Orkun bey,
öncelikle Renault örneğini neden verdim? Renault üst düzey bir üretici olmadığı halde (bence) f1 kategorisinde bir şeyleri başarmış olması onu Ferrari ile aynı konuma getirmez ve dünyanın en iyisi yapmaz ki ben Renault un özellikle dci ile 1.6 atmosferik motorunu çok beğenen birisiyimdir ve 2 tane Renault aracım olmuştur çok da memnundum. Bunu dile getirmek amaçlıdır. beni anladığınızı düşünüyorsunuz ama kesinlikle anlamadığınızı düşünüyorum zira halen daha tipo nun 1.8 - başka kategori olan Alfa nın 1.7 litrelik yine 1.6 kategorisinden yüksek hacimli ve özellikle tip gibi yükse yakıtlı bir aracı örnek veriyorsunuz. kaldı ki sizin de gördüğünüz üzere tipo 1.8 den 136 beygir çıkarmışken pgm-fi sistemli araçlar 1.6 dan 136 beygir çıkarmış olup inanılmaz tasarruflu araçlardır. hatta ve hatta kırmızı kapak 172 normal vti ise 167 beygir yine 1.6 motordan vti teknolojisi sayesinde başarılmıştır bu şartlarda tipo nun 1.8 den o beygiri çıkarması normal midir yoksa başka bir şey midir tabii ki yorumu size ait.
Turbo teknolojisine gelince burada da yine beni yanlış anlayarak farklı bir düşünce yada bilgi vermişsiniz. Turbo teknolojisi elbette geçmişten beri kullanılan bir teknoloji ama binek araçlarda yada her markanın halka arz ettiği araçlarda ( Renault-Fiat-Ford gb. ) ne kadar zamandır kullanılmakta? ben bundan bahsetmiştim ve sizinde böyle anlayacağınızı düşünmüştüm. O halde şu soru aklıma geliyor ben size ilk elektrikli araba siparişini 2. Abdülhamid Han ın İngiltere ye verdiğini söylesem ki bu gerçek bilgidir, siz bana elektrikli araba o zamandan beri kullanıyor mu diyecektiniz??
Hocam şu anda yine güncel bir şekilde fiat ın kırmızı logolu bayii de satılan turbo beslemeli araçlar hariç hangi aracına 1.5 bar basacaksınız merak ettim. çünkü böyle bir durum var ve modifiye camiası bundan bihaber ise bu çok çok büyük bir eksik. tabi ki bizim için de.. velev ki bastığını düşünürsek. acaba kaç km bu basına dayanacak? Hocam sizde bilirsiniz ki standart bir motor için 1.5 bar çok çok yüksek mükemmel bir rakam. eğer bu rakama fiat ın herhangi bir atmosferik motoru dayansın zaten helal olsun deriz hep beraber. inşallah bahsettiğim HULK araç yani Minix kardeşlerin HULK unu incelemişsinizdir. o zaman beni daha iyi anlarsınız bu konuda..
Turbo nun mantalitesinde daha az yakıt ile daha yüksek verim , yanmanın daha fazla oksijen ile beslenerek daha güçlü olmasını sağlamak vardır. Ben neden şu an için Honda nın Turbo kullanması gerekli midir? sorusunu soruyorum onu açıklamak isterim. öncelikle piyasadaki turbolu araçlar bence aman aman bir tasarruf yapamamaktadır maalesef. Honda'nın araçları her zaman hava emişi yüksek olan araçlardır. yani yanma odasına en yüksek oksijeni gönderen motorlardan birisidir Honda motoru. onun içindir ki spor filtre gb. modifikasyon yapıldığında en çok beygir artımlarından birisi Honda motorlarında olmaktadır. Orkun bey sizde çok iyi bilirsiniz ki sonradan yapılan modifikasyon işlemlerinden en basitlerini ele alırsak yani kapak taşlama, düz buru , filtre değişimi, buji değişimi gb. en çok gücü ve geri dönüt ü veren firmaların en üst sıralarında görürüz Honda motorlarını. Bu olay Honda'nın motor konusunda ne kadar basınca dayanıklı ve malzeme kalitesinin üst düzeyde olduğunu zaten bize söylemektedir. Ben bunca sene gördüklerime bağlı olarak halen daha iddia ediyorum ki bunu dizel motorda herkese gösterdi ve açık şekilde kanıtladı eğer Honda turbolu motor yaparsa t-jet tsi 1.4t gibi motorlardan en az 2 litre az yaktıracaktır aslında bunu sizin de varsaydığınızı düşünüyorum ki yıllarca bu işlerin içindesiniz. Atmosferik motorun eski teknoloji olduğuna kesinlikle inanmıyorum zira çoğu firmanın turbo ile aldığı beygiri ve yakıtı Honda atmosferik ile almaktadır

Fiat ın halen daha 8v araç üretmesi eski teknoloji midir yoksa başka bir şey midir? Honda'nın aktif olarak hybrid araçlarını satışa çıkarması ve Fiat ın çıkarmaması Fiat ın geri kaldığını mı gösterir yada başka bir şeyi mi? yani demem o ki firmalar bazı motorlarından vazgeçmez buna prensip mi dersiniz yada başka bir şey mi dersiniz bilemem ama bildiğim şeylerden birisi şu ki Honda yeni teknolojileri iyi süzmeden ve sorunlarını sıfıra indirmeden , yakıt konusunda en iddialı olmadan kesinlikle piyasaya sürmüyor onun için diyorum ki eminim yakın zamanda Honda'nın turbolu modellerini göreceğiz. Hocam herhangi bir şeyin geçmişi bize geleceği ile ilgili fikir, yön ve ışık verir. Bu bağlamda yorum yapabiliriz sanırım. benim yazdığım da bir yorumdur. Burada sizin ve başkalarının da yaptığı gibi.
NOT:Honda dünya Touring şampiyonası için Turbo beslemeli direk enjeksiyonlu 1.6 litre ve 4 silindir motor yapmıştır fakat seri üretimde değildir. bazı ülkelerde özel üretim olarak devam edecek olup daha sonra seri üretime başlaması düşünülmektedir. aşağıda birkaç foto sunacağım.
yine size yüksek para az donanım yapıyordu derken şunu söylemek istiyorum Fiat maalesef 2000 li yılların başına kadar şu anda kazalarda 2 ye bölünmekte olan Doğan-Şahin gibi araçları sattı ve bizde bunları aldık. o yıllarda Honda'nın yada başka firmaların getirdiği araçlara bakarsanız benim ne demek istediğimi çok çok iyi anlayacaksınız. tabii ki gelişmekte olan ülkelere bu tarz yaklaşımlar her gelişmiş ülke tarafından yapılmaktadır. örnek olarak şu anda Malezya da Holland car adı altında satılan Doğanlar Şahinler gb. ama 2000 li yıllara kadar bize bunlar bir şekilde satıldı. insanımız alışkanlıklarından kolay vazgeçmediği için e tabi yedek parça sorunu da olmadığı için maalesef diğer marka almayarak bu araçları aldı. Fiat ın bundan tonlarca para kaldırmadığını iddia ediyorsanız bilemem.
HGT konusuna gelince HGT ye modifiye alemindeki arkadaşlar bir lakap taktılar ki mutlaka duymuşsunuzdur. Ben sesini ne kadar sevsem de tipi ve donanımı gerçekten güzel olsa da yürümesi de fena olmasa da bu aletin adı maalesef
Homurdanıp
Gitmeyen
Tosbağa olarak modifiye aleminde dolaşmaktadır.
Ferrari sahibinin ferrari hisselerinin satışında ortaya tek koyduğu şart yarış ekibinin kesinlikle kendisine bağlı kalmasıydı bunu da söylemek isterim. yani fiat logosunun olması çok normal ve doğaldır destek veren sponsor yada büyük hisse sahibi zaten fiat.
Honda'nın Mclaren e motor vermesi şu açından çok önemlidir. Mclaren'ın daha önceki motor tedarikçisi bilindiği üzere Mercedes tir. bu marka Mercedes ten vazgeçip Honda ya dönmüşse sanırsam bunların testini yada denemelerini yapmıştır

ayrıca Honda'yı seçmesi bile Honda açısından büyük başarı ve onur değil midir? Rover konusunda da zaten firmanın çapı çok fazla yok ki son dönemdeki arabaları ülkemize de gelmiyor onun için pistlerde göremiyoruz. Yeri gelmişken pist konusuna gelince. Hocam drag yarışlarına eminim gidiyorsunuzdur. gidince yarışlara katılan araçların marka modellerine bakarsanız hangi araçları daha çok modifiye için kullanıyorlar eminim görecek ve beni de anlayacaksınız.
Bu arada Honda motoru denince insanların aklına sadece civic vti yada typer geliyor ama lütfen prelüde - integra - crx - crx delsol -
hybrid yada atmosferik CR-Z gb. modellerini de inceleyiniz ve vti sadece 1.6 değil 2.0 ve 2.2 modellerinin de olduğu görünüz. bu modellerin de kasa bakımından ne kadar hoş ve aerodinamiğe sahip olduğunu inceleyiniz.
Son olarak hocam tabii ki bütün cisimlerde firmanın geçmişi, ne zaman kurulduğu, yaptığı teknolojiler çok çok önemlidir ve ona ışık tutar ama sizde takdir edersiniz ki her şey demek değildir. geçmiş te halkımızın gözünde maalesef Fiat logolu araçların Tofaş ile karıştırıldığı ki bunda bence Fiat ın suçu da vardır, aşikar olup şu anda halen daha araçlarımızın 2.el de bu kadar fazla değer kaybetmesinin , Bravo modelinin satışlarının beklenilen gibi olmamasının ve 2. elde çok değer kaybetmesinin ana sebeplerinden biri de bu değil midir? Fiat bu ülkeden çok para kazandı ama şu anda bu durum da Fiat ında akıl almaz hataları mevcuttur. işte bunları düşündüğümüzde maalesef üretime başlama tarihi yada firma tarihi her şey demek değildir bence hocam.
Hocam size de iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi forum ortak paylaşım ve fikir alanıdır. Çeşitli yorumlar ve farklı fikirler kadar doğal bir şey olamaz. Forumda birçok kez bu farklı fikirler yüzünden sıkıntı yaşandığını gördüğüm için özellikle belirtmek istedim anlayışınız ve farklı fikirlere saygınız için teşekkür ederim. Keyifli , mutlu ve kazasız sürüşler dilerim..
Yer imleri