-ALINTI-
Ağaç reçineleri ve kuş dışkılarında bulunan ürik asidin otomobillerin boyalarında ciddi tahribata yol açtığı belirtilerek, park ederken ağaç altından kaçınılması istendi.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İskender Yıldırım, özellikle kış aylarında yaşam alanlarında yiyecek bulmakta zorluk çeken kuşların, şehir merkezine gelerek büyük ağaçlarda barındığını belirtti.
Ağaçların dallarına konan onlarca sığırcık, serçe, güvercin ve karga gibi kanatlı hayvanların dışkılarıyla, park halindeki otomobilleri kirlettiğini, dışkılarının asit içermesi nedeniyle araçların boyalarında tahribatlara yol açabildiğini ifade eden Yıldırım, araç sahiplerini uyardı.
Yıldırım, kanatlı hayvanların idrar kesesi olmadığını, bu nedenle de dışkı ve idrarının birlikte aynı anda çıktığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Dışkı ve idrarın birleşmesi ise ürik asit ile sodyum ve potasyum tuzlarının oluşmasına neden oluyor. Kuşların metabolizmaları diğer hayvanlara göre daha farklı. Kuşların yedikleri besin maddeleri, midelerinde kısa süre kalıyor.
Tam olarak sindirilmeden dışarı verilmesi de ürik asit oluşumunu artırıyor. Dışkı içindeki ürik asit ise otomobillerin boyalarına zarar verir.” Yıldırım, kuşların özellike hava akımının olmadığı, rüzgar almayan çok yapraklı belli ağaçları tercih ettiğini, önlem olarak otomobillerin bu tür ağaçların altına uzun süreli bırakılmaması gerektiğini kaydetti.
------------------------------------------------------------------
Kanatlı hayvanların dışkısında bulunan ürik asit, otomobillerin üzerinde uzun süre kaldığında boyaya zarar veriyor. Sigorta şirketleri kuş dışkısından dolayı araçların boyasında oluşan hasarı kasko sigortası kapsamına almıyor. Ürik asitin, böbreklerden pürin denilen, nükleit asit moleküllerinin yıkımı sonucu atılan bir madde olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “Sürüngenler ve kuşlar dışkılarını çözünmeyen beyaz bir bileşik olan ürik asit şeklinde atarlar ve böylece çok az su kaybederler. Kuşların dışkılarının lapa kıvamında olması aracın üzerinde fazla kalmasını sağlar. Kuşların pislediği araçların hemen temizlenmesi gerekir.” diye konuştu. Kuşların yoğunlukta bulunduğu geçitlere araç bırakılmamasını tavsiye eden Sıkı, özellikle leylek, karga, sığırcık, güvercin ve büyük kuş sürülerinden araçların uzak tutulması gerektiğini ifade ediyor.
Yer imleri