Arkadaşlar bu bahsettiğiniz balon olayı lastiğin yanaklarındamı oluyor?
Arkadaşlar balon sadece ön tarafta olacak diye bir kaide yok arka taraftada meydana gelebilir lastiğin sadece ön yüzüne bakıpta balon yapmamaış diyebilirsiniz ama birde arka tarafa bakın ,Mümkün mertebe 50 yanak aşşağısı kullanan arkadaşlar ayda bir kez lastiklerinizi kontrol ettiriniz...
arkadaşlar bir balonda bugün benim başımda patladı.... şimdi düşünüyorum kara kara ne yapsam diye...lastiklerde araba gibi daha 6.000 km de.Bridgestone Turanza.Bana bir garanti belgesi falanda verilmedi lastiklerle ilgili....götürsem bridgestone a garantiye girermi bu koşullarda acaba ?
balon yapan lastiği komple indirip tekrar şişirin eğer düzelmezse lastikçi yolu gözükür size.
Lastiğin yapısını oluşturan temel elemanlardan biri de karkas’tır. Otomobil lastiklerinde kullanılan karkas tekstildir (Naylon, Polyesyer, Rayon....). Herbir kord ipliğinin uluslararası standartlarla belirlenmiş esneme, gerilme, kopma... mukavemeti vardır. Kullanım esnasında bu değerlerin çok üzerinde darbe alınırsa tam darbenin alındığı noktada kord(lar) kopabilir. İç basınç herbir noktada eşittir ve bu basınca direnç korların koptuğu bölgede azalır. Bu nedenle, darbeli bölgeyi sadece kauçuk karışımı tutar ve direnç az olduğundan bu bölge dışa doğru esneme yapar (şişer).
Sebepler:
• Araçla seyir halindeyken, fren yapılarak keskin kenarlı çukura hızla girilmesi. Genelde ABS fren sistemi olmayan araç kullanıcılarından gelir. Lastiğin darbeyi tek noktadan almaması gerekir. Çukura kadar herşey yapılır ancak çukura girmek kaçınılmazsa fren pedalı ser bırakılır ve tekerleğin dönmesine izin verilir. Her çukura girildiğinde lastik yanaklarından şişecek diye bir kural yoktur. Hız, çukurun keskin kenarı, derinliği, araç yükü, şişirme basıncı, lastik serisi basık seri (yanak yüksekliği az)...gibi etkileri unutmayalım.
• Lastiğin keskin kenarlı kaldırım taşlarına sert bir şekilde çarpması. Kaldırıma çıkılması gereken durumlarda daha yavaş hareketlerle ve açı yapılarak çıkılmalıdır. Yine diğer faktörleri unutmamak gerekir.
• Taş veya metal yada benzeri sert bir cisim üzerinden geçerken yanağın aldığı hasar. Burada yine diğer faktörleri unutmamak gerekir. Şişirme basıncı, hız, lastik serisi ....gibi.
• Takma veya sökme esnasında lastik topuğuna hasar verilmesi.
evet arda çok haklısın
zaten amortisör patlamalarının % 99 u frenle çukura veya setlere girmekten meydana geliyor
bu konularda iki usta isim arda abi ve coşkun abi deneyimli bilgileriniz için teşekkür ederiz
arda haklı berker sen lastiğe bi baktır eğer sert bi çukura falan girmediysen
değiştirebilirler kaldıki lastikler bazen sadece darbe almakla balon yapmıyor
üretim aşamasında karkasın üstüne sırt deseni yapıştırılırken içerde hava kalmış olabiliyor buda lastiğin az bi kilometrelerden sonra balon yapmasına neden oluyor
biz genelde bu tür sorunu kamyon ve tır lastiklerin de yani daha büyük karkaslı lastiklerde yaşıyoruz
inşallah sorunun bundandır en azından garantiden değiştirirsin
Lastiklerin yanak kısımlarında oluşan gövde kırılmaları halk arasında lastiğin balon yapması olarak bilinir. Bu hasarlar lastik garanti kapsamına girmez ve sürücülerin kabul etmekte en çok zorlandıkları lastik hasarıdır. Tehlikelidir ve lastiğin acilen değiştirilmesi gerekmektedir.
Detaylı video için
Lastik Yanağında Balon Oluşması - YouTube
arkadaşlar 2011 model grande punto arabam var. 50 bin deyim şuan. sert kasise girdiğimden dolayı sağ ön tekerde balonlama oldu. ilk sorum şu. aracı aldığımızda kaç km de lastik değişimi yapmalıyız birde sizin bana önereceğiniz lastik markası varmıdır. teşekkür ederim.
böyle bir konu da varmış meğer.....
ben bu balonlu lastiklerle ne yapsam diye düşünüyorum normalde bu lastikleri daha yeni ikinci el olarak almamış olsam değiştirir yenilerini alırdım ama daha bu gün aldım baktım balonluymuş.....![]()
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri