Valla hocam 1.4 fire motorda 185/65/15 lastik kullanan biri olarak sana şunu söyleyim;175/65/15 lastiklerim varken en ufak bir tümsekten geçsem alt takımlar kırılacak gibi oluyordu.Şimdi tümseklerden ve çukurlardan daha yüksek hızlarda daha yumuşak geçiyorum.185/65/15 in diğer olumlu yanı araçta çamurluk ile teker arasındaki mesafeyi azaltıyor ve bu görüntüyü daha iyi yapıyor.Ben şahsen bir araçta taban genişliğinden ziyade lastik çapının büyüklüğüne dikkat eden biriyim.Ve şu andaki lastiklerim c sınıfı araçlarda kullanılan 205/55/16 lastik çapı ölçülerine çok yakın.Bu yüzden de aracı biraz daha iri gösteriyor kanımca.Olumsuz yanlarına gelince araç il kalkışalarