Bildiğim kadarıyla anlatayım, ben de böyle yapıyorum (yalnız benim aracım benzinli);

Dualogic şanzıman ayak frende beklerken debriyaja "basıyor". O yüzden kısa süreli duruşlarda sorun yok ama uzun süre duruyorsanız boşa almanız daha iyi oluyor. Sanırım dualogic kullanım kılavuzunda da böyle yazıyordu. Ayrıca uzun süre ayak frende beklediğinizde, bir süre sonra otomatik olarak boşa atıyor araç. Bu da aslında debriyaja basarak beklediğini teyit ediyor.

Düz gidişte zaten sorun yok da, şanzıma korumak için -bence- şöyle yapmak lazım; sıkışık trafikte mümkün olduğunca önünüzdeki aracın aranızdaki mesafeyi açmasını bekleyin. Böylece hızlanıp en azından 2. vitese çıkabilir, trafiğin akışına göre sonra ayağınızı gazdan çekebilirsiniz. Böylece motor freni yaparak ve debriyaja basmadan ilerlemiş olursunuz. Tabii çok yavaşlayınca otomatik olarak 1. vitese atacaktır. Ben mümkün olduğunca 1'e atmasına izin vermeden 2. vitesteyken fren yapıp duruyorum ki direk debriyaj+fren yapsın. Durunca da trafiğe göre boşa alıyorum hemen. Ama tabii bu söylediğim çok sıkışık trafikte, yoksa normal yoğunlukta, sadece ışıklarda durduğunuz trafikte özel bir şey yapmanıza gerek yok. Tam otomatikmiş gibi kullanın. Sadece bizim vites kutumuzun aslında otomatikleştirilmiş manuel bir kutu olduğunu, düşük hızlarda deviri korumak için zaman zaman yarım debriyaj yaptığını bilmekte fayda var. Zaten titreşimlerden ve sesten hissedebilir, duyabilirsiniz robotun ne yaptığını. Bu şekilde bir kullanımla en azından manuel bir şanzıman kadar uzun ömürlü olacağına inanıyorum. Manuel kullanıma da sadece dik yokuşlarda geçiriyorum. Hatta çoğu zaman Eco fonksiyonunu kapatarak yine otomatikte kullanıyorum (hemen vites büyütüp boğulmasın diye).

Start/stop konusuna gelirsek, araç böyle üretildiğine göre bir sakıncası yoktur diye düşünüyorum ama motoru tamamen kapatmadan evvel 8-10 saniye beklemekte fayda var. Çok yoğun trafikte de start/stopu kapatmak daha iyi bence. Gerçi araç otomatik stop ettiğinde tüm elektrik sistemleri çalışıyor, yani turbo yağlanmaya devam ediyordur (tahmin).