Herkese merhaba. Başıma gelenleri yazmak istedim. Çünkü buna benzer bir sorunu uğraşarak kolayca çözdüm.
Aracım Twinair Dualogic. 3 yıl önce kış mevsiminde araç ilk soğuk çalıştırmadan yaklaşık yarım saat içinde 5 veya 4üncü vitesten boşa atıp vites arıza ışığını yakmaya başladı. Kenara çekip kontağı kapatıp açınca çalışıyordu. Ancak son defa bu işlem işe yaramadı. Aracı yetkili servise çektirdim (Aslında çektirmeye gerek yokmuş. Akü kutup başını söküp beş dakika bekleyince ve sonra tekrar takınca şanzıman çalışıyor). Aktüatör garantiden değişti. Aradan 3 yıl geçti aynı arıza tekrarlamaya başladı. Özel servise götürdüm. Debriyaja kalibrasyon yaptı. Sorunun çözülür dedi. Bir gün sonra aynı sorun tekrarladı. Bilgisayarda 2916, 2917 kodlu arızaları veriyordu. Benim aracım Lancia olduğu için Fiat araçlarda farklı bir kod verebilir. Arızanın açıklaması Alt vites sistemi sorunu diye geçiyor bilgisayarda. Bu kodlarla internette araştırma yaptığımda İngiltere'de bu şanzımanı kullananların aynı sorunla uğraştığını ve deneme yanılmayla sorunu çözdüklerini gördüm. Sorun aktüatörün en altında çalışan pistonda zamanla yağ ve aluminyum çapak birikmesi. 3 somunla tutan bu kapak açılıp fren balatası temizleyicisiyle temizlenip tekrar greslenip kapatılması gerekiyor. Yaklaşık yarım saatlik bir işlem. Bu kapak kırmızıyla işaretlenmiş fotoğrafta. Diğer fotoğrafta üçgen siyah olarak görülüyor. Üzerinde bu şanzımanların üreticisi Magneti Marelli yazıyor. Ustaya bu bilgilerle gittim. Çözümü anlattım. Kapağı elinde olan bir çıkma aktüatör üzerinde gösterdim. Bak dedim benim aracımda bunu çıkarıp içini temizleyip gresleyip kapatacaksın. Bana verdiği cevap: Bu dediğinle olamaz. Debriyaj baskı balata değiştireceğiz. Sorunun çözülmezse robotu sökeceğiz dedi. Aracın kilometresi 50 binde. Ben de önce 3000 liralık bu işlem ve sorunun çözüleceğini garanti etmemesi sonucu teşekkür ederek ayrıldım. Beşiktaşta Bünyamin Ustaya gittim. Sorunu anlattım. İkna oldu. Onda da mevcut aktüatör üzerinde anlattım. İşlemi yaptım. Sorunum çözüldü. Fiat yetkili servisleri hemen aktüatör değişimi demekte ve bu parça oldukça maliyetli. Gerekirse bu yarım saatlik işlemi 2-3 yılda bir tekrarlatmakla sorun çözülebilir.
Dualogic ile ilgili tavsiyem ustaların gelişigüzel garanti etmedikleri çözüm önerilerine karşı ihtiyatlı olmak. Öncelikle yapılması gereken arıza kodunu öğrenmek. Bu arıza koduyla internette arama yaparak sorunun çözümü kolaylıkla bulunabilir. Dualogic sorunları küçük tamirlerle çözülebilen şanzıman. Ancak bizde hem anlayan olmadığı için hem de kullanıcıları yolunacak kaz olarak gördükleri için 5 bin 10 bin liralık çözüm önerileri sunuyorlar.
![]()
Yer imleri