işte bilgi ve paylaşıma güzel bir örnek...
bu gibi fikirler her zaman insanlara aşama kaydettirir...
keşke bisikletliler için ayrı yollar yapılsa,
yada ist. büyükada da olduğu gibi motorlu araçlar trafikten kalksa.
seve seve bisiklet kullanırdım.
hem sağlıklı, hem ekonomik.
şehir içinde hususi otomobilleri kaldıracak sistemler düşünülmeli ve hayata geçirilmeli bence.
Konu fatihhhh tarafından (05/04/2010 Saat 10:25 ) değiştirilmiştir.
işte bilgi ve paylaşıma güzel bir örnek...
bu gibi fikirler her zaman insanlara aşama kaydettirir...
Motorda kaybolan (62,4 lira):aracın bakımlarını düzenli takip etmek (BEDAVA SANIRIM ARAÇ BAKIMLARI)
Rölantide çalışırken kaybolan (17,2 lira): Uzun bekleme anıda kontağı kapat (KAR, SEL, BOL TRAFİK LAMBALI BİR YOLDA TRAFİK KİTLENMESİ HARİCİ GEREK VAR MI VE BU DURUMLARDA ÜŞÜMEMEK İÇİN KALORİFERDE AÇIK KALMALI SANIRIM?)
Aktarma organlarında kaybolan (5,6 lira):Otomatikleştirlmiş teknolojik araçlar kullanmak (OTOMATİK PARÇA ARIZALARI VE EKSTRA OTOMATİK PARÇA ALINIRKEN ÖDENEN ÜCRETLER)
Aksesuarları çalıştırmak için (2,2 lira): amfi,buzdolabı vb ekstra güçleri ihtiyaç yoksa iptal (BU KADAR İNCE DETAY YAPAN BİR SÜRÜCÜ BUNLARIN HİÇBİRİNİ ZATEN ARACINA TAKTIRMAMIŞTIR...)
Hava direncini kırmak için (2,6 lira): uzun yolda cam açmamak, fazla hızlı gitmemek (UZUN YOLDA KLİMA AÇTIĞIMIZI FARZEDELİM ÇÜNKÜ FARZEDİLEREK AÇIKLAMA YAPILMIŞ..KLİMA BEDAVA ÇALIŞAN BİR EKİPMAN VE FAZLA HIZLI KİM GİTMEYECEK VE FAZLA HIZLI GİTMEMEKTEN BAHSEDİLEN KM ŞEHİRLERARASI 110 KM SANIRIM BU DA EK YAKIT TASARRUFU SAĞLAYACAK MI?)
Hareket ettirmek için (5,8 lira):ani kalkış ve hızlanmalardan kaçınmak (YAPILAN AÇIKLAMA NORMAL KALKIŞ İÇİN YAPILAN AÇIKLAMADIR ZATEN...ANİ KALKIŞ VE HIZLANMALAR KONU BAHSİ DEĞİLDİR...)
Sürtünme direncini kırmak için (4,2 lira): lastik hava bassıncını ve et kalınlığını kontrol etmek (ARAÇ DOĞRU HAVA BASINCINDA VE DOĞRU ET KALINLIĞINDAYKEN YAPILAN HARCAMADAN BAHSEDİLMİŞ BU BAŞLIKTADA..)
tüm başlıklar zaten hareket sürüş ve fabrika değerlerine göre yapılan açıklamalardır..
ekstra bir açıklamaya veya fikre gerek yoktur..bende dayanamayıp açıklama yanlarına parantez açıp ekstra açıklama yapmak durumunda kalıyor ve vakit harcıyorum ki bu daha mühimdir...
yapılan açıklamaların hepsi zaten ekstra masraflardır..
bedavaya mı değişiklikler veya otomatik aksamlar veya lastikler alınıp araca takviye yapılıyor acaba..
tüm açıklama başlıkları zaten araçların normal yol koşullarında kullanımına göre yapılmış ekstra bir açıklama gerektirmiyor..
teşekkürler...
NOT : konuyla ilgili son açıklamamdır ve yeterli geleceği kanısındayım...bilgi paylaşmak yazılan bir yazıdaki öz fikri anlamak ile başlar diye düşünenlerdenim..ve konuyu uzatmanın anlamı olmayacağı kanısındayım...THE END
Konu PNT 34 tarafından (05/04/2010 Saat 12:03 ) değiştirilmiştir.
yani şimdi erhan'ın söylediğiklerini yapan sürücü ile yapmayan sürücünün benzinden aldıkları verim arasında %85 fark mı var?
Motorda kaybolan (62,4 lira):aracın bakımlarını düzenli takip etsende en çok %10 farkeder.
Rölantide çalışırken kaybolan (17,2 lira): Uzun bekleme anıda kontağı kapattığını vaysayarak hesaplanmış olması muhtemel.
Aktarma organlarında kaybolan (5,6 lira):Otomatikleştirlmiş teknolojik araçlar kullanmak çözüm gibi görünse de, otomatik şanzımanlı araçların daha fazla yakıt harcadıkları ve çekişlerinin daha düşük olduğu düşünüldüğünde çürüyen tez.
Aksesuarları çalıştırmak için (2,2 lira): amfi,buzdolabı vb ekstra güçleri ihtiyaç yoksa iptal olmaz çünkü her bir far ampülü 55 watt olup sadece klima sarfiyatı %20 arttırır.
Hava direncini kırmak için (2,6 lira): uzun yolda cam açmamak, fazla hızlı gitmemek doğru tespittir ancak camı açmazsanız klimayı açarsınız ve ikiside yaklaşık aynı hesaba gelir.
Hareket ettirmek için (5,8 lira):ani kalkış ve hızlanmalardan kaçınmak zaten yakıt tasarrufunun olmazsa olmaz kuralıdır.
Sürtünme direncini kırmak için (4,2 lira): lastik hava bassıncını ve et kalınlığını kontrol etmek eğer bu testin yapıldığı aracın lastikleri kabak ve yarıya kadar inikse doğrudur.
%85 fark var ama çok çok başka iki konu arasında neyse onuda soyleyemeyeceğim zaten herşey anlaşılıyor))
dünyanın en pahalı etini yiyen, yedirtilen Türkiye'yi düşünelim..
insan vücudunda enerjinin %35i kullanılır %60-70 oranı ısı olarak çevreye salınır..
çok az kısmı normal vücut ısısı için yeterlidir..
verimlilik oranı kişiden kişiye değişebilir ama ortalama %35 diyebiliriz..
araçlardaki verimlilik de ilerde bu oranlara ulaşabilir..
sürtünmeyi azalttıkça verim artacaktır..
konuya biraz espritüel yaklaşıcam..
-gerekli enerjiyi sağlamak için kullanılan enerjiyi hesaba katmadan-
barsaklarda kaybolan enerji %35-40
gereksiz hareket sonucu %10
saatlerce göz kırpmadan film izlemek %5 kayıp
yanlış ayakkabı seçimi %5
yaz gelmeden t-shirt giymek %5
gereksiz heyecanlanmak %2
yüksek sesle konuşmak %2
oranlarında enerji kaybı oluşur..
vs. vs.daha yaratıcı olunabilir..
Paylaşılan bu bilgiyi beğenmemek önce bu verileri oluşturmak için emek verenlere, sonra burada paylaşan insanlara saygısızlıktır bence, bu bilgilere ihtiyacı olduğunu düşünen okur, düşünmeyen okumaz bu kadar basit. Ayrıca bir arkadaş sohbeti esnasında bu bilgilerden bahsetmek bile ilgi çekici olabilir, illa bunları öğrendik diye pratiğe döküp arabanın aktarma organlarıyla oynayacak halimiz yok.
çok güzel bilgi teşekkürler
laf bana geldi sanırım..sadece ilk mesajı değil tüm mesajları okuyarak cevap yazmıştım halbuki.. beğenmesem bakar geçerdim.. haksız vergilere gönderme yapmak amacıyla yazdığım bir cevaptı.. konuyu açan arkadaşla ilgisi olmadığını bi de bu gözle okursanız anlarsınız zaten.. kaldı ki hiç bir mesajımda konuyu açan arkadaşlara garez cevap yazmışlığım yoktur.. konuya mizahla yaklaşmanın neresi saygısızlık anlayamadım ama nyse..
alıntı
ptn-34´isimli üyeden Alıntı
tüm başlıklar zaten hareket sürüş ve fabrika değerlerine göre yapılan açıklamalardır..
ekstra bir açıklamaya veya fikre gerek yoktur..bende dayanamayıp açıklama yanlarına parantez açıp ekstra açıklama yapmak durumunda kalıyor ve vakit harcıyorum ki bu daha mühimdir...
yapılan açıklamaların hepsi zaten ekstra masraflardır..
bedavaya mı değişiklikler veya otomatik aksamlar veya lastikler alınıp araca takviye yapılıyor acaba..
tüm açıklama başlıkları zaten araçların normal yol koşullarında kullanımına göre yapılmış ekstra bir açıklama gerektirmiyor..
teşekkürler...
NOT : konuyla ilgili son açıklamamdır ve yeterli geleceği kanısındayım...bilgi paylaşmak yazılan bir yazıdaki öz fikri anlamak ile başlar diye düşünenlerdenim..ve konuyu uzatmanın anlamı olmayacağı kanısındayım...THE END[/QUOTE]
20 yıllık eğtimciyim .Arkadaşın bu paylaşımda neden rahatsız oldugunu anlamadım.Bu bilgiler arkadaşımın ve onun gibi düzünenlerinde bir işine yaramamış olabilir.Ama ben sürtünme den bahsederken kullanacağım bir çok bilgi öğrendim.Fs=k.N çümlesi gençlerin ilgisini çekmiyor.Ama sürtünmeyi anlatırken bir otomobilin şeklinden başlayarak ,lastiklerden başlayarak sürtünme kuvvetinin yüzeyin alanına degilde yüzeyin cinsine baglıdır dedikten sonra, günümüzde kullanılan lastiklerden örnek verdiğimizde,sonrada formüllerden bahsettiğinizde çoçuk bu dersi sonuna kadar ilğiyle takip ediyor.Şu da bir gerçekki artık erkekler kadar kızlarda otomobille ilgileniyor.Ben burdanda yeni bilgiler öğrendim ,konuyu açan arkadaşa teşekür ederim.Eger sizi bir öğretmen olarak sıktıysamda özür dilerim.Bu sitede beni mutlu eden taraf gençlerin artık araştırdıgı bu araştırmalarınıda paylaşmasıdır.Ayrıca kabul etsekde etmesekde dünyanın en pahalı yakıtını kullanıyoruz.)
![]()
Konu mavi-punto tarafından (09/05/2010 Saat 01:35 ) değiştirilmiştir.
alıntı yapmadan mesajımın altına yazınca yanlış anladım demek ki..sevindim..
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri