++++1Güzel söz ve ne yazık ki doğru...
''Türk gibi başlamak'' diye bir terim de katmışız dünya literatürüne...
Hatta bunu öğreten hocam ''Türk gibi başla ingiliz gibi bitir'' demişti...
Bir başka hocamdan öğrediğim ne yazık ki doğru diyebileceğim söz de...
''Türk yemeğin pişmesini beklermiş ama soğumasını beklemezmiş''
Gelelim fikrime...
1 haftadan beri senelik iznimi İstanbul'da geçiriyorum...(22 sene istanbul'da yaşadım bu arada)
Evet İstanbul kalabalık...Toplu taşıma araçları belirli saatlerde ağzına kadar dolu...Ama...
Çoğu insan her yere araçla gidiyor...Lüks araçlar,cipler vs. vs.
Bu araçların trafikte 1 günde harcadıkları yakıt utanmasa benim 3-4 günüme eşit.. Ve işin değişiği bu lüks onları rahatsız etmiyor... 1 defa girmek zorunda kaldığım E-5 akşam trafiğinde yüzlerce tek kişinin kulandığı araç gördüm..
Gidecekleri yere toplu taşımanın 4-5 katı ücret ödeyerek gidiyorlar...
Araçlarını kullanmak pahasına kendi ekonomilerini düşünmeyen insanların benzin ya da motorine yapılacak 5-10 kuruşluk zamma sadece sözde tepki vereceğini düşünüyorum..
Bu kişiler zaten hemen her hafta 1 depo civarında yakıt harcadıkları için ödedikleri yüzlerce tl. içerisinde 5-10 tl. gözlerine batmıyor...
3.5 sene önce ışık yandıktan sonra 20-30 km gitsem bile 100-110 tl.ye doldurabildiğim depomu artık 150-160 tl. civarına doldurabiliyorum...
Yaşadığım Erdek'te toplu taşıma denen bir kavram olmadığı için...Her gün kullandığım aracıma 1 depo benzin 4-5 bazen 6 hafta yetiyor...
Benim bu zamma isyan etme tarzım aldığım 1 depoda artan fiyat değil..Zamlanan benzinin etkilemesi sonucu, artan maliyetler bahanesi ile hemen her şeyin fiyatının artması ...
Bir de vergilendirme zihniyetini anlayamıyorum..
Ben bir memur olarak maaşımdan vergi ödüyorum...ani harcadığım para vergilendirilmiş...Sonra bu vergilendirilmiş kazancımla aldığım araca satın alırken yine fahiş bir vergi ödüyorum...Yetmiyor bu araca her sene 2 defa daha vergi ödüyorum...Muayeneye sokup yine vergi/harç ödüyorum (Ben Tüvtürk'e onlar devlete ödüyor)..Bu kadar vergi ödenen araca benzin alırken yine vergi ödüyorum rafineri çıkış fiyatının 3 katı kadar vergi ödüyorum...
Sonra benzine zam geliyor... Diyoruz ki tepki gösterelim...
Neden?
Tepkinin kralını bize boru gibi göstermişler zaten...
Bu saatten sonra neyi göstereceğiz?Ya da gösterdik...Ne olacak...Ben eşek olduktan sonra semer vuran çok olmuş...Neye kızacağım ki...
Girsem bir meydanda pankart açsam en sonunda ulaşacağım şu;
AL ARABANI DA GİT...
Yer imleri