Bahsetmiş olduğunuz aracı yaklaşık 3,5 aydır kullanıyorum...
Sorularınızı elimden geldiğimce yanıtlamaya çalışacağım,
Saygılarımla, suat...
Printable View
7litre ortalamayi gecmek istemiyorsaniz suzuki altoya da bir bakin derim... benim kullandigim en ekonomik arac yeni kasasi da oldukca guzel olmus... hem 5 kapi.. bagaj olmasa da olur derseniz degerlendirebilirsiniz
Herkese Merhabalar,
Konuya biraz geç katıldım, kusura bakmayın...
Herkes kendince yorumlar yapmış sanırım...
Öncelikle puntadan önce 1600 Motor, 16V, 115 Bg toyota kullanıcısıydım...
Evet 1,2 araç çok atik ve güçlü bir araç değil... (aracı alırken, araçtan ne beklediğin burda önemli faktör)
Aracın ilk uzun yolculuğunda; Puntoyla kurban bayramında sakaryadan boluya TEM'den gittim. Araçta benimle birlikte 4 yetişkin + 1 çocuk vardı. Sakarya-düzce arası 150-160 Km hızdan pek düşmedim, açıkcası bu kadar gideceğini düşünmüyordum. Herhangi bir bayılma, geberme, anırtma olmadığını belirtmek isterim. Bolu rampalarında ise X5, Q7 , 3.30 v.b. araçlar haricinde 1600 motorlu birçok araç benim kadar hızlarında azalma oldu... Rampa yukarı bahsettiğim lükse araçlar hariç sollayan olmadı... (tamam araç önemli ama, pedalın arkasındakine de iş düşüyor)...
Aracı genelde Sakaryada şehir içinde kullanıyoruz, haftada bir gün 60 km uzun mesafe yapıyorum. Aracım şu an 5000 km'de araç yakıt değerini 6,1 gösteriyor...
Saygılar, Suat...
herkes kendince yorumlarını yazmış,ama bence bir aracı en iyi kullanan bilir derim.bu böyleyse , şu şöyle demenin bir anlamı yok.
ben yaklaşık bir yıldır kulanıyorum.yazın 40-45 derece sıcak altında araçta 5 kilolu yetişkin, 2 çocuk ve full bağaj full klima açık şekilde 450 km yol yaptım,yarım depo benzin yaktı,ortalama 110-120 km hızla.beni oldukça tatmin etti diyebilirim.bu fiyata bu donanımda bir araç almışım daha ne isteyeyim.
tavsiye ediyormuyum kesinlikle evet.
merak ettim bu sorunun cevabını..benim arabada bi anormallik var herhalde..
150-160 la gidince zaten devir 5500den aşağı düşmez ve resmen içiyo benzini..tıkır tıkır iniyo benzin göstergesi...1.2le 150-160 yapcaksın ve ortalama 6,1 olcak..ilginç vallahi..
ben izmirden ankaraya geldim 110-140 arası dolaştı hızlarım 6,6 ve üzeriydi ortalamam ve 2 kişiydik arabada...
ayrıca yokuşları kaçıncı viteste çıktın ve devirleri neydi onuda çok merak ettim 4 kişi +1cocuk+bagajlarla...
çoğu yorum 1.4 kullanıcıları tarafından , 1.2 nin ondan daha iyi olmayacağı ve 1.4 ün bile yetersiz olmasına dayanılarak yapılmış.ama neye göre yetersiz? bu arabayı alan kimse seri kalkış beklemezdi. zaten kimse 1.2 nin 1.4 ten daha seri olcağını iddia da etmez.burda beklentiler devreye giriyo aslında.evet performans arabası değil bunu hepimiz biliyoruz.asıl soru fiyat/performans-fiyat/işletim gideri üzerine olmalı.1.2 yi bende düşünüyorum bi süredir , bence alınası bir motora sahip
şuna göre yetersiz kalır..1.4 araçlarımızda bile zorlanıyoruz gitmediği için daha çok yükleniyoruz,performans demiyorum gitme diyorum bunu belirtiyim,bundan dolayı 1.2 aracı daha çok zorlucaksınız ve yakıt sarfiyatınız daha çok artıcak..ben bunu belirtmek istedim..
performans beklemiyoruz diyorsunuz tamam haklısınız ama şehirler arası bir yolda bir araç sollarkende insan gerim gerim geriliyor 1.4 araçlarımızda..bunlarıda düşünmek lazım bence..
1.4 kullanıcılarının burda en buyuk dayanagı 1.2 motorun 8 valf olması... Ve 65 bg lık guc.... 1.2 16v motor gerektıgınde hemfıkır sanırım herkes... Grande puntodan performans beklememeyı anlamıyorum.... 65 bg den bahsedıyoruz... Ben 1.2 8v bır arac alıcam 22500 tl fıyata 7 lıtre yakmasını kabullenıcem performans beklemeyecegım.... Bakın bır ornek sılındır hacmı 1066 cc olan bır hyundai i10 sehırıcı 6.2 sehırlerarası 4.4 lıtre yakıt tuketımı var.. 3 sılındırlı 12 valf ve 67 bg.... Ama bu motor i20 de yok ... Demek ıstedıgım 1.2 8v motor grande punto yakısıklılıgına sahıp bır araca yakısan bır motor degıl yoksa kımsenın sahsı ısteklerını burda yermıyor arkadaslar... Bız bu sıkıntıları yasıyoruz 1.4 8 v ıle sız 1.2 8 v ıle bızım yasadıklarımızı yasamayın... Az yakacagım dıye dusuk sılındır hacmınee aldırmayın dıyorlar
Fıat bence cebımızdekı en kucuk paraya bıle goz dıktıgını ,grande punto gıbı bır aracın fıyatını bu aracla hıc uyusmayan bır motorla asagıya cekmeye calısıp, acıkca gosterıyor...bakınca cazıp duruyor palıo fıyatına punto alınıyor.. Hem kasa sonları yasanıyor puntoda hem de motor son cc sewıyesıne ındırılmıs...
Fiat'ın ürettiği iki farklı 1.2 motora sahip araca bindiğim için rahatlıkla farklarını söyleyebilirim.
Öncelikle Palio'dan başlayayım.Benim müzik öğretmenimde bir adet 1.2 Palio EL vardı 2001 model.75 HP motora sahipti bu araç ve klimasız kullanımda gayet keyif veriyor.Ancak tırmanışlarda haliyle bayılıyordu bu araç,hatta klimalı olarak tırmanış yapıldığında çekiş sorunu yaşanıyordu.Bu aracın kaç kilo ağırlıkta olduğunu bilemiyorum,ama motor 16v olduğu için benim şu anda kullandığım 1.3 75 HP Multijet'e yakın bir çekişe sahipti(asla yaklaşamaz onun çekişine,birinde 104 Nm tork var birinde 190 Nm)
Arada kullandığım bir adet Panda mevcut bizde.Annemin arabasıdır.İki defa şehirdışı yolda kullandım.Birinde düz yol olduğu için herhangi bir şey hissedilmedi;ancak 1.2 (8v olması lazım bu motorun şu anda hatırlamıyorum) motor olmasına karşın ben 500 km'yi(Denizli-İzmir-Denizli tam 500 km tutuyor) 100 TL'lik bir yakıtla gitmiştim(ortalama ne yakmıştı hatırlamıyorum şu anda).İkinci şehirdışı yolu Denizli-Ankara arasında yapmıştım.Afyon bölgesi yokuşlarıyla bilinir,ve ben Dinar rampasında ancak 1. vitese kadar indikten sonra önümdeki kamyonu sollayabilmiştim,motor kesinlikle çekmiyordu 865 kg'lık arabayı(buna ek olarak araç 4 kişilikti ve arkada iki üç tane küçük valiz vardı).Ortalama olarak 5.2 lt/100 km yakmıştı(Aynı yolu Opel Vectra ile gittiğimde ortalama olarak 5.4 lt/100 km yakmıştık ve araç 1.6 lt 100 HP motora sahipti,ancak kasa 1240 kg civarındaydı).
Şu durumda söyleyebilirim ki 1.3 Multijet almak 1.2 65 HP almaktan çok çok daha iyi olacaktır.Arabanın ortalamasının 7 lt/100 km olması sizi kesinlikle yanıltır,Panda'nın fabrika değerleri şehir içinde 6,8 lt/100 km iken ben yol bilgisayarından 8 lt leri okuyordum(punto'nun kasası 1 tondan fazladır bunu da söyleyeyim,865 kg lık arabadan bu çıkıyorsa punto'da 9 ları okursanız şaşırmayın)
seyhancıgım ısımlede ılgılı oldugu ıcın servıs danısmanlıgı gıbı bır ıs yapmayı dusunuyorum ılerde( emeklılıkte) satıs ta olabılır nasıp olurda yaparsam ve fıat olursa bu benden cekeceklerı var..... 1.0 8 v cıkarırlarsa sasırmam yada 1.0 6 v uc sılındır falan..... az yakmak tek basına cozummudur.... 22500 tl fıyat werılırken dusunulmeyen paralar nasıl olurda yakıtla gerı donus hesaplaması yapılarak gerı kazanılabılır... basıt bır ornek... fıorıno emotıon alırken 27000 tlye lınea actıve plus bakmıstım... 18000 eskı arac uzerıne 9000 tl 263*48 tyye denk gelıyordu... kredıyı 1000 tl artırınca aylık taksıt 27 yl artıyordu......ben su an aracı alalı 21 gun oldu 2000 km de arac 3 depo mazot yaktım... 390 tl yapar.... lınea ıle yıne 3 depo benzın yaksaydım 513 tl vercektım.... 4 aylık taksıt farkını 21 gunde cıkardım yada yanı dızel arac alırken arkadaslar benzınlı ıle fıyat ucurumunu soyluyorlar ama aradakı 4000 tl yı kredıde ortalama100 yl taksıt farkıyla alacaklar aslında hem delı gıbı cekecek aracları hem ara hızlanmaları ıyı olacak hem az yakacaklar... hemde her depoda ortalama 50 tl kar edecekler... yanı ayda 2 depo yakan herkes ıcın dızel arac fıyatını cıkarıyor....
kesinlikle ümit abi..ekonomi istiyorsan dizel alıp çekilceksin kenara..ben olsam 22-23 bin verip 1.2 benzinli alacağıma,2.el temiz dizel bir puntoyu tercih ederim..
ben dizel almadığıma bin pişmanım..dediğin gibi dizel alsaydım yıllık benzin-mazot karım 1000-1500tl olcaktı...
2.arabam kesinlikle dizel olcak :)
Yazılanların çoğunu okudum kimsenin fikirlerinde haksız olduğunu düşünmüyorum çünkü herşey görecelidir. Ben 1.4 8v motor kullanıyorum tek hoşuma giden özelliği lpg ye olan uyumu.
Birçok yorum okudum sağlamlığı ve arıza yapmadığına dair zaten motorda extra birşey yokki neresi arıza yapacak :)
Ne yazıkki yakıt ülkemizde o kadar pahalı ki bizi bu gereksiz tartışmalara itiyo 1.2 1.0 0.8 su az yakar su çok yakar.
Fiat bu işten öyle iyi nemalanıyor motorları küçülttükçe küçültüp veriyor pazara.
Hepimiz biliyoruz yakıt ekonomisi olmasa kimse dizel almaz lpg tüp bilmem ne uğraşmaz ve yine ekonomik kaygılar olmasa kimse 2000 motordan düşük benzinliye binmez.
Kredi çekip araba alıyorduk yakında kredi çekip benzin almaya başlayacağız 1 ocak 2011 benzin 4 lira oluyor bilginize.
1.4 lpg ıle super uyumlu.... yakıt ekonomısı olmasa kımse dızel almaz sozunuze katılmıyorum.... fıatın su an en revaçta olan araçlarıdır dizelleri... ve dizelleriyle piyasaya tutunur.....ekonomi konusunda da yazdıgınız herseyın sonuna kadar arkasındayım:).... ve tum bu ekonomık gercekler oldugu surecede aradakı farklar onemsenmeyıp kesınlıkle dızel alınmalı aradakı fark ılerde cepten cıkıyor zaten acıklamıstım yukarda
ural ewet bu devir bıttı ama yakıt sarfıyatları neredeyse 2.0 motorla aynı bu motorların( benzınlı) adı kucuk mıde aynı ebatta:) yasasın demıssınya 1.2 1.4 1.0 a bende ısterım yasasın ama 8 valf ıse yasamasın be tfsı fılan kabul ama fıatın arkasında jet yazmayan benzınlılerıne karsıyım ben..... uretım hatası gibi birsey:)))))))) bugun hangı 1.4 benzınlı motora lpg taksak ufak farklar dısında fıre a yakın yakar ama hıcbır motorda bu kadar tatsız degıldır gıbıme gelıyor..... para meselesı ama bunu da kabul edıyorum...
Evet doğrudur fiatın en tutulan arabaları dizel motorlu arabalar ( tekrar yineliyorum tek nedeni ekonomik ), ama ben şu mantıkla bakıyorum olaya eğer benzin ucuz olsa mesela 3.0 turbo benzinli motoru düşünün rüya gibi :sp_ike00: ve bunu kullanmak beni sarsmayacaksa neden dizel motor?