pek bilgim yok ama dizele lpg pek matıklı gelmiyo bana
teknik bilgim pek yok ama bildiğim kadarıyla bu işlem yapılırsa
1. fazla güç düşüşü
2. az tasarruf
olur.
Printable View
pek bilgim yok ama dizele lpg pek matıklı gelmiyo bana
teknik bilgim pek yok ama bildiğim kadarıyla bu işlem yapılırsa
1. fazla güç düşüşü
2. az tasarruf
olur.
dizele lpg olmaz. Dizelde buji yoktur yakıt ısınan hava ile ateslenir bu ısıya lpg dayanmaz ve dizele oranla cok once yanma olur oyle bir yanmada dizel yakıta gore ayarlanmıs bir motorda guc elde etmez belkide ilk yanmadan sonra diger silndirlerde yanma dahi olmaz. Motorun diesel yakıta gore yapılmış diger aparatlarını hiç saymıyorum bile.
Dizel araçlara LPG uygulaması Avrupa'da büyük kentlerde hava kirliliğini azaltma amacıyla sadece toplu taşıma araçlarında kullanılıyor. Burda amaç ekonomi yapmaktan çok emisyonları azaltmak. Zaten benzin uygulamasındaki gibi araç sadece LPG ile çalışmıyor. Mazot ağırlıklı LPG destekli çalışıyor. Güçte nasıl bir değişim olur bilmiyorum ama bu uygulama yapılıyor günümüzde.
İlgilenenlere dizel LPG dönüşümü
Bu sisteme dizel - lpg donusumu degildir donusum soz konusu degil ekonomide soz konusu degil sadece hava emis kısmından motordaki yanma siddetini artırma amaclı lpg veriliyor ilave olarak mazota. Benzinli araclarda uygulanan NOS sisteminin dizelde lpg ile uygulanan mantıgı sanırım :))
biz teknik uni okudukta ne oldu bu tur bilgiler ilgini cekio calışıosunda gerisi cekmeyince 2. sınfta bırakıp geliosun diploman olmuo :)
CNG sistemlerinde AKarkayıt istasyonlarından ziyade büyük depolaam alanları gerekmektedir, normalde bir araç tam dolu lpg tankı ile örnek 300 km gidiyorsa, aynı boyuttaki tankı CNG ile doldurduğunda 70 kilometre bile gidemiyor. CNG çok ucuz, gerekli tertibatı yaparsan kendi evinin doğalgazından doldurabilirsin, tabi gerekli tertibatı yaparsan ve biryerlere belli etmessen, bu sayede çok çok çok ucuza binebilirsin arabaya ama ciddi depolama alanı gerekmektedir. o alanlarda normal arabalarda malesef mevcut değil, eski yeşil renkli iett otobüslerinin üst kısımlarına bakın ikarus olanların, yeşil renkte olanların ne demek sitediğimi anlayacaksınız, sanayi tüplerinden biraz daha uzun ve yanyan 4-5 tane tank var aracların üstünde ve üstlerinde de bir kapak gibi bişey ama dikkatli bakınca tanklar gözüküyor. ne demek istediğim onlarda daha ne anlaşılabilir, çekiş düşüklüğü sıralı sistemlerde biraz az ama eski tip mixerli sistemlerde ciddi performans düşüklüğüne yol açıyor.
dizellerede çare bulsalar:)