El Freni İle Yanlama (Handbrake Drift)
Bu genel olarak en bodoslama tekniktir. Viraja giriş esnasında debriyaja sonuna kadar basılır ve aracın burnunu viraj içine doğru yönlendirirken el freni çekilir ve arkanın kopmasıyla beraber hemen bırakılıp gaza yüklenilir. Tabi yanlamanın en temel kuralı olan; arkadan kopan aracı kontra ile yani direksiyonu tam ters yönde kırarak toplamak gerekir. Aksi takdirde çok şık bir spin atacağınızı söyleyebilirim. ****
Ağırlık Transferi İle Yanlama (Weight Transfer Sliding)
Viraja gelirken vites küçültülür ve aracın burnu viraj içine doğru çevrilirken debiyaj hızlıca bırakılır, hemen ardından tekrar gaza yüklenilerek arkası kopan araçla hem hızlı hem de etkili bir yanlama gerçekleştirilir. Bu metodun asıl inceliği debriyajdan aniden ayağın çekilmesiyle aracın yavaşlaması ve sanki fren etkisi yapmışcasına ağırlık merkezinin ön tarafa kayıp arka tekerlekler üzerindeki yükün azalmasıdır. Bu sayede arka taraf vites küçültmeden dolayı sağlanan motor atikliğine yenik düşer ve kusursuzca yanlanır.
Güç İle Yanlama (Power Over)
Aracın önü viraj dışından içe doğru yönlenirken dip gaz verilir ve viraj süpürme dediğimiz hareketle viraj dış çizgiyi takiben yanlayarak dönülür. Bunu yapabilmek için güçlü tork’a sahip araç kullanmak gerekir. 150Hp’yi sınır değer olarak düşünürsek 200Hp ve üstü motorlar bu tarz yanlama için uygundur. Tahmin edeceğiniz üzere trafikte güçlü motora sahip araç kullanan zengin arkadaşlar tarafından kullanılan en yaygın yanlama şekli de budur.
Karşıt Ağırlık Transferi İle Yanlama (Opposite Weight Transfer Sliding)
Viraja nizami apeksinden girilirken direksiyon viraj dışına doğru kırılıp aniden içe çevrilirse ağırlık merkezinin ani yer değişimi sebebiyle aracın arka kısmı kaymaya başlar ve araç gaz verilerek kontra ile toplanır. Göze en hoş gelen ve en teknik yanlama şekli bence budur.
Debriyaj İle Yanlama (Clutch Kick)
Aracın güçten düştüğü durumlarda gerekli gücü alabilmek için deviri yükseltip debriyajı bir anda bırakma suretiyle patinaj sağlayıp arkayı kaydırmak için kullanılır. Güç ile yanlamaya çok benzer bir yöntemdir.
Fren İle Yanlama (Brake Sliding)
Viraja girerken önce araç viraj içine doğru yönlendirilip arkadan kayana kadar sert fren yapılır. Aracın arkası kaymaya başladıktan sonra gaz verilerek kontra ile toplanır. Burada dikakt edilmesi gereken, aracın hızının çok iyi ayarlanması ve frenleme esnasında önden kaymaya mahal vermeden gaza yüklenmektir.
Hız İle Yanlama (Powersliding)
Bu yöntem geniş virajlarda yapılır ve yüksek hızlardayken direksiyonu yavaşça kırarak önden kayma olmadan hız artırılmaya devam edilir. Bu esnada merkezkaç kuvvetinin etkisiyle siz bir yandan direksiyonun açısını arttırırken bir yandan da gaz vermeye devam ettiğinizden çok yüksek hızla ve tamamen yanlayarak virajı alırsınız. Eğer başlangıçta direksiyonu fazla kırarsanız araç önden kaymaya başlayacaktır ve daha drift başlayamadan gaz kesip toplamak zorunda kalırsınız.
Son olarak driftle zaman kaybetmeden bir virajı en hızlı dönmek için apex’in hangi çizgisinin kullanılması gerektiğine bakalım.
Cyan Çizgi: Apex’e geç girmek, dolayısıyla viraj girişinde kaymalarla beraber virajdan düz bir çizgi halinde hızlanarak çıkmaktır. Viraj orta hızlı dönülmüş olur.
Mavi Çizgi: Apex’e erken girmek, dolayısıyla viraj çıkışında kaymalarla beraber virajdan yavaş çıkmaktır. Yani viraj yavaş dönülmüş olur.
Yeşil Çizgi: Apex’e optimum şekilde girip, yine optimum şekilde çıkmaktır. İşte 90 derecelik bir viraj en hızlı bu şekilde dönülebilir.
alıntıdır.
forumda yanlayan yokmu hiç nasıl yaptıklarını paylaşsın bizimle![]()
deneyin tabi ya zevkli oluyor
ama dikkat edin arabanın ön lastikleri bitmiş ise denemeyin derim kaldırma çıkma riskiniz yüksek
bizim araçlara en uygunu Opposite Weight Transfer Sliding ve Handbrake Drift benim çok sık olmamakla birlikte yaptığım bu ikisidir. yan etkileri araç içinde bulunanların çok yoğun bir mide bulanması olmasıdır![]()
1.3 DYNMC 5K. METALİK BEYAZ AS.KT. - Hİ-Fİ - SKY-DOME - FR.KT. ABARTH I SPOİLER
aynen abi genelde önden çekişlerde bunlar zevkli oluyor birde virajlarda Powersliding güzel oluyor çok hızlı değil yavaşta değil ortasında girdiğin zaman içeriden giriyorsun ama dikkat et viraj içerisinde araba olmasın direksiyonu hafif çeviriyorsun zaten arkası kayıcak o saatten sonra direksiyonu viraj içerisine çevir iyice bas gaza toplamak sana kalmış toplayamassan ya bariyerlere girersin ya kaldırıma çıkarsın yada spin atarsın![]()
![]()
birde araçta orjinal yaylar varken denemeyin. mümkünse araç içerisinde biri varken yapma abi Allah korusun birşey olursa onların canı yanmasın sonra
Konu StrawBeeRy tarafından (04/08/2011 Saat 15:25 ) değiştirilmiştir.
arkadan itiş olmadığı sürece keyif vermiyor...
Keyif BMW'Dir...
arkadan çekiş kullanmak her yiğidin harcı değil yapıcak birşey yok elimizdekiyle yetiniyoruzama bir gün mutlaka E92 3.20ci veya E46 3.30ci <3 o zaman yanlamak paha biçilemez...
Mert pazar günü Türkelinden gelirken U bir viraj var sağa doğru orayı dedim bakalım kaçla döncek diye düşünürken (akşam geç saatte trafik ise nerdeyse yok) şehirlerarası yol tabi, gelen kimsenin olduğunu da anlayabiliyorsunuz az çok ışıklardan, sonra aşağıdan 80 km üzerinde hızla gelmiştim viraja başlayınca biraz frene bastım sonra tam gaz , gazı çekmeden viraj içine asıldım arabayı, ancak öle bi ses geliyor ki asfalt çızırdıyo resmen , benim döndüğüm U viraj belki de O harfine yakın bi viraj olduğu için ve virajın ortasında daha da derecesi yükseliyor, sonra bi baktım direksiyon düz konumdan neredeyse 120 derceyi bulan açıyo geldi , o esnada sadece hıza gözüm bi sn gitti 70 km hızla dönmüşüm ve ondan sonra da güç bela """çizgimde durmak şartıyla""" virajı tamamladım ama ESP devreye girdi mi girmedi mi onu göremedim direksiyondan dolayı, herhalde girseydi gazı keserdi, demekki daha da kasılma payı vardı aracın, çok adrenalin dolu bi dönüştü paylaşayım istedim
katılıyorum..
150bg üstü arkadan itiş olsa adam gibi drift yapılır..
önden çekiş araçlarda hızla girilen virajda kontrollü kayma zevki yaşanır ancak..
şahin bile drift konusunda daha başarılı..
esp gazı kesmek yerine tekerlere fren yapar sadece.. takır tukur abs sesi duymuşsanız girmiştir devreye..
yada kısa küçük dokunuşlar yapmıştır siz hissedemeden..
Konu makeles tarafından (04/08/2011 Saat 23:02 ) değiştirilmiştir.
