hidroliq Nickli Üyeden Alıntı
geniş taban lastiğin ağırlığını arttırır, 1 cm genişlik bile lastiğin ağırlığının artmasına yeterdir, geniş taban uzun yolda extra sürtünme alanından dolayı daha fazla ses yapar, aracınızı güzel gösterir, fren ve yol tutuşu direk etkiler, ama ağırlık ve sürtüne yüzünden aracınızın az da olsa daha fazla güç harcamasını sağlar, lastik deseni çok önemlidir, lastiğin yuvarlak formunu bu desenler etkiler ve kuru yada ıslak havada çalışmasını değiştirir, önemli olan lastik genişliği değil, üstündei desenlere göre yere basan alanın toplam genişliğidir, lastiğiniz 205 olabilir ama bir offroad lastiği gibi geniş desenli yada derin sık desenli olabilir, yani o anda yere basan toplam alan 205 cm değildir. o sebeble aslında lastik ebadından çok deseni daha önemlidir. kuru yada ıslakta performansı bu alan etkiler.
ben aracımda 195 60 15 kullanıyorum, aracı aldığımda bu şekilde idi, ama lastik alma zamanım geldiğinde orjinal olan 175 65 15 e döneceğim, çünkü çap aracın bilgisayarının bütün hesaplamalarını etkiliyor, 100 le giderken gösterge 110 gösteriyor, benzin hesaplaması anlık ve 100km hesapları hep yanlış oluyor, kalın olduğu içinde extra benzin harcamış oluyorum. lastik genişliği araca asla zarar vermez, siz 175 lastik takıp aracınıza 3 kişi binerseniz de yada 190 lastik takıp 1 kişi binerseniz bütün hesaplamalar sil baştan değişecektir. yani araçtaki 1 kişinin bile aracınızın yakıtını etkileyeceğini düşünürsek tabandaki 1 cm lik fark pek bişeyi etkileyecek diyemeyiz, ama lastik deseni lastiğin yere basma alanını direk etkilediği için ne ebatta alırsanız alın lastiğinizi bu desenler önemli ölçüde fark sağlayacaktır.
benim tavsiyem orjinal ebatını kullanmaktır, viraj performasına aşırıya kaçmamak şartıyla gereksiniminiz olmayacaktır zira aracınızın lastiğine göre virajlara girmek istiyorsanız bol şans dilerim.siz istedğiniz lastiği takın, lastiğim var diye bir viraja hızlı girdiğinizde lastiğinize denk gelecek bir bozuk satıh yada kalın çatlak ta lastiğinizin bir önemi kalmayacaktır,
saygılarımla.