ARKADAÞLAR GEÇEN ÝNTERNETTE AÞAÐIDAKÝ HABERÝ OKUDUM.BÝLGÝSÝ OLAN VAR MI?
1994 yýlýndan itibaren otomobillerin LPG'ye dönüþümünde yaþanan yoðun ilginin bir benzeri bugünlerde sýkýþtýrýlmýþ doðalgaz olarak bilinen CNG'de (Compressed Naturel Gas) yaþanýyor. LPG'den yarý yarýya ucuz olan CNG'yi 2010'dan sonra evden doldurmak bile mümkün hale gelecek. CNG, 1600 cc bir otomobilin kilometredeki yakýt maliyetini 70 kuruþ düþürüyor. Þu anda Ýstanbul'da CNG kullanan 20 bine yakýn araç olduðu tahmin ediliyor.
ARAÇLARIN DÖNÜÞÜM MALÝYET 1000-1.500 YTL
CNG kullanýmý için aracýnýzý bu dönüþümü yapan iþyerlerinden birine götürmeniz gerekiyor. Bu iþyerlerinde týpký LPG tanký taktýrýr gibi CNG tanký takýlýyor. Bunun maliyeti ise 1000-1.500 YTL arasýnda deðiþiyor. Özellikle son yýllarda araçlara CNG tesisi kuran iþletme sayýsýnda da patlama yaþanýyor. Ýstanbul'da bu dönüþümleri saðlayan 30'a yakýn nokta ulaþýrken Türkiye genelinde bu rakam 100'ün üzerinde.
KAZA ANINDA EN GÜVENLÝ YAKIT OLARAK BÝLÝNÝYOR
CNG yýllardýr ABD, Ýtalya, Arjantin ve Yeni Zelanda' da kullanýlýp, benzine göre daha güvenli yakýt olarak kabul ediliyor. Bunun baþýnda LPG'deki yangýn ve patlama tehlikesinin minimum düzeyde olmasý. Doðalgaz havadan daha hafif olduðu için bir kaza ya da sýzýntý halinde diðer yakýtlarýn (LPG, Benzin vs.) tersine hemen havaya karýþýyor ve diðer yakýtlar gibi zeminde birikerek patlayýcý ve yanýcý bir ortam oluþturmuyor.
haber de benzine göre 70 kuruþ daha az yakacaksýnýz diyor ama bence tüketim çok daha fazla düþecek
FÝYATLAR
BENZÝN : 3,22
MOTORÝN : 2,78
LPG: 1.82
CNG: 1.13
NOT: Ortalama fiyatlardýr
performansla ilgili bilgi verilmemiþ anladýðým kadarýyla.
Bunun gerçekten doðruluk payý varmýdýr ?? bende biraz duymuþtum böyle biþey ama madem öyle neden taksiciler falan gidip CNG taktýrmýyorlar hala lpg inat halindeler araþtýrmak soruþturmak lazým...Tabi bir de bunun dolum yerleri yok bildiðim kadarýyla ?? Ankara'da montajýný yapan bir yer de bulamadým..
CNG yakýt olarak 650 C'de yanan bir gaz olup, patlama tehlikesi bulunmamaktadýr. CO oraný % 0 olduðu için çevreye dost bir alternatif yakýttýr.
Avrupa Birliðinin egzost emisyon standardý olan Euro5'i iþlem görmeden saðlayan tek yakýttýr. Rezervi tükenmekte olan petrole karýn 130 yýllýk bilinen rezervi olan doðalgazýn, konutlarda ve sanayide kullanýmý dýþýnda ulaþtýrma sektöründe de kullanýlmasý alternatif yakýt olma özelliðini cazip hale getirmektedir. Diðer yandan ülkemizin sözleþmelerle satýn almayý taahhüt ettiði ve parasýný ödemekte olduðu doðalgazýn, %30'nun kullanýlabiliyor olmasý ülke ekonomisine çok büyük mali bir külfet getirmektedir.
ALTERNATÝF YAKITLAR NELERDÝR?
Bugüne kadar ekonomik olarak kullanýma sunulan alternatif yakýtlar etanol, metanol, LPG, elektrik, CNG ve Hidrojendir. Dünya'da petrol rezervlerinin azalmasý alternatif yakýtlarý ana yakýt haline haline getirmiþtir. Ham petrolden üretilen benzin, dizel, LPG gibi yakýtlar yerini CNG ve Hidrojene býrakmaktadýr.
DÝÐER YAKITLARLA KARÞILAÞTIRILMASI
CNG (SDG) benzinle çalýþan araçlarda %60 - %70 oranýnda lpg ile çalýþan araçlarda ise %30 daha tasarrufudur. Ayrýca istasyonlarda depolama yoktur. Motora hiç bir zararý olmayan CNG kullanýmýnda ortalama 35-40 bin km. de bir yað deðiþimi yapýlmaktadýr. Motor ömrünü uzatmaktadýr.
Ülkemizin doðalgaz transferi açýsýndan dünyada önemli bir konumu vardýr. Bu nedenle yakýn bir gelecekte doðalgazýn hemen hemen her sektörde kullanýlmasý ulaþým ve sanayide önemli oranda tasarruf saðlayacaktýr.
CNG NASIL KULLANILIR?
CNG, araçlarýn imalatý sýrasýnda veya kullaným aþamasýnda özel tesisat (Kit) monte edilerek kullanýlýr. Araç üzerinde yapýlan deðiþiklikler, standartlara uygun olarak araç tadil montaj yönetmeliðine göre tescil edilir. Çifte yakýt ile çalýþan araçlarda yakýt seçimi her an yapýlabilir. Motorin, LPG ve benzin kullanýldýðýnda soðuk havalarda ortaya çýkan motor çalýþtýrma problemi CNG'de yaþanmaz.
CNG NEREDEN DOLDURULUR?
CNG özel olarak imal edilmiþ istasyonlarda güvenle ve dünya teknolojisi ile doldurulur. Ýstasyonlarda araçlara doldurulan doðalgaz, daðýtým þebekesinden gelen botaþ tarafýndan ithal edilmiþ doðalgazdýr Ýstasyonlar doðalgazý ayný boru hattýndan ve ayný kalitede almaktadýr.
OTO'DA DOÐALGAZIN AVANTAJLARI
- Dünyada Yaygýn Kullaným
- CNG dönüþüm kitleri, Arjantin, Ýtalya, ABD, Fransa, Rusya, Ýngiltere, Hindistan, Pakistan, Çin, Yeni Zelanda ve daha bir çok ülkede güvenle kullanýlmaktadýr. Internatioanl Association for Natural Gas Vehicles örgütünün 2001 yýlý raporuna göre dünya çapýnda 2,126,804 araç CNG kitlerinin saðladýðý tasarruftan faydalanýyor.
- Yüksek Tasarruf Ýmkaný
- Kullanýcýnýn tasarrufu, aracýn yakýt sarfiyatý ile baðlantýlý olmakla birlikte, þu anda yurdumuzda doðalgaz, LPG' ye kýyasla %40 tasarruf saðlamakta.
- Geniþ Servis Desteði / Garanti
- PetroGaz A.Þ.' nin ithal ettiði CNG kitleri 2 yýl; tanklarý ise 10 yýl garanti, servis ve yedek parça desteði ile kullanýcýlarýn sorunsuz olarak bu imkandan faydalanmasýný saðlýyor.
- Avrupa Birliði Onaylý
- Tüm ithal CNG kitlerimiz yoðun test aþamalarýndan baþarýyla geçmiþ ve Avrupa Birliði E8 110R-003322 uygunluk belgesine sahiptir.
- Çevreci
- Doðalgaz, egzoz emisyonu açýsýndan havayý en az kirleten yakýttýr. Bu özelliðinden dolayý, Avrupa Birliði yürürlüðü koyduðu yeni emisyon mevzuatýna en uygun yakýt olarak; taþýtlarda doðalgaz kullanýmýný vergi indirimi ile teþvik etmektedir.
- Güvenli
- CNG yýllardýr ABD, Ýtalya, Arjantin ve Yeni Zelanda' da kullanýlýp, benzine göre daha güvenli kabul ediliyor. Bunun 4 ana sebebi:
- Doðalgaz havadan daha hafif olduðu için bir sýzýntý halinde diðer yakýtlarýn (LPG, Benzin vs.) tersine hemen havaya karýþýr ve diðer yakýtlar gibi zeminde birikerek patlayýcý ve yanýcý bir ortam oluþturmaz.
- Doðalgazýn parlama ýsýsý 700 santigrat derecedir. Bu sebeple parlama ýsýsý 455 derece olan petrole göre daha güvenlidir.
- Doðalgaz yanabilmesi için havaya %4 - %14 oranýnda karýþmalýdýr. Bu ise petrole kýyasla çok daha dar bir marj olduðundan daha güvenlidir.
- Doðalgaz tanklarý özel alaþýmlar maksimum mukavemet için üretilir. Bilindiði gibi benzin ve LPG depolarý çok daha zayýf olan ince sacdan imal edilmektedir.
- Türk Enerji Politikasýyla Paralel
- Sýkýldýkça deðiþen petrol fiyatlarýnýn yakýt fiyatlarý üzerindeki olumsuz etkisi bilinmektedir. Doðalgaz fiyatlarý ise petrol fiyatlarýndan tamamen baðýmsýz olduðu için fiyat deðiþikliði minimumdur. Ülkemizin Ýran ve Rusya ile yaptýðý anlaþmalar sayesinde önümüzdeki 80 yýl için düzenli bir doðalgaz girdisi ve fiyat istikrarý güvence altýna alýnmýþtýr.
- Doðalgaz Dolum Ýstasyonlarý
- Þu anda Ýstanbul' da sayýlarý hýzla artan CNG dönüþüm kiti kullanýcýlarýna hizmet veren 2 doðalgaz dolum tesisi faaliyettedir. Bu sayý, PetroGaz A.Þ.'nin yatýrýmlarý ile yýl sonuna kadar 10' a çýkacaktýr. Metano amblemini gördüðünüz tüm doðalgaz dolum istasyonlarýndan güvenle doðalgaz alabilirsiniz.
Alýntý: https://www.ekolpg.com/cng_nedir.html
Performansla ilgili bir bilgiye rastlamadým ancak baya eski bu sistem bu kadar yaygýn diildi onceleri fakat cng ile calisan araclarýn 0-100 lerinin 17 sn. civari oldugunu biliyorum(
Bence çok güzel ama yaygýn deðil.Söyle yayýlmaya baþlasýn bu þartlara sahip olduðuna göre neden kullanýlmasýn.Ancak devletimizin politikasý nasýl olur bilinmez çünkü vergi kaybý yaþayacaðý için istasyonlardan alýnan doðalgaz alýþlarýna zam getirip(bence kesin yapar) bu dediðimiz ekonomileri saðlayamayýz.Bunu hepimiz biliyoruz tabi.Cevreye karþý zararý çok az olmasý bence kullanmak için en önemli neden bence dünyamýzýn gidiþi belli.Performans kaybý þehir içi kullanýmlarý iin önemli deðil bence þehir içinde ne kadar performansa ihtiyaç duyuyoruzki hatta araba az yaksýn diye gaza parmak ucuyla basmýyormuyuz.
Taksici arkadaþým 2500euroya aracýna bu sistemi taktýrmýþtý kullaným olarak çok memnun kalmasýna karþýlýk istanbul avrupa yakasýnda sadece bir dolum istasyonu vardý (þimdi bilmiyorum kac tane var). Adam ticaret yaptýðý için müþteri taþýrken gazýn bitmesine yakýn nerede olursa olsun (koskoca istanbul) dolum tesisine geri dönmek zorunda kalýyordu ve yolda kendisine el eden müþterileride malesef alamýyor alsa bile benzinle kullanarak götürmek zorunda kalýyordu ve sonuç olarak sistemi söktürüp doðalgaza geri döndü. Doðalgaz tesisatýný ne mi yaptý; hiç sevmediði bir arkadaþýna hediye etti. Varýn muhasebesini siz yapýn. Gaz dolum tesisleri yaygýnlaþmadýkça bu iþe girilmememli diye düþünüyorum ve ata sözü ile yazýmý bitiriyorum " taze kakanýn sineði bol olur"
Konu misli1 tarafýndan (28/03/2008 Saat 10:07 ) deðiþtirilmiþtir. Sebep: düzeltme
Babama sordum oda istasyon olmadýgý surece cng iþi yaþ dedi. Babam kýsa ve oz konusur boyle dedigine gore istasyonlardan yana sýkýntý olmalý arkadaþlar.![]()
istanbul'da nerede var acaba istasyon?
Ankarada bir kaç yerde var dolum yeri þaþmaz ostim civarlarýn da ama tam olarak bilmiyorum bizim taksicilerden kullanan var yanlýz tanký büyk oluyor onlarýn içine lpg gibi fazla dolduramýyormuþsun
KAZA ANINDA EN GÜVENLÝ YAKIT OLARAK BÝLÝNÝYOR
CNG yýllardýr ABD, Ýtalya, Arjantin ve Yeni Zelanda' da kullanýlýp, benzine göre daha güvenli yakýt olarak kabul ediliyor. Bunun baþýnda LPG'deki yangýn ve patlama tehlikesinin minimum düzeyde olmasý. Doðalgaz havadan daha hafif olduðu için bir kaza ya da sýzýntý halinde diðer yakýtlarýn (LPG, Benzin vs.) tersine hemen havaya karýþýyor ve diðer yakýtlar gibi zeminde birikerek patlayýcý ve yanýcý bir ortam oluþturmuyor.
Bence en önemli olan þey bu tabi ucuzluðuda ilgi çekici
arkadaþlar boþuna heveslenmeyin,lpg de ilk çýktýðýnda çok ucuzdu,baktýlarki kullanýcýsý çoðaldý icabýna baktýlar,bu memlekette ucuza birþey kullandýrmaz bu devlet,hele ki araç sahiplerine,ellerinin altýndaki yolunacak kaz olarak gördüðü sürece,bir hesap yapýn,aracýnýzý hiç kullanmasanýz bile sigorta ve vergilerle birlikte her ay 50 ytl ye yakýn vergi veriyoruz,benzine ödediðimiz vergi de cabasý.bu sistemde biraz yaygýnlaþsýn ona da el atarlar merak etmeylin.
ÝNSAN YAÞADIKÇA DEÐÝL,YAÞAMADIKÇA YAÞLANIR..
e zaten atmýþlar...
evde doðalgaza yaklaþýk 0.5 ytl öderken, istasyonlarda 1.15 YTL ödeniyor. Bu el atýlmýþ hali![]()
evet bunu doldurabilmek için extradan yol kat ettiðimiz surece hiçbir ekonomisi kalmaz. Basýnç olayý çok yuksek bir basýnc arkadaslar ya 200-230 bar arasý bir basýnçtan bahsediliyor. Hani evin hattýna baglayýp doldursak desek ev hatlarýnda max. 10 bar basýnç var buna çok güçlü bi kompresor baðlamak gerek... oda nasýl olur acaba evdeki gaz kirli falanmýdýr yani kokudan vs arýtmak gerekiomudur bilmiyorum.
Kullanan arkadaþým simit tankýnýn boþ hali 100kg diyor. Dökme çelikten yapýlýyormuþ malum basýnca dayanabilmesi için. Dolu olarak düþünürsek arabada ekstra 150kg aðýrlýk, hýzlanmayý bayaðý etkiler.
bu iþ yaþ arkadaþlar. daha güzel teknolojiler yolda. bu kullanýlmadan diðerlerine geçilecek.
honda Hidrojen arabalarýný amerikada piyasaya sürmüþ. satýþ olmuyormuþ sadece kiralama þeklinde hizmet veriyorlarmýþ. bizde gorecekmiyz o günleri![]()
devreye alsalar ne olcak vergiyi yine 100de 120 geçirirler H2 ile çalýþan arabaya yalnýzca petrol krallarý binebilir) Butun dunyada cok az benzin tuketen hava kirliligi yapmayan ancak maliyeti biraz fazla olan hibrid araclar icin vergi indirimiyle daha dusuk fiyata veriliyor tesvik olsun die ama turkiyeye getirdide ne oldu arkadslar 50 küsür milyara satýlýyor
(
# Fiat Türkiye Kullanýcý Forumlarý Network # |
Yer imleri