ESP sistemi çoğumuzunda bildiği gibi, tekerlere bağımsız olarak fren vererek arac üzerinde savrulmanın ters yönünde moment yaratır ve bu sayede arac seridinden cıkmaz yada cok cabuk stabil duruma gelir.
- Frenleri ABS devreye girecek kadar köklediğiniz vakit ESP sisteminin pek işlevi kalmaz çünkü tüm tekerleklerde maksimum(yada max'a yakın) frenleme olacağı için, ESP'ye gereken ekstra frenleme kapasitesi çok azalır.
- Arac markalarına göre kullanılan ESP sistemi performans olarak farklılık gösterebilir. Bunun dışında markanın kendi içerisinde kullandığı aynı ESP sistemi araç modellerine göre farklı sonuçlar verebilir. ESP bildiğim kadarıyla Sedan modellerde HB'lere oranla daha efektiftir.
- ESP sistemi interaktif süspansiyon sistemi ile birleştirilirse(veya sert süspansiyonlu araçlarda) çok daha başarılı sonuçlar verecektir. Minik bir örnek veriyim.
Mesela sert bir şekilde sağa dönen bir viraja girdiniz ve virajın içinde daha sert ikinci bir viraj olduğunu farkettiniz. Direksiyonu daha da kırarak daha sert olan 2. virajı almak istediğiniz zaman, farz edelim aracın arkası atmaya basladı.
Bu durumda sol ön lastik aracın spin atma noktası olur (araç bu sırada sola yatmış vaziyettedir), ESP burda devreye girer ve diğer tekerleklere fren uygulayarak araçta spin yönünün tersi bir moment oluşturur. Burda sağ arka tekerlek kritiktir çünkü en yüksek ters moment bu lastiğe uygulancak frenleme ile elde edilecektir. Araç sola yatık durumda sağ tekerlerin üstündeki ağırlık sola kaydığı için sağ tekerlere uygulanacak maksimum fren kapasitesi de aracın sola yatmasıyla orantılı bir biçimde azalır. Bu yüzden sert süspansiyonlu araçlarda ya aktif olarak sertleşen süspansiyonlarda yatmalar az olacağından, ESP sistemi çok daha başarılıdır.
Uzun lafın kısası, GPlerde aktif süspansiyon donanımı yoktur, bu yüzden spor süspansiyon olan veya aftermarket yay takılmış GPlerin ESP performansı olmayanlara göre daha iyi olacaktır. (atıyorum, geyik testinde 70km değilde 75-80 gibi..)
Yanlışımlarım olabilir sonuçta herhangi resmi bir siteden alıntı yapmadım, yazdıklarım arabalara merakı olan bir makine mühendisinin fikirleridir, umarım açıklayıcı olmuştur.
Yer imleri