Alıntı timbaz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Fanin calismasi iki kosula bagli, motor sicaklik ve klima gazinin basincina..
Bende linea var, tarie asagidaki aciklama mevcut..
Fanin ne zaman calistigini uzun yolda hissetmiyorum ama merak da ediyorum, akliman gecen aradi icine kucuk bir led koyup fana baglamak, fan in ne zaman calistigini anlamak icin )))) genelde fan sesini park ederken duyuyorum o kadar..

Degerler sizin aracta farkli olabilir ama prensibi ayni olmali...
Araçta motor kontrol ünitesi tarafından kumanda edilen iki hızlı bir elektrofandan oluşan bir motor soğutma sistemi bulunmaktadır .Motor soğutma sistemi için kabul edilen parametreler şunlardır : Motor soğutma suyu sıcaklığı , klima soğutucu sıvı basıncı.Motor soğutma suyu sıcaklığı yaklaşık 94 °C '' ı aştığında veya klima soğutucu sıvısının basıncı belirli bir eşik değerini aştığında elektrofan düşük devirde devreye girmektedir. Elektrofanın ikinci hızı ise ( daha yüksek olan) motor soğutma suyu sıcaklığı yaklaşık eşik değeri olan 102 °C '' ı aştığında veya klima soğutucu sıvısının basıncı ikinci eşik değerini ( yaklaşık 21 bar) aştığında devreye girmektedir.Elektrofanın ikinci hızdan birinci hıza geçişi motor soğutma suyu sıcaklığı 99 °C '' ın altına indiğinde ( bir gecikme çeviriminin sağlanması için çalışmanın 3derece altında ) ve klima soğutucu sıvısının basıncı ikinci eşik değerini altına indiğinde gerçekleşmektedir Elektrofan motor soğutma suyu sıcaklığı 94 °C '' ın altına indiğinde ve aynı anda klima soğutucu sıvısının basıncı birinci müdahale eşik değerinin altında bir basınçta bulunduğunda tamamen devreden çıkmaktadır.Motor stop edildiğinde eğer motor soğutma suyu sıcaklığı belirli bir eşik değerinin üzerinde ise elektrofan belirli bir süre düşük hızda çalışmaya devam eder bu süre sona erdiğinde ise otomatikman durur.Dizel motorlu araçlarda müdahale eşik değerinin aşılması ile fanın çalışması ( veya devreden çıkma ) arasında belirli bir gecikme mevcuttur . Bu gecikme motor kontrol ünitesinin fan cihazını devreye sokmadan önce veya fanın daha düşük hıza geçmeden veya stop etmeden hızının düşürülmesini sağlamak için otomatik olarak fazla tork üretmek için motora müdahale etmesi nedeniyle oluşmaktadır.
Bu açıklamalarınızdan sonra aklıma şöyle bir soru takıldı.Klima gazı olması gereken değerlerin üzerinde kompresöre eklendi ise (basılmış ise) sistemde ki fazla gaz, sıcaklığında yükselmesi ile daha aşırı bir şekilde ısınma eğilimine girecektir.Dolayısıyla fan daha erken devreye girecek ve sürekli olarak sistemi soğutma ihtiyacı duyacaktır.
Sizce de düşündüğüm gibi oluyor?Çünkü ben servis dışı bakım yaptırıyorum ve klima gazı fazla basılmış olama ihtimali yüksek. Teşekkürler...