vergisi rahatsız edici olacak o kadar. yakıtı da daha fazla olacak tabi.
T-JET Ankara-İzmir arası gitti dün. 1,5 depo yaktı ve ortalama 10' a yakın çıktı. Bir kere 210, bir kere de 220 gördü. Hani biraz basalım açalım hesabı dedik ama yine de çok yaktı bee..Dün şu 3,10 lt lik PO Vmax10 dan doldurdum fulledim. Çayyolu, oradan Etimesgut ve oradan da Bahçelievler son durak yaptım. 100 km falan oldu toplam yok. Eskişehir yolundan gelirken 175 falan da bastım ama tüketim Bahçelide baktığımda 5,0 litre idi. Ben memnunum dizelden yaaaa....Ahh bi de 1,6 MJ oysaydı şuna 120 HP lik, tadından yenmezdi.
Yaaa olsun Cihan 1 lt fazla yaksın sen istemez misin 120 lik. Vergisi de senede 200-300 fazla olsun. Bence çok tatlı olur. Ben 1.9 130 lugu olsa onu da isterim. İngilterede 130 luklar hep 180 + geziyorlar.
biz bu fiyatlarla 90 + gezemiyoruz 180+ sını neyleyelim be abi
yüksek süratte dizel motorlar daha az yakıyor.. motor değiştirilebilse 120 hp lik dizelden taktırmak isterdim doğrusu..
1.3 mj 75 hp 5p aracım var. 2. el aldım, çok temizdi hep uzun yolda kullanılmış bi araç. 60000km de "motor silk" koydum. yakıt tasarrufuna kafayı taktım, bi de şu yakıt borusuna takılan mıknaıslardan taktım. 2 hortum olduğundan hangisi enjektorlere gidiyor bilemiyorum o yuzden 2 hortuma da taktım. genelde uzun yolda kullanıyorum aracımı; istanbul-gölcük ve karadan istanbul-bursa. elde ettiğim sonuçlar şöyle:
uzun yolda yakaladağım en iyi sonuç 3.3l/100km. hep anlık yakıt tüketimi açık gidiyorum ve yakıt tasarruf aparatlarını da takmadan önce de aynı şekilde kullanıyordum. genel olarak bu aparatın yakıt tüketimini en az olan 3.5l den daha aşagı çok az düşürdüğünü fark ettim. fakat şöyle bir kanıya vardım. en düşük yakıt tüketimim 80km/sa 2000d/da da olmasına rağmen bu aparatlar sayesinde 90-100km/sa hızla gittiğimde yine aynı yakmaya başladım. ama 3.3l nin altına düşemedim. bu ölçümü, ümraniyeden çıkıp otobana girirek sonra izmit şehir içinden geçerek gölcüğe gittiğim zamanlarda sürekli tekrarlıyorum. her defasında kaç paralık, kaç litre yakıt aldığımı ve hangi km.de aldığımı bi kağıda yazıyorum ve elde ettiğim verilerle yol bilgisayarını karşılaştırıyorum. sonuç aynı çıkıyor. klimayı genelde kapalı tutuyorum veya 23 dereceye ayarlıyorum yada hava güzelse camları az aralık tutuyorum. lastik basıncımı da 34psi yapıyorum.
yüzde 60 uzun yol, yüzde 40 şehir içi kullanımım 4.1-4.2 l/100km civarında. sadece şehiriçinde yaklaşık olarak 4.6-5.2l/100km civarında.
geçenlerde bi adam peugeot 308hdi ile uzun yolda 3.6l yakmış da, rekor olarak gösteriliyordu. benim rekorum daha iyiüstelik şehiriçine de giriyorum.
bana bu forumdaki bildirilen yakıt tüketim oranları çok yüksek geldi. sağ ayağınızın altındakini güzel kullanarak az yakmak gerçekten mümkün. 5000km dir deniyorum; öyle. biraz fazla gaza basmak aracınızın fazla yakmasına sebep oluyor üstelik aracınız aynı hızda ve devirde gitmesine ragmen bu böyle oluyor. bunu anlatmak oldukça uzun sürer o yüzden başka zaman paylaşırım. bir de bu aparatı taktığımda sürekli çıktığım bi rampa vardı 24l/100km anlık yakıt tüketimi gösteriyordu, taktıktan sonra 21l ye düştü. ve aracım düşük devirlerde daha rahat gitmeye başladı.
aparatın adı ne
ben de bolu-düzce arası yol geliyorum.pek şehirlerarası demiyorum.çünkü bolu dağı çıkışında anlık tüketim 10,0 lt nin altına pek düşmüyor.bunun yanında şehiriçi de kullanıyorum.dün akşam fulledim depoyu.105 ytl / 732 km =0,143 ytl çıkıyor pompa hesabına göre.yakıtın litresi: 3,070 ytl... çok fazlada uğraşmıyorum düşük tüketim için.
bende bizim burdan bahceshire giderken 3.1 yakıyorum her seferindede aynı ne yani benim aracın yakıt tuketimi 3.1 mi simdi? donuste cunki 6 yakıyorumda![]()
80 le değil 70 le kassan 3 ün bile altında yakıyor ama ne yani o süratlerde yol bitmez. Ekonomi yapacaz diye, saatleri yolda harcamanın, arabayı kurum bağlamanın anlamı yok. Ayrıca insan ekonomi kasacam derken uzun yolda hem daha fazla yoruluyor, hem de alkol almış gibi refleksleri azalıyor. Normal kafaya göre mantıklı gitmek lazım. Ben arabamın ne kadar yaktığını görmek için en son seyahatimde Ankara-Afyon arasını 3,6 litre ile gittim. Ama birkez daha da yapmam o hareketi. Varsın yolculuğun sonunda 10-20 YTL fazla yaksın.
persembe aksamı ayvalıga gidecegim, aracta 4 kisi ve bavullarımız olacak, git-gel 1000 km yol, arac 26bin civarı olmalı motorsilki koyalıda yaklasık 6000 km oluyor, klima acmayacagim 100 u gecmeyecegim eco modunu acmayacagim sonucları sizle paylasacagim ne mutlu turkum diyene![]()
1.3 depo yakar..iyi yolculuklar..
Mehmet, ne kadar yüksek devir o kadar çok tüketim demektir.Bu dizelde de benzinlide de turboluda da böyledir.Kastettiğin yüksek hız, yüksek devir küçük vites yerine yüksek vites düşük devir ise haklısın.Ancak 6. viteste 2000d/d ile 120km/s ile giden bir mjtd 5. vites 3000d/d 120km/s ile giden mjtd ye göre daha az yakar...
tabi ki yüksek süratte her araç daha fazla yakacaktır benim anlatmak istediğim aynı hızda dizel ve benzinli araç arasındaki yakıt farkı.. ben 6. viteste 180km/h hızla giderken anlık tüketim 9-10lt arasında gidip gelirken aynı hızda benzinli bir araç (2007 Toyota Corala 1.6 vvti, Focus 1.6i) 15-18lt yakıyor.. sürtünme katsayısı corollanın GP den düşük Focusu bilmiyorum.. onun için "yüksek süratte dizel motorlar (benzinlilere kıyasla) daha az yakıyor" diyebiliyorum..hele ki motor hacmi büyük ise yeni nesil dizeller "benzinlilere nazaran" yüksek süratlerde daha ekonomikler..
Mehmet Ali aynen benim araç da 9-10 arası yakıyor anlık tüketime göre hız sabit 180 tapa gaz giderken.
Mehmet tabiki dizeller benzinlilerden az yakar.Sen GP ile 6. viteste 120km/s ile giderken 4-5lt yakarsın Corolla ve Focusta 5. vites 120km ile giderken 6lt yakar.Yani sadece yüksek hız için geçerli değil bu.Her şekilde dizel benzinliden az yakar.Bir de vermiş olduğun değerler eğime ve aracın ivmelenme durumuna göre çok değişir...
Ben de 1 depo ile yani yaklaşık 46L yakıt ile yüzde 70uzun yol yüzde 30 şehiriçi olmak üzere 1100km'nin altına düşmüyorum. 1150km km'nin üstüne de çıkabiliyor. 408hdi en az yakan araç olarak gösteriliyor doğru mudur bilmiyorum hiç kullanmadım ama 407 az yakan bi araç değil. 408in bir de dizel hibridi çıkıyor, en az yakan bu diyorlar. ama geçen sene gp 1.3mj de avrupada en az yakan araç seçilmişti.
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri