Az yakıtla, çok yol nasıl yapılır?
Hızla artan akaryakıt fiyatlarıyla mücadele etmenin en iyi yolu olabildiğince sakin otomobil kullanmaktan geçiyor
Gaz pedalıyla dost olun!
Halk arasında ağızdan ağza dolaşan bir deyim vardır. Açıkçası bu yakıt tasarrufu yapmanın altın kuralını ortaya koyuyor. Kesinlikle tahmin ettiğiniz gibi; “Gaz pedalına altında yumurta varmış gibi bas”. Hız yapmak için gaz pedalının sonuna kadar basmaya ihtiyaç yok. Bunun için otomobili fazla zorlamadan hızlandırmak ve hızı korumaya çalışmak yeterli. Otomobiliniz enjeksiyonluysa yokuş aşağı inerken gaza basmayın; ilerlemek için yer çekiminden faydalanın. Bilindiği üzere yokuş aşağı inerken gaza basılmazsa enjeksiyonlu otomobiller yakıt tüketmiyor. Ancak yokuş inerken kesinlikle vitesi boşa atmayın ve kontağı kapatmayın. Vites boşa atıldığında motora yakıt girişi kesilmediğinden tüketim devam eder. Ayrıca motor kompresyonu ortadan kalkacağından otomobili durdurmak güçleşir. Kontak kapatıldığındaysa fren sistemi çalışmadığı için yapılacak yakıt tasarrufuna karşılık ciddi kazalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Yokuş çıkarken az yakıt tüketmek için yüksek viteste tam gaz yapmaktansa daha düşük viteste yarım, hatta çeyrek gaz yapmak daha doğru olur. Hız sınırlarına uymaya ve gereğinden fazla hızlı gitmemeye gayret edin. 90 km/s'den sonraki her 1 km/s artış yakıt tüketimini yüzde 1 oranında artırır. Saatte 120 km hızla giden bir araç 80 km/s hızla giden bir araca göre yüzde 25 daha fazla yakıt tüketir. Ayrıca yakıt tüketimini artıran "saldırgan" sürüşten kaçının; ancak az yakıt tüketmek için çok düşük devirlerde de sürekli yol almaya çalışmayın. Çok düşük devirlerde kullanılan bir otomobilin motoru daha çabuk yıpranır; bu da yakıt tüketimini azaltarak yapılan tasarrufun tamir ve yedek parçaya verilmesine neden olur.
Motor bakımı önemli
Motor gibi önemli aksamların dikkatli ve muntazam yağlanması gerekiyor. Aksi halde yağsızlıktan dolayı sürtünme artacağından güç düşüyor ve parçaların çabuk aşınması nedeniyle de benzin tüketimi artıyor.
Bujilerin ayarsız, bozuk ve pis oluşu ise her 10 litrede 1 litre fazla benzin sarfiyatına neden oluyor. Karbüratörün ayarsız ve pis oluşu, jikle kelebeğinin iyi açılıp kapanmayışı, el gazının aynı şartlarda bulunması, motorun elektrik ihtiyacını karşılayan malzeme ile bunun motora iletisini sağlayan aksamlardaki bozukluklar da benzin sarfiyatını artırıyor. Lastiklerin havalarının az olması da yakıt sarfiyatını artıran unsurlar arasında bulunuyor.
Rölantide ısıtmayın!
Motoru rölantide ısıtmak yakıt tüketimini artırır. Motoru çalıştırıp hemen yola çıktığınızda yaptığınız birinci kilometre sonunda otomobilin yaktığı yakıt üç dakika rölantide çalışarak yaktığı kadardır.
Yapılan bir teste göre 1.6 litrelik motor taşıyan kompakt sınıftaki bir otomobil 0 (sıfır) derece hava sıcaklığında marşa basıldığı andan 10’uncu kilometrenin sonuna kadar yaklaşık 4 litre yakıt tüketiyor. Motor normal çalışma sıcaklığına dört kilometre yol katedildikten sonra ulaşıyor ve tüketim fabrika verilerine yakın hale geliyor. Bu nedenle özellikle soğuk havalarda kısa mesafelerde otomobil kullanmak yerine yürümeyi tercih edin.
Doğru viteste ilerleyin!
Birinci vites otomobile hareket vermek için tasarlanmıştır. Uzun süre bu viteste gidilirse yakıt tüketimi anormal miktara yükselir. Vites değiştirirken motorun üst devirlere çıkarmaktan kaçının. Her motorun maksimum devir sayısı ve en verimli çalıştığı devir aralığı vardır. Bu devir otomobilden otomobile değiştiği için teknik verilerine bakarak ya da servislere danışılarak öğrenilebilir. Teknik verilerde "maksimum tork" adı altında görülen değer genellikle motorun en verimli çalıştığı ve az yakıt tükettiği devirdir. Otomobilden otomobile değişmekle birlikte genellikle 2000-4500 d/d aralığında olan maksimum tork devrinde kalacak biçimde vitesler değiştirildiğinde yakıt tüketimi önemli ölçüde azalacaktır.
Ancak hiç bir zaman fabrika verisi olarak açıklanan yakıt tüketimine ulaşmayı hayal etmeyin. Çünkü bu veriler 90 km/s hızda, rüzgarsız ortamlarda tespit edilen verilerdir.
Otomobili yol ve trafik koşullarına uygun kullanın. Ne kadar kararlı ve sakin otomobil kullanırsanız o kadar az benzin tüketirsiniz ve otomobiliniz de o kadar az yıpranır. Otomobili akan trafiğin hızına uygun kullanın. Aksi kullanım sürücünün ani frenaj ve ani hızlanmalara ihtiyaç duymasından ötürü yakıt tüketimini artırır. Önünüzdeki araçla yeterli takip mesafesi bırakın. Sık sık şerit ve hız değiştirmekten kaçının. Yavaşlamak gerektiğinde, örneğin kırmızı ışığa yaklaşırken hızı koruyup ani frenle durmak yerine ayağınızı gazdan çekerek otomobili motor kompresyonuyla yavaşlatıp hafif frenle durmak yüzde 15-20 oranında daha az benzin tüketmenizi sağlar.
Otomobilinizi hafifletin
Otomobilinizin üzerine monte ettiğiniz eşya yüklü portbagaj 100 km mesafede 2 litre, boş portbagajsa otomobilin aerodinamik yapısını olumsuz etkileyeceğinden yakıt tüketimini ortalama 0.5 litre artırır. Hız büyüdükçe hava direnci o oranda artacağı için portbagaj kullanıldığında yavaş gitmek göreceli olarak yakıt tasarrufu sağlayabilir. Otomobile fazladan takılan aynalar, süsler, o otomobil için özel olarak üretilmemiş spoylerler ve benzeri hava tutucu herşey aracın aerodinamik yapısını etkileyerek yakıt tüketimini artırır. Açık camlarla yolculuk yapmaksa neredeyse otomobilin iç mekanının bir paraşüt görevi görmesine sebep olur. Açık camlar şehir içi ya da şehir dışı yolculuklarda yakıt tüketimini 100 km'de en az 0.3 litre artırır; ancak camları kapatıp, varsa klimayı açmak da çözüm değildir; çünkü klima havanın sıcaklığına ve kullanılan kapasiteye göre yakıt tüketiminin 0.5-1 litre arasında artmasına neden olur. Unutmadan otomobilinde gereksiz yük bulundurmayın. Otomobilde bulunan her türlü ağırlık yakıt tüketimini olumsuz yönde etkiler. Tüketim artışı motor gücü düşük olan araçlarda daha belirginleşir. Standart bir otomobilde her 100 kg fazlalık için 100 km'de 1 litre tüketim hesaplanabilir. Bu nedenle otomobilde taşınan gereksiz eşyaları boşaltmakta yarar var.
10 ipucu
1- Aşırı hız yapmayın, yüksek devirlerde otomobil kullanmayın.
2- Ani kalkıştan ve frenden kaçının.
3- Yokuş aşağı inerken gazdan ayağınız çekin; vitesi boş atmayın, kontağı kapatmayın
4- Fazla ağırlıklardan kurtulun.
5- Aerodinamik yapıyı bozan eklentileri sökün.
6- Hava filtresini sık sık değiştirin.
7- Lastiklerinizi sık sık kontrol edin, hava basınçlarını fabrika verilerinde tutun.
8- Hız sabitleme sistemini sadece düz yollarda kullanın.
9- Uzun süre hareketsiz duracaksanız motoru kapatın, rölantide çalıştırmayın
10- Yaz aylarında klimayı ihtiyaç duydukça kullanın. Yolculuk boyunca sürekli açık tutmayın.
alıntıdır
not almış olduğum teknik kurslarda da aynı konuları işlemiştik.
Şehir için de 6,7 gösteriiyoooo benim bilg.
Ben baya ciddi trafikte kullanıyorum şehir içi 7.2 litre/100 km gösteriyor. Yarım depodan az kaldı ortalamam bu durumda. Hatta dün eve 1 saatte gittim normalde 10 dk da gittiğim yolu kar sebebiyle. Bilgisayar ortalamasında bir değişme olmadı.
Slm Ben Erzurumdan Haberiniz Varmi Bilmem Geceleri -30 Derecelerden Gündüz -15/-20 Benim Araç 1.4 16v 95 Beygir Daha Yeni ölçtüm (sağlam)km De297 Yakiyor Korkunç şehir Içi Yol Bilgisayarindaki Veriler Hikaye
4.depodayım ben 25 kuruş yakıyor arabam.yb'de şehir içi 7.7-8 arasında değişiyor.Bakalım biraz daha düşürmeye çalışıyorum yakıtımı.
ya benım anlamadıgın ve sızden benı bu konuda aydınlatmızı ıstıyorum.
yol bılgısayrında 6.7lt ortalama yazıyor ama benım hesaplamalarımda 240bın yakıo nasıl oluo bu ıs oysa 6.7*3,12=20ytl falan olması lazım
yani benımde demek ıstedıgım bu hesabımda bır sey yok..acaba yol bılgısayarımı bozuk tam ne gostermıomu anladım..
hava filtrelernin basınçlı hava ile temizlenmesi pek tavsiye edilmiyor mumkunse değişmesi tavsiye edilir. en sağlıklısı bu.
GP active 5 k. mj 75 hp new orleans mavi
BU tuketim oranlarini duyunca imrenmemek elde degil ...
Benim canavar 500 km ye yaklasiyor ve Tumu Sehirici ve sabah ve aksam yogun trafikte (gunluk 30 km yaklasik ) yol bilgisayarina gore 10,2 lt nin altina inmiyor ne kadar dikkat etsem de![]()
tasarruflu kullanmak için kısa bir açıklama yapacağım:
araçlarımızın üstünde ikili lambda kontrol sistemi var her nekadar yüke (map sensör bilgisi) ve devre göre aracımızın enjektör zamanları çip üstünde belirli olsada ecu bu lambda sensörlerden gelen bilgiyi kullanarak gerekli düzeltmeleri yapmakta ve lambdayı NOX ve CO emisyonlarının optimum olduğu bölgede tutmaya çalışmakta bu işin bir istisnası var gaz kelebeğinin %80den fazla açık olduğu durumlar bu durumda lambda sensörler devreden çıkıyor ve tüketim bir anda 18-20 lt/100 km sınırlarına geliyor. Bu yüzden az yakmak için mecbur kalmadıkça gaz pedalının ikinci yarısını kullanmayın.
Bu değerler şu ana kadarki tecrübeme dayanarak söylediğim bilgiler önümüzdeki haftalarda geniş bant lambda sensörü ve obd scanle yapacağım sürüş testlerinden sonra 1e1 kesinlik kazanıcak.
Fire Active 1.4 8V 77Bg.
Bu arada benden yaklaşık 1 ay önce Auris Dizel alan iş yerinden bir abimin tüketimi şehir içinde hem de benden daha açık yollarda kullanım ile 8.4 lt /100 km. Benim ortalamam da 6.9 a indi ve ışık yandı. Demek ki toyota dizel de koçlar gibi yakıyormuşşşş....
Eskişehir'de berbat bir trafik düzeni bulunmakta... Eziyet bir ışık sistemi. 35-40 dakika 3-5 km lik bir alan da sıkışıp kalabilirsiniz. Bu nedenle 8.0 dan aşağı görmedim. Bazen ışıklarda direksiyonu kemiresim geliyor!
siz yine puntoya dua edin namusuz doblonun depo 60 litre ama puntodan daha az yol gidiyo gerçi araba 7.000 de
Arkadaşlar bu arada yol bilgisayarı cidden baya güzel gösteriyormuş. Dün depoyu fulledim ve kendi hesabıma göre 6.8 litre yakmısım ortalamada. Yol bilgisayarı da 6.9 gösteriyordu.
darısı benim başıma inşallahyakında bi benzin istasyonuyla ortak olmayı düşünüyorum çünkü.
Daihatsu Copen
bize ortak olabilirsin bizim petrole ortak arıyoz
2 trilyona
%25 hisse
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri