Özetle motoru kuçağına alıp gezersin.
zincir yada kayış değişim zamanıyla ilgili çok tartışmalar olmuştur. kimi usta değişmesi lazım, kimiside hele 6 ay 1 yıl daha bin bakarız demiştir.
bunun ne kadar önemli bir konu olduğunuda başına gelen biliyor maalesef. sanıyoruzki bisikletin zinciri kopupta pedalın boşa döndüğü gibi bişi olacak ve zincir değişince sorun ortadan kalkacak. bende bunu öğrenmeden önce böyle bişi sanıyordum ancak iş bu şekilde değilmiş. hele verdiği zararın 7 bin liranın üzerinde olduğunu duyunca insanın her yağ değişiminde zinciride değişesi gelmiyor değil
triger nedir ilk önce bunu anlamak lazım:
Triger, Özellikle teknolojik olarak geçiş döneminde olduğumuz bu dönemlerde sık sık kullanacağımı düşündüğüm “içten yanmalı motorlarda”, marş motorundan aldığı aracın ilk hareketini krank mili ile egzantirik millerine aktaran aynı zamanda aracın yağ pompasının hareketini sağlayan, zincir veya kayış formlarında olan, aracın çalışabilmesi ve hareketine devam edebilmesi için hayati öneme sahip parçalarından bir tanesidir. İçten yanmalı motorlar ilk hareketlerini marş motoru adı verilen bir motor sayesinde yapmaktadır. Marş motoru aküden aldığı enerji ile krank miline ve egzantirik millerine ilk hareketi vermektedir. Elektronik kontrol sistemleri konumuzda da bahsettiğimiz üzere krank milinin ve egzantirik milinin sensörleri, krank ve egzantirik millerinin konumlarını ECU’ya iletir. Ecu sensörlerden aldığı veriler doğrultusunda hangi pistonun ateşleme hangisinin egzozlama durumunda olduğunu tespit eder ve silindir bloğuna yakıt enjeksiyonlar. Püskürtülen yakıt dizel motorlarda sıkıştırılarak, benzinli motorlarda ise bujilerin vasıtası ile ateşlenir. Ateşleme ile oluşan enerji pistonları geri iteceği için ortaya bir ateşleme çevrimi çıkmaktadır. Bilindiği gibi araçlarda kontak basmak diye tabir edilen aracın motoruna start verme işlemi kontağın ikinci kademesinden sonra gerçekleşir ve aracın çalışması sonrasında kontak ikinci kademede bırakılır. Aracın motoru start aldığı için marş motoru kontağın bırakılması ile devre dışı kalmaktadır.
Şuana kadar bahsettiğimiz temel çalışma prensibi üzerinde bir kaç noktaya dikkat etmemiz gerekmektedir. Triger zinciri veya kayışından alınan hareket doğrultusunda araç ilk ateşlemesini yapacağı için triger kayışının nizami olarak takılı olması gerekmektedir. Genellikle bu durumun sağlanabilmesi için krank mili ve egzantirik mili kasnaklarının üzerinde yer alan ve sensörlere komut gönderen çentiklerin aynı yönde olması gerekmektedir. Bir dişli dahi kaymış olsa krank mili sensöründen doğru ileti gitmeyeceği için araç start almaz, ateşleme ve egzozlama zamanları doğru olarak yapılmaz. Bu yüzdendir ki aracımızın marş alıyor fakat çalışmıyor arızalarında krank mili sensörünün de kontrol edilmesi gerekmektedir.
Triger Koparsa Ne olur?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere triger, kayış veya zincir formlarındadır. Araç üreticileri araçlarında kullandıkları triger kayış veya zincirler için bakım periyotlarında kontroller sağlamakta, kayış formundaki trigerler için değişik periyotlarda değişim yapmaktadır. Triger zincirlerinde motordan zincir sesi gelmiyor ise değişimi yapılmamaktadır veya isteğe bağlı yapılabilmektedir. Trigerin koptuğu durumlarda öncelikle araç kesinlikle viteste hareket ettirilmemelidir. Egzantirik açısı bilinmediği için viteste hareket ettirilen aracın supapları eğmemesi tamamen mucizeden ibarettir. Bu nedenle özellikle aracınız stop etmiş ve yüksek gürültü duymuş iseniz aracınızı kesinlikle bulunduğu yerden hareket ettirmemeniz ve çekici ile servisiniz veya ustanıza sevk etmeniz en akıllıca iş olacaktır. Tabiki bu tespiti yapmak çok kolay olmadığı için olası problemlerde suçluluk duymamanızı öneririm. Şu bilinmelidir ki triger kopması çok karşılaşılan bir durum değildir. Özellikle periyodik bakımlarınızı işinin ehli ustalarınıza yaptırdığınızda aracınızın kilometresine uygun bakımı uygulayacak ve bu tür endişeler duymanıza gerek kalmayacaktır.
Triger kayışı veya zincirinin asıl ve en önemli vazifesi krank ve kam milinin senkronize şekilde dönmesini sağlamaktır. Bu sayede pistonların konumuna göre zaman döngüsüne uygun olarak Supaplar açılır kapanır veya kaplı kalır ki yanma odasında güç üretimi devam etsin.Yağ pompası falan gibi bağlantılarda daha ziyade krank mili üzerindedir.
Peki bu zincir ve kayış kopması niçin çok tehlikeli ve koptuktan sonra niçin marşa basılmamalı veya vurdurulmamalıdır?
öncelikle ilk bilmemiz gereken supaplar yanma odasında açılı olarak aşağı doğru hareket ederler yani yanma odasının içine doğru. Tabi pistonlarda yukarı doğru.Yanma odaları artık çok küçüldüğü için "supapların aşağı indiği mesafe pistonun (üst ölü nokta denilen konum) yukarı çıktığı mesafe ile iç içe geçiyor.Normal şartlarda piston yukarı doğru gelirken krank ve kam mili senkronize hareket ettiği zaman supaplar kapanır ve pistonun yolundan çekilmiş olurlar.İşte kayış veya zincir koptuğu zaman bu senkron kaybolur ve marşa bastığımız zaman elimizde dönen bir krank mili ama dönmeyen bir kam mili ile açık olan supapların pistonların kafasına vurmasına sebep olarak eğilmelerine sebep veririz.Hatta bazı durumlarda piston supapı iterek kam milini bile kırabiliyor.
Bu konuda işin en pis tarafı şu.Hemen hemen herkes motor stop ettiğinde bir kerede olsa marşa basar buna en başta bende dahil.Zira motor kaputunu açıp triger kopmuş mu diye kontrol etmek bir kaç istisna dışında mümkün değil çünkü kapalı ortamda.Eğer km yada yıl olarak değişim zamanı geliyorsa bu tür durumlarda hiç riske girmemek lazım.Belki basit bir arızadan stop etmiştir ama işte risk kapı gibi ortada.
ve gelelim bunun maliyetine. bir kardeşimizin zincir kopmuş ve verilen liste aynen şöyle. toplamda 7000 liranın üzeri.
![]()
Özetle motoru kuçağına alıp gezersin.
125 binde değiştirdim bende. İlk marşta ses yapıyordu. Bir de son zamanlarında rölantide arada şıkırdama yapıyordu. Aracı sakin de kullanırım ama nedense zincir erken bitti. 5-6bin km lik şehirdışı turu gibi birşey yapacaktım. Sakin kullanırsan motoru kompresyona bindirmezsen gider gelirsin dedi ustalar ama risk alamadım opelin GM zinciri ile değiştirdim.
Güncel olarak aralık 2018 de egea 1.6 m.jet için oto sanayide istenen miktar 6.000 tl serviste istenen miktar 8.000 tl parça garantisi vb. varmış (süresini bilmiyorum) değişecek olan parça listesini ekleyecektim fakat bulamadım maalesef.
Vw passat b6 1.6 fsı comfortline gece mavisi.
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri