Muhendis06 Nickli Üyeden Alıntı
Evet arkadaslar, aradan geçen zaman zarfında en sonunda bugün işten güçten bir fırsatını bularak arızalı aracımı bir tamirhaneye çektirmiş bulunuyorum. Konudan edindiğim tecrübelerin diğer forum üyelerine de faydalı olabileceği düşüncesi ile burada sonuçları ve olayların gelişimini aktarmaya çalışacağım.
Öncelikle, Ankara il sınırlarında aracı çektirmekle giriş yapayım. Araç, hiç çalışmadığı için tamirhaneye götürebilmek üzere bir çekiciye yüklemek zorunda kaldım. Aracın çekileceği mesafe 23 km idi. Görüştüğüm çekici işletmecileri ve Ankara Trafik Vakfı bana 80 TL ile 150 TL +KDV arasında bir fiyat aralığı önerdiler. Ben de en ucuz olanı ile anlaşıp aracı çektirdim.
Gelelim izlediğimiz arıza tespit yöntemlerine,
-ilk önce aracın ECU bağlantısını kurup diagnostik cihazına bağlandık. Yapılan kontrollerde hiçbir arıza kodu bulunamadı.
-akü bittiği için şarj ettik.
-tek tek silindir kompresyonlarını ölçtük, sıkıştırma oranları 17:1 civarında çıktı. Bu degerler 155 bin km yapmış motorun iyi durumda olduğunu göstermesi açısından iyi.
-enjektörlerin geri dönüşlerine baktık normal.
-common-rail basıncı normal.
-common-rail basınc sensörü yenisiyle denendi, normal.
mazot pompası çıkışlarına baktık, birinde yetersizlik olabileceğinden süphelendik ve pompayı söküp test tezgahına bağladık. Test neticesinde pompanın kararlı bir debi veremediğini görünce içini dağıttık ve durumuna baktık. Elemanların milleri bir miktar aşınma gösterse de sadece valfleri değiştirip tekrar topladık. Bunun yanısıra bir test pompası ile deneme yaptık ancak çare olmadı. Neticede pompa revizyona girmiş oldu, çok da dert değil.
-bu aşamaya kadar geldikten sonra tekrar diagnostik yaparak dataları yeniden inceledik ve aracı tekrar çalıştırmaya uğraştık. Bir iki saniye dönen motor yine kendini kapatarak çalışmadı. Bu bir iki saniyelik süre içinde diagnostik üzerinden dataları yorumlamaya çalıştık ve motor emiş hava hacminin olması gerekenden çok daha düşük okuduğunu fark ettik. Bunun üzerine, turbonun kilitleme ihtimalinden ve kataliğin tıkanma ihtimalinden şüphelendik. Bir diğer olasılık ise egr arızasıydı. Egr hortumunu söküp tekrar denedik ve araç rahat bir şekilde çalıştı.
-Ancak emin olmak için yine de turbo ve katalitiği söküp indirdik. Turbo geride bıraktığı görev süresine nazaran son derece iyi durumdaydı. Kataliği ise ölçme imkanı olmadığı için içini boşaltmaya karar verdik çünkü oksijen sensörü katalikten hemen önceydi. Katalitiği komple boşaltıp turboyu tekrar monte ettik.
-Sıra tekrar egr'ye geldi, egr hortumunu birleştiği musluk benzeri bir zımbırtıyı bilyayla körlemek suretiyle iptal ettik.
-Revizyondan çıkan kendi mazot pompasını da tekrar motora takıp aracı tekrar toparladık.
-Sonuç olarak yeniden diagnostik yaptık ve motor hava hacminin artık olması gereken değerleri yakalayabildiğini gördük.
-Deneme sürüşü yaptık aracın çekişi ve motor davranışı normal olarak görülüyordu.
-Bu şekilde bugunlük mevzuyu kapattık ve artık katalitiği boş, egr'si körlenmiş, mazot pompası revizyonlu bir multijet sahibi oldum.
-Şimdiki adım, tam depo ile uzun mesafe yakıt tüketim verileri toplayıp, OBD üzerinden canlı sürüşte ECU datalarına göz atmak olacak.
Arızanın olasılıkları üzerinde kafa yorarak fikir vermeye çalışmış olan arkadaşlara tesekkür ederim. Sizin de başınıza böyle hayalet bir arıza gelirse belki bu satırlar işinize yarayabilir.