; yağın viskozitesi yerine gelmemiş turbolu bir araca 3000 devir çevirtirseniz turboyu kısa zamanda elinize alırsınız. 0-30 yağın önemi de burada ortaya çıkıyor. turbo hiç bir zaman devreden çıkmadığı için siz sabahları buz gibi motorda 2000 devirde vites atsanız bile deli gibi dönecektir. motor soğuk ile sıcak durumu arasında turbonun sesi bile değişik geliyor fark ettiyseniz. bu şartlar altında 10-40 veya benzeri numaradaki yağlar 0-30 dan çok daha kötü bir performans sergiler. soğuk havadaki en iyi yağlamayı 0-30 yapar. ben bu yağı seçerken en başta turbo ömrünü düşündüm. siz turboyu düşünmeden detonasyon derseniz sık sık turbo değiştirirsiniz. turbo ünitelerinin fiyatlarıda ortada.
hafta içi hergün sabah -8 ya da - 10 derece marş yapıyorum. okula gidene kadar hararet ibresi yerinden kıpırdamıyor. ben sizin önermiş olduğunuz yağı kullanmış olsam, şu an kullandığım yağa göre daha fazla aşınma yaptıracağım turbo ve motora bu açık. yüksek sıcaklıklarda zaten performans aracı kullanmadığımız için birşey fark etmeyecek. önemli olan düşük sıcaklıktaki kullanım. hadi diyelim detonasyon var, motordaki detanasyonun sonuçlarını görecek kadar da arabayı kullanmayacağız çoğumuz burada. ticaret yapanlar ayrı. ancak çoğumuz turbo arıza yapacak kadar kullandığımız - kullanacağımız ortada.
500000 ve 700000 km aralığında birkaç taksiciye denk gelmiştim.
en ufak tıkırtıda bile servise gittiklerini ve araç bakımlarını zamanından once yaptırdıklarını soylemişti.birde kullanımın da etkili olduğunu belirtmişlerdi.
dizel ekonomik evet....ama benzinli'de soğuk havada hemen ısınıyor kardeşim....köşeyi dön hararet ibresi kımıldamış...uğraşmıyorsun...onu bozacam,bunu bozacam derdide yok,aban gitsin....seviyorum.
arabanın yürüründe problem olmasa da araba çok yorulmuş oluyor haliyle. döşemelerinde boyasında malzemesinde belli ediyor bu halini. o bile insanı soğutabiliyor. vazgeçenler de bu yüzden vazgeçiyor çoğu zaman aslında.
Sevgili can,
dikkat edersen ben kimsenin pistonları erir demedim, kullanım sekline baglı olarak ani tapagazlarda çıkan siyah dumanda detanastyondandır.. multijet gibi güçlü internalli bir motorda biraz zengine kalmanın sıkıntısı yok dedim zaten ama demekki neymiş dizel motorda detanasyon olmaz diye birşey yokmuş...
dediğim noktaya gelmissin çok az eksiltiyor demissin , bende bakımlarını kendim yaparım arabanın o yüzden eski yağ sisesini saklarım inanırmısın bilmem arabaya ne yağ koyarsam geri alıyorum.. birde beni soğuk havalar değilde sıcak havalar kaygılandırıyor zaten..
turboya gelicek olursak sen yağını ısıtmadan turbonu dolduruyosan oraya ne yağ koysan faydasız... o yağ ısınana kadar ben turboyu doldurmuyorum sen illa ısınmadan kullanıcaksan evet 0-30 daha iyi senin için..
araba devirsiz evet devir çevirmiyor o yüzden yağı inceltmeye gerek yok.. turbo dizel motorun karakteristiği gereği sıkıştırma yüksek evet o zaman ne yapmamız gerekiyor yağ filminin inceltmememiz gerekiyor daha çok baskı var..
ayrıca turbo devir cevirmeye başlayınca ısınıp yağlama ihtiyacı başlıyor ve yağ basıncında bir sıkıntın yoksa turboyla ilgili bir problem yaşama ihtimali düşük.. yanlız benim bu motorda turboyla ilgili tecrübem ülkemizdeki çeşitli yakıt kalitelerinden ötürü egzoz pallerinde ciddi kurum var km ne bağlı temizlenmesini öneririm... ayrıca turbo o kadar devir çeviren bir parçaki doldurmadan kullandığın sürece soğukta olsa araban yağ bastığı için problem olmayacak..
yanlız benim atladığım bir nokta var ankarada yaşıyorsun ve -8, -10 dereceden bahsediyorsun bende arabam çabuk ısınsın isterim ne yalan söliyeyim.. ayrıca seninle tanışmak isterim..
bende konumun bütünlüğünün bozulmamasını isterim. herkes birşey söylüyor bilip ya da bilmeden, multijete bende 5w30 konulmasından yanayım.isteyen 5w40 koysun
servisimde multijetlere hep 5w30 koyuyoruz hiç bi sıkıntı yok 10,000 km sonra bakıma geldiklerine yağ eksiltmede min seviyede bazısında hiç yok
Tayfun dostum forumun bilimsel verilere ihtiyacı mevcut bunu ayrı konuda hatta yağlar hakkında ayrı bir başlık açıp orada tartışmamız gerekir. şimdilik burada bırakalım güzel paylaşımlar olursa forumun değeri artar hemde son kullanıcılar azda olsa bilgilenmiş olur.
bende seninle tanışmak isterim :)
Slm arkadaslar benim de sizee vi sorum olacak. Ilgilenirseniz sevinirim uzun yolda gderken yuzellinci km de aracim kendiliginden yavaslayip istop etti ve calismiyor adanada servise biraktim ve motoru indirip bakacaklarini soylediler masraf e milyardan baslar diyorlar motor yatak sarmis olabilir diyorlar motor yatak sarsa. Sarmadan once sesinden ya da performansindan farkettirmez mi durduk yere sarar mi yardimci olursaniz sevinirim gercekten bu adamlar 7000 tl ye kadar maasraf cikabilir diyolar. Kaziklamaya mi calisiyolar anlamiyorum simdiden tesekkur ederim.