El frenini kullanmadan karşıt veya bizimle aynı kafada olan ağırlık transferini kullanırım geneldeElfo diye de tabir edilen el freni operasyonuna pek takılmıyorum nadiren
Zaten punto ile hiç birini yapmıyorum sakat biraz
yani doğru vites hız ve en önemlisi ise doğru direksiyon komutları ile çok güzel şeyler yaşanabilir
![]()
Power sliding neşeli ve güzel oluyo sağlam virajda yol ıslak ise hele bide rampa yukarı ise kontrolde zor olmuyo punto nunda hafiften arkasını bırakınca hoş oluyo
nerde yapıyorsunuz bu yanlamaları?!
trafiğe açık alanda, başkalarının hayatıını tehlikeye atacak şekilde yapıyorsanız yazıklar olsun!
Ben arabama kıyamam bana göre değil![]()
biraz münakaşa olacak gibi, hayırlısı.
şimdi siz ballandıra ballandıra anlattığınız şeyleri, aslında pistiniz olmadığı için trafiğe açık yollarda yapıyorsunuz öylemi?
ne gibi önlşemler alıyorsunuz? yani ne yapıyorsunuz?
kimsenin olmadığı tenha saatlerde ve tenha yollarda mı yapıyorsunuz?
allah kaza bela vermesin, ama ya bi aksilik olursa?
efendi efendi sürerken bile bi sürü aksilik oluyor,
kaza yaşanıyor. birde böyle keyfe keder yanlamalarda kaza olmazmı?
sadece kendinize zarar verseniz, yaptıklarınız beni hiç ilgilendirmez.
hatta haddime bile değil sizlere karışmak.
ama düşünsenize.
canınız yanlama yapmak istiyor diye başkalarının canı yansa nasıl olur?
düğünde veya maç sonrası eğlenmek için,
canı istedi diye eline silah alıp sağa sola sıkan tiplerden ne farkınız var?
çünkü onlarda atış yeri bulamadıkları için toplum içinde sağa sola sıkıyorlar.
(ve ilginçtirki, gelin damat, baba amca hala....vs bi sürü kişi düğünlerde ölmüştür. komedi filmi gibi)
ben size yer gösterecek birisi olsam zaten ilk mesajımda yazardım.
"--madem gösteremiyorsun ne diye burda ne diye burda ahkam kesiyorsun!" diye bana çıkışıyormusunuz?
doğru davranmak herkesin harcı değildir. zordur.
ama hiç olmazsa doğru şeyler konuşulup, doğru davranış övülebilir.
burda yanlamayı öve öve konuşmak doğru değil, hele hele topluma açık alanda yanlama yapmak hiç doğru değil.
şimdi ben burda bunları yazdım diye başta sizler olmak üzere, türkiyedeki tüm yanlayanlar, yaptıklarından vazgeçecek değil.
ne bileyim, gene de tutamadım kendimi ve yazdım işte.
bilinsin, sis yokken sis farı açık gezene, makas atana, yanlayana, sorumsuzca davranıp başkasını tehlikeye atana kızanlar var.
olayı fazla çarpıtmışsınız veya alakasız örnekler vermişsiniz sizin gözünüzde biz serseri olarak görünüyoruz .anladımki içinizi dökmeye yer arıyormuşsunuz ve sizin düşüncenizle yola çıkarsak modifiye olayına sizde karşı olduğunuz için gelişemiyoruz zaten.sizin gibi düşünenler olduğu sürece bir baltaya sap olamayız yok onu yapmayın bunu yapmayın sisleri açmayın,egsoz takmayın,müzik tesisatı yapmayın,yarışmayın,yanlamayın vs.. gibi şeylerde bunun içine giriyor.madem öyle bir pist yapsınlar bu işi yapıcak olan oraya gitsin ne yapıyorsa yapsın.. böyle olunca herkes herşeye karışıyor.zaten her arabaya binince illa yanlanıcak bir kural yok her dakika her yerde yanlanmaz zaten ben size karşı çıkmadım,çıkmamda bu beni ilgilendirmez herkesin görüşü farklıdır değişmez,değiştirilemez.yukarıdaki yorumumdada bahsettim kimsenin canına kastım yok olamazda ben zevk alıcam diye başkalarına zarar vermekte olmaz zaten kimsede ben şuna zarar vericem demez.sizin verdiğiniz silah örneğini bize benzetmenize yakıştıramadım![]()
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri