s.a arkadaşlar.
Arabamı aldığım günden beri canımı sıkan kalorifer ve klima fanı ses olayı için ufak bir çalışma yaptım.
Sorun: Fan motorunun ötmesi.
Açıklama: Büyük çoğunluğumuz bu tür işlerle haşir neşir sayılırız. herhagibir elektrik motoru dişlisi sıkıştığında veya motorun dönmesine mani olacak bir sorun çıktığında motor ötme yapar. yani "VIN" lar.![]()
Çözüm: Fan Motorunu rahatlatmak
İlk olarak yapılacak şey; torpido gözünü falan sökmenize gerek yok. ben vidaların fanın ve ayak ısıtıcı kısmının görünmesi için söktüm.
Öncelikle resimdeki sarı daire içinde bir kısmını gördüğünüz sağa doğru uzanan parçayı söküp çıkarıyoruz.
Ardından solda bulunan bir adet soketi söktükten sonra yine resimde 3 adet 5,5 mm lokma ile sökeceğiniz vidaların yerleri belli. bunlarıda söküp fanı çıkarıyoruz.
Artık fan elimizde
Resimde görünen iki adet vidayı sökerek fan koruma plastiğini çıkarıyoruz.
plastik fanı motordan kesinlikle ayırmıyoruz zaten gerekte yok.ayırmaya çalışırken zarar verirseniz balansı bozulur ve randımanlı çalışmaz zamanla motor yatağını bozar.yukarıda okla belirtiğim alanlardan öncelikle balata spreyi ile bolca sıkarak temizliyoruz. zaten simsiyah su çıktığını göreceksiniz.
moturu yere doğru ters olarak bırakıyoruz ve içinde kalan sıvı bitmesini sağlıyoruz.
Ardından wd40 ile için genel olarak yağlıyoruz.gördüğünüz her yere sıkın
son olarak çok önceden aldığım ve hareketli parçaları yağlamak için kullandığım silah yağı ve pas sökücü spreyi sadece motor milini tutan yuvalar sıkıyoruz.
söktüğümüz sırayla geri takıyoruz ve fanı biraz çalıştırıyoruz . mümkünse hareket ederken camları hafif açıp en üst ayarda çalıştırın. aynı gün içinde koku bitiyor.
Artık özellikle uzun yolda size işkence çektiren fan sesi gidiyor.
1. kademede sıfır ses
2. kademede müzik açıksa yine sıfır ses.
3 ve 4. kademede ise sadece rüzgar sesi geliyor.
not:ileri zamanlar için resimleri çift yükledim
Sessiz çalışsın diye daha önce forumda klima motorunu milini yağlayanlar vardı. Sonuçta ses artmış hatta balansı bile bozulmuştu diye hatırlıyorum. Silah yağı nasıl etki eder bilmiyorum tabi. Bu işlemden sonra ne kadar süre geçti?
ASUS_A007 cihazımdan gönderildi
biR derdiM vaR biN dermanA değişmeM
3 hafta geçti sıkıntı yok.
zaten sorun çıkaracak bir işlem değil.
isteyen olursa video çeker atarım.
servis 300 civarı istedi motor değişmesi lazım dedi.
silah yağının özelliği asidik olmaması ve slikonlu olması
temas ettiği yüzeyden kolay kolay çıkmıyor.
Bu işlerde acelecilik ve sinir olmadığı sürece el yatkınlığı ve sabırlı işlemler ile düzgün sonuç alınır. Elinize sağlık.
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri