abı bosuna demıyoruz burası TÜRKİYE dıye :) yarın bunlar 4 vıtesede cekerler arabayı :)
Printable View
Performans sadece 0-100 ü daha çabuk hale getirmek demek değildir. Bu konuda yanlış anlaşımlar olmasın. Ayrıca linea çıktığında neden kimse tepki göstermedi bu soruyu hala soruyor ve hala merak ediyorum. O motordaki 6. vites tamamen satış stratejisi bunun arkasındayım. Ben 75 hp aracımla 5. viteste 200 görüp geçtiğimde şanzumanım bitiyor mu ki? Hala devir düşük. Ha diceksiniz alakası yok. 3 vites de olabilirdi 4 vites de. Satış stratejisinin hala yanındayım. Eminim ki 6. vites maliyetli bir şey değil. Belki ama belki ufacık ihtimal daha yüksek hızda giderken aynı yakmanızı sağlayabilir.
Gelim diğer konuya. Bir arkadaş bir konuda 5. vitese kadar aynı ekstra 6 var demişti yazıyı bulamadım buraya yazıyorum.
Arkadaşım dediğin gibiyse 6. vitese hiç lafım yok süper bir şey yaratılmış demektir. Özellikle modifiyeciler için çok süper olurdu performans şanzumana ihtiyaç kalmazdı. Ama öyle olsaydı siz 5. viteste bırakın kesiciye girmeyi 4500 deviri bile geçemezdiniz. 1.3 90hp 190nm tork motor sonuçta. Bizim 75 liklerde öyle oluyor. Zira benim araç modifiyeli ben 5 te hala 5000 devir göremedim. Görsem zaten 220 leri felan geçerim sanırım. Bundan yola çıkarak da 1. 2. 3. 4. 5. vites oranlarının tamamen farklı olduğunu ve vites aralıklarının kısaldığını anlayabiliriz. Bu da bariz şekilde kalkışta performans kaybıdır. Ama tahminim doğru olursa o 10nm lik tork farkını siz 1. viteste yaşayabilirsiniz. Yani 6 viteslinin de 1. vitesdeki taşıyabileceği ve kaldırabileceği yük kapasitesi 5 vitesliden iyi olabilir. Örnek 6 vitesli 1. viteste 5. vitesli kadar yüksek hızlara çıkamaz fakat daha takviyeli daha torku daha güçlü gider. Vitesli bisiklet gibi düşünebilirsiniz. Diyorum ya oran dağılımı. Ama o fark öyle ufak ve önemsiz bir farktır ki fiat da bunu farketti, özellikle ki tork açısından gayet güçlü bir motorda bunun gereksiz olduğuna karar vermişler. Yalın dille anlatmaya çalıştım umarım anlatabildim. Ben 5 vitese düşmesini bekliyordum zaten. Ki önemli olan vites değildir. 500 beygir 4 vites amerikan arabaları mevcut. Önemli olan sistemler aletler çeşitler modellerdir.
Özellikle forumda 6 vitesten memnun olmayan arkadaşların şikayetlerini eski günlerden çok iyi hatırlıyorum. Sürekli vites değiştirmek zorunda kalıyoruz 1-2-3-4 hızlıca geçiyoruz diyorlardı. Umarım anlatabildim.
Gerçekten de aralıklar aynı 6 vitesli arabalarda. Ben 5 vitesli dizel araba da kullandım oradan biliyorum. 5. viteste 2000 devirde 88 km hızla gidiyor dizel arabalar. Bizim 6 vitesli arabalarda 5. vites 2000 devirde 88 km hızla gidiyor 6. vites 2000 devirde ise 108 km hız ile gidiyor. 5 vitesli bir araba ise 108 km hızda 2500 devirde gidiyor. Yani aralıklar aynı sedece 1 vites daha eklenmiş 6 viteslilerde
Dün müşteri hizmetlerini aradım ve bugün cevabı aldım. BEŞŞŞŞ vitesimiz hayırlı uğurlu olsun. Hatta ona arkaya 5 vites diye birşey de yapıştırsınlar bence. Yazıklar olsun. Dünyada ilk olacak 1.3 90 ı 5 vitesli getirip satan. Sökün abi başka fonksiyonları da sökün yaaa. Bu yapılan işin hiçbir mantıklı açıklaması olamaz.
Linea konusuna neden millet itiraz etmedi? Çünkü Linea komple Türkiye' den çıkan ve ihraç edilen bir araç. MADE IN TURKEY bir araç yani. GP direk italya' dan geliyor ve sadece Türkiye' ye 5 vites gelecek inanamıyorum. Tüm samimiyetimle söylüyorum, ben bu işlerin, bu değişikliklerin mazisini bilen bir adam olsam, 2009 model 90 HP yi almazdım.
Geçmiş olsun emrecim linea için yapılan açıklamayıda söyledim 5 vites çünkü kasa ağır olduğu için hatta onuda elden geçirip aracı biraz hafifletecekler ve bi kaç bişeyini değiştireceklermiş aldığım duyumlar böyle araç yaklaşık 40 kg kadar hafifletilecekmiş!!!!!!! bu da dizgi hatası değil net bir duyum!! :)
Bana niye geçmiş olsun Koraycım?? Burada birşeyi ortaya çıkarmaya çalışıyorduk ve sonunda öğrenmiş olduk, olay bundan ibaret. 5 vitesli olacak olmasından sen neden bu kadar mutlu oldun ben onu anlayamadım. Bu kadar şikayetçi miydin kendi 6 vitesli eski GP' ndan? Yanlış hatırlamıyorsam iade almıştı dimi Fiat senin eski arabanı? Neticesinde maalesef bundan sonra araba siparişi verecek olanlar için üzülüyürorum ben. Fiat benim babamın oğlu değil, ucuza almamış olsam da yanından geçmezdim açıkçası. Benim arabam 2008 model, ESP li, 6 ileri vitesli, 3 satır bilgisayarlı, efendim yine Fiat dengesizliklerinden muzdarip olmamış, direksiyon aydınlatmaları çalışan ve sorunsuz bir araç çok şükür. Yani 5-6 vites olayının bana dokunan bir tarafı yok. Açıkçası koç indirimi olayımı bu kadar karaktersiz bir marka yerine, kendimi biraz daha kasıp da Ford Focus TDCI alarak neden kullanmadım diye üzülüyorum.
Sen dizgi hatası olduğunu söyleyip bana sitem etmiştin büyük puntolarla yazdığım için aracın yeni umarım sorunlar çıkmaz ümidim benim aracım 2006 model 20.06.2006 da almıştım yani ilk araçlardan sen sanırım yeni aldın ben bu kronik sorunları aşmış olduklarını düşünüyorum. sadece ben 5 vites oldu dediğimde herkes tepki gösterdi yanlışdır yazım hatasıdır günlerce tartışıldı ona üzüldüm. evet araban sorunsuzdur ve umarım elinden çıkarttığın güne kadar sadece bakımlarda servise gidersin ayrıca aracımı iade ettim yerine bravo aldım ben sonuçta aynı marka dışına çıkmadım çünkü nasılsa beni muzdarip ettiklerinde kendileri çok daha fazla muzdarip edeceğimi en azından biliyorlar. 5 vites olmasından çok sevincim umarım sorunları aşmış olmalarıdır kendine iyi bak. sana ya da bir başkasına tepkim yok sadece günlerce söylediklerime inanılmayıp tartışıldı ona sitemim :)
Ayrıca koç indirimini ford demişsin hemen izah edeyim ben araba için yargıtay kararları araştırırken dava edilen arabaları istatislik olarak sölersem
1- opel
2- ford
3- japon arabaları vs diye gidiyor o yüzden için rahat olsun iyi marka ve model araba almışsın ayrıca bu sorunlar yeni serileride düzeltilmiştir!...
kolay gelsin
Yahu yazım hatası olabilir de olmayabilir de. Bugüne kadar TOFAS da olmamış şey mi bu yazım hatası? Sitede 5 vitesli yazdığını zaten herkes biliyor ve acaba bu doğru mu diye tartışıyoruz burada. Kimsenin kimseyi yazdığından ötürü kınadığı tepki gösterdiği yok neden olsun ki. Bunu zaten oturup sen yazmıyorsun ki, herkesin açıp da baktığı TOFAS ın web sitesi yazıyor. Burada fikirlerimizi paylaşıyoruz. Neyse çok uzadı bu konu gereksiz yere. Ben olsam bu olayın üzerine gidip de 5 vitesli 90 HP almazdım ama alacak olanlara da şimdiden hayırlı uğurlu olsun.
:agri:
5,6,7 araçlar kaç vites olursa olsun önemli olan dişli oranlarıdır. Farklı nedenlerden dolayı araçların vites kutuları değiştirilebilir. Ama linea için söylenen araç ağırlaştığı için 5 oranlı dişli kutusu çok mantıklı değil çünkü ağırlık arttıkça gerek duyulan tork artar. Yüksek torkun alınabildiği devir aralıklarında aracı tutabilmek içinde dişli oranları birbirine yaklaştırılır, o zaman da son vitesdeki max. hız düşer, fazladan bir vites ilave edilir. İzmir servis sahibi bir arkadaşım 5 ileri şanzımanın son dişlisinin oranını değiştirmişti. Son süratde aracın bağırması azalsın diye...
Ben de 6 ileri aracımla çok mutluyum, fiatın bunu sadece maliyetleri kısmak adına yaptığına inanıyorum. 6 oranlı bir şanzımanın 5 oranlı bir şanzımanla mukayese edilmesi çok ilginç, 5 ileri şanzıman en iyi hali ile 6 ya yakın olabilir, asla daha iyi olamaz...
Mrb arkadaşlar
Bende foruma yani katılıyorum 2 ay kadar önce starjet 95 HP Emotion aldım araç şu an 2000 km de ve 6 vites.
Önceki aracım Palio 75 HP di ve GP ye ilk bindiğimde hayal kırıklığına uğradım. 95 HP olmasına rağmen Paliodaki seriliği bulmıyorum.
Bunun sebebinide 6 vites olmasına bağlıyorum.
1. 2. viteste gaza bastığınızda devir fırlıyor ama araç ivme kazanmıyor ve bi anda 4-5 bin devre ulaşıyor çok seri vites değiştirmek gerekiyor.
ancak uzun yolda 6. vitesin rahatlığına diyecek yok.
Geçen gün 300 km uzun yol yaptım, klima açık ve ortalama 100 km hız ile 1/100 yakıt ortalaması 4.9 Lt oldu ki katolog değeride 4.9 lt olarak yazıyor.
Ayrıca yine rampalarda sollama yaparken araç adeta yerlerde sürünüyor.
Bu konuyu uzun uzun düşündüm. Dizeller için konuşuyorum. 6. vitesin 5. vitese ek olarak sunulduğu, diğer viteslerin tamamen aynı olduğu ve aynı devirde aynı hızı yapabildiği arkadaşlarımız tarafından söylendi. O zaman bakalım ve şu sonuca ulaşalım.
Eski 90 lık 6 vites. Yeni 90 lık 5 vites. Benim arabayı da 90 lık sayalım ve 5 vites. Hatta 90 ın da üstündeyim. Fakat 5. viteste son gaz yaptığımda araç 175 den sonra tıkanıyor. Çok yavaş hızlanıyor. Neden. Çünkü devir o sırada 4000 civarında oluyor. Ne demek bu. Verimli devirler, max tork devri geride kalmış demek oluyor. O esnada ben 6 ya takabilsem. 2000 3000 devirleri öyle güzel geçeceğim ki bence rahatlıkla 200 ü devirebileceğim.
Eğer dişli oranlarıyla oynanmadan, yeni 90 lıklara eski 5 vites şanzumanı konduysa eski 6 lık 90 lıkların uzun yolda yeni 5 lik 90 lıkları çok rahat sollayacaklarını iddia ediyorum.
Elimizdeki motor dizelse ve hatta multijetse, teknik tablolara bakarak söyleyebilirim ki, yüksek hızlarda düşük devirde olan kazanır. Teşekkürler.
Aslında vites sayısının fazla olması demek, hasasiyetin arttığı anlamına gelir yani viteslerin verimli hız aralıkları düşeceği için daha düşük devirlerde araç kullanılacak ve daha az yakıt tüketimi elde edecek. Aracın son hızını etkileyecek bir faktör değil, neden mi?
Araç hızlandıkca motorun ürettiği gücün bir çoğu hava direncini yenmekte kullanılır, aracd 190-200 km/h hızla giderken üretilen gücün %80-%90' lık kısmı hava direncini yenmek için kullanılır. Bu durumda aracınızın motor gücü ve aerodinmak yapısına bağlı olarak ulaşabileceği limit bir hız var anlamına geliyor vites sayısının doğrudan buna bir etkisi bulunmadığı fikrindeyim.
Söylediklerin doğru fakat emin ol 4000 devirde multijet hızlanamazken 3000 devirde multijet bir çok şeye daha rahat karşı koyar. Konuyla ilgili başka bir başlık açıp başka bir soru yönelteceğim.
Emin olun 90 HP 6 vitesli GP, 5 inci vites 4100 de tükenip 6 ya atınca hızlanacak bir 10-15 km/saat hızı daha kalıyor. Düz yol için diyorum bunu.
Adamım 3600 de tükendiğini görmüşsün aracın. Biraz daha sabrederek 4000 e çekersin belki işte o zaman 205 210 ları görebilirsin. :)
Gitmiyor ki araba Cihan. Bunun sabırla alakası yok malesef. 90 HP lik motor, o süratte karşısına çıkan sürtünme direncini ancak 190 a kadar yenebiliyor olay bu. Olsaydı bir chip tuningimiz vesaire, o zaman biraz daha yürürdü. Ama olay sabır işi değil, güç işi. Bir saatte bassan yine 190.
Valla ben 6 ya atsam 205 210 göreceğime inanıyorum. Benim araba malum. O yüzden 6. vites sistemini er ya da geç gireceğim bu araca sanırım. Ayrıca birisi yeni 90 lık 5 vites gp lerin şanzıman oranlarını bulursa iyi olur yorum yaparız.
benim puntom 6 vites avantajı yüksek hızda motor bağırmıyor yakıt tasarrufu sağlıyor vites geçişleri çok rahat araba durmadan 1 vitese takabiliyosun bu 5 viteslerde mümkün olmuyor kullandım .gp nin en sevdiğim özelliği 6 vites oluşu city fonksiyonlu direksiyonudur.eğer ki fiat şanzımanı 5 vitese çeviriyorsa bence maliyet açısındandır. 6 vitesli bir şanzımanla 5 vitesli şanzıman arasında bence uçurumkadar fark vardır bu benim fikrim.
benim puntomda 6 vites yüksek hızda gürültüsüz ve çok randımanlı yol alıyor iyiki 2008 de almışım şimdi olsaydı tercih etmezdim bu da benim görüşüm
6 vites emo kullananlar söyleyebilirlermi acaba araba çokmu hantal kalıyo gitmiyomu yani basınca