Beyler selamlar. 2-3 yıldır gp kullanıyorum. aracım 1.3 multijet dynamic 2007 model.
Özellikle geri vites olmak üzere vites geçişlerinde sertlik sorunu yaşıyordum. Geriye takarken mutlaka caart cuurt sesleri eşliğinde vites değişiyordu.Bu durumdan çok rahatsızdım. gerek gittiğim ustalar ve gerekse forum ahalisi bu durumun fiat araçlarda kronik bir sorun olduğu, geri vitese takarken önce 1 e sonra geriye takmak gerektiği veya debriyaja 2-3 saniye basılı tutup öyle vites geçişi yapılması gerektiği önerildi. Ben de şimdiye kadar hep o şekilde kullanmaya çalıştım. Ama ses hep devam etti.
Ta ki bugüne kadar...
Bu gün de aracı geri geri park etmeye çalışırken vites geçişinde ses gelince gayri istidai sinirlendim ve debriyaj bedalına sertçe vurdum. sonra ayağımla alt tarafından yukarı kaldırarak ve küfrederek o sinirlilikle kırılması için var gücümle yukarı kaldırdım. ve pedal yukarı katlandı. Önce kırıldı zannettim. fakat sonra kaza anında sürücüye zarar vermemesi için otomatik olarak katlandığını anladım. tekrar düz hale getirdiğimde gaz ve fren pedalından yaklaşık iki santim yukarıda kaldı. O şaşkınlıkla vitese tekrar takıp ileri geri yaptım. O da ne ! Aracın vites geçişlerinde en ufak bir ses bile yok. o kadar rahat ki şimdiye kadar gittiğim ve bu meseleyi anlattığım bütün ustalara meseleyle gerçekten ilgilenmeyip meseleyi aracın kronikliğine bağlamalarından dolayı küfrettim. Baskı balata yeni takılmış gibi çok rahat vites geçişleri beni o kadar rahatlattı ki aracımı zevkle kullandım.
tabi şimdi sıkıntı bir durum da debriyajın gaz ve fren pedalından yaklaşık 2 cm yüksekte olması idi. sürüş anında bu durum bileğimi ağrıtır gibi oldu. Ama o seslere değermi derseniz kesinlikle değer. Sonrada bu durum da kendiliğinden çözüldü.
Bir dolmuşla takışınca sert ve sinirli bir şekilde birinci vitese geçirmek için debriyaja sertçe basınca tak diye bir ses duydum. Dedim bu sefer kesin daha fazla kırdık pedalı. Ama öyle olmadı. Debriyaj pedalı diğer pedallarla aynı seviyeye geldi ve aynı hassasiyetle vites geçişleri devam etti.
Şu an araçta hiçbir problem yok ve debriyaj da orjinal konumunda.
yani vites değiştirmelerdeki sertlik ve geri vites zamanındaki sesin tek sebebi debriyaj pedalıymış.
Debriyajın Paspasa veya halıya sıkışması, tam basamama gibi bir durum da yok bunları daha önceleri defalarca kontrol ettim zaten. o şekilde yapınca nasıl düzeldi hala anlamış değilim.
Böyle bir sorunu olan arkadaşa yardımcı olur belki diye burada paylaşıyorum bu durumu.
Herkese selamlar...
Yer imleri