güvenilir yada tanıdık olduktan sonra pek bir sorun olmaz sanıyorum. opet alternatifim yok benim. İzmir Güzelbahçede opet uzak daha öncede belirttiğim gibi. şuda bir gerçektir ki petkimdeki en fazla tank po da var. buda dinlenmiş mazotun en çok poda olabileceği. kalite olmadıktan sonra dinlense ne olur diyenlerde olabilir ama alternatif olmadımı eldekinin güzelliklerini görmek lazım![]()
Konu k@pl@n tarafından (16/02/2010 Saat 17:47 ) değiştirilmiştir.
Sonuçta aynı petrol degılmı işlenişi farklımı bu yonde uzman olan arkadas yokmu?
Ben araştırdım...
Ham petrolden damıtma yoluyla elde edilen bileşenler nelerdir?
Ham petrolün rafinerilerde arıtılması ve işlenmesi sonucunda, ortalama olarak %43 benzin, %18 fuel oil ve motorin, %11 LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı, propan veya propan-bütan karışımı), %9 jet yakıtı, %5 asfalt ve %14 diğer ürünler elde edilmektedir.
Ham Petrolün Elde Ediliş Yöntemleri
Ham petrol, propan, bütan gibi çok küçük moleküllerle ,ağır yaylar,asfalt gibi çok büyük moleküllerin ve ayrıca parafinik, naftanik ve aromatik yapıların karışımından oluşmuştur. Ham petrol ısıtıldığında önce buharlaşma sıcaklığı düşük olan küçük moleküllü bileşenler buharlaşmaya başlar.Isıtma ilerledikçe belli sıcaklık aralıklarında buharlaşan kısımlar tekrar yoğunluşturularak benzin, gaz yağı, fuel oil, makine yağları gibi ürün grupları elde edilmektedir. Ancak belli sıcakılık aralığnda ayrılan moleküllerden oluşan bu ürün gruplarınıda ,örneğin benzini de, kendi içinde damıtarak daha uçucu olan hafif benzin (kuş benzini) veya standart benzin elde edilir.Ham petrolün damıtılması sonucunda %30 benzin, %20-40 dizel yakıtı ,%20 ağır yakıtlar ,%10-20 ağır yağlar elde edilmektedir.Petrolden ;petrol gazı, gazyağı ,benzin ,motorin , fuel oil ,yağlama yağları ,mum ve asfaltik bitüm gibi çeşitli ürnler elde edilmektedir.Ayrıca alkol benzeri yağlar çeşitli tarım ürünlerinden (şeker pancarı-ispirto üretimi gibi) yakıtlar eşde edilmektedir. Ham petrolden elde edilen yakıtların damıtma oranları yaklaşık olarak aşağıda verilmiştir.
Yakıt Damıtma sıcaklıkları
Petrol gazları 0-35
Uçak benzini 35-150
Taşıt benzini 35-200
Gaz yağı –kerozen 150-260
Dizel yakıtı(ince) 175-290
Dizel yakıtı (Standard) 200-370
Ağır yakıtlar 370-550
Ham petrol damıtılmaya başlanmadan önce dinlendirilmekte ve bazı işlemlerle tuz ve sudan arındırılmaktadır.Ham petrolün yapısında ,elde edildiği bölgeye göre parafinik veya naftanik bileşenler daha fazla bulunabilir
I ' m c a p u l i n g . . .
genellikle bir yerden almıyorum öyle rastgele alırım gazı ama illaki bilinen markalar total aygaz sheel opet artık hangisi denk gelirse
Ben Bostancı Total Bonjour dan alıyorum dizel i..Simdiye kadar memnunum benzinli jazz ım varken de ordan alırdım..Bi sıkıntım olmadı.
Süper biryer keşfettim;
PO merter-güngören kavşağında Kavuklar akaryakıt.
30 tl ve üstüne cilalı oto yıkama ücretsiz.
Bitti mi?
Hayır bitmedi...
Positiv Card'ınız varsa puanlar biriksin...
Bitti mi?
Hayır bitmedi.. Yanında bir paket ıslak mendil veyahut deterjan (100 lira ve üstü için)
Yine bitmedi..
Pegasus kredi kartınız da varsa %5 uçuş puan...
Hem sür hem uç...
(Altı ayda bende 125 lira birikti. Daha fazla olurdu da, arada opet'ten de aldım, yada yanımda k.kartı yoktu.)
tercihim opet, yakın olduğu için genelde altunizade ya da libadiye opet i tercih ediyorum ayrıca libadiye opet 100 tl ve üzeri için ücretsiz cilalı yıkama yapıyor ama çok sıra olduğu için daha hiç faydalanamadım![]()
Bir arkadaşım bana istanbul park yolu üzerinde,Orhanlı TÜVTURK'ün yanındaki Shell'den almamı söylemişti,iki üç defa aldım oradan dizeli,gayet memnunum.
po dan şaşmam daha uzun yol yapıyor çünkü
bp yoksa opet![]()
ben shell den alıyorum 97 oktan 95 ten daha iyi aracta gözle görülür ataklık oluyor..
hernedense opetten soğudum artık POdan yakıt alıyorum..
bir gün tüm petrol dağıtım şirketlerinden kokteyl yapıcam..![]()
30tl total 30tl opet 30tl PO 30tl de BP
![]()
benzini shell den
akılı kelden demişler
ama alpet'ten de memnunum. motor sesi hiç kalmadı gp de.
Gezgin Gp.
opetten alıyorum en azından yıl sonunda bir hediye veriyorlar.
PO kullanmaya basladıktan sonra aracımın daha uzun km yaptıgını gözlemlemıs bulunmaktayım ...
I ' m c a p u l i n g . . .
Opet kullanıyorum. hiç bir eksi yanı yok. benzinlikten benziliğe değişiyor.
Opet kullanmanızı öneririm. Çünkü FIAT'ın Opet ile anlaşması var. Bu anlaşma kapsamında FIAT, akaryakıttan kaynaklanabilecek arızaları güvence altına alıyor. Bunları ücretsiz olarak karşılamayı taahhüt ediyor.
Eski aracım Clio idi, Total ile anlaşmalı kartım vardı, Total'den benzin aldığımda %4 puan veriyor, %1 de kredi kartı veriyor, yani her benzin alışımda %5 puan kazanmış oluyordum.
Aracımı satarken kartı vermedim, şu an yine onu kullanıyorum, ne kadar çok puan topladığıma ben bile inanamıyorum, ayrıca Zeytinburnu Total 30 TL'lik yakıt alana yıkama da veriyor.![]()
PO dan şaşmam..
hem benzin hem lpg olarak..
yakıt güvencesi diye bir durum kimsenin başına gelmez..
boşuna OPET ten yakıt alarak 50 km daha az yol yapmayın..
ikinci tercihimse BP..
o da kampanyaları olduğu zamanlar..
PO ile aynı düzeyde diyebilirim..
TOTAL ve SHELL den kesinlikle almam...
Yakıt guvencesi uygulaması nedeniyle Opet'den alıyorum. Dizel araç için yararlı bir uygulama keza kötü yakıt nedeniyle yakıt sisteminde bir arıza olursa tamiri pahalı oluyor, bu durum Opet'te sigorta altında.
Kaldiki istasyonlarida güzel opet'in. Eski arabamda shell alırdım.
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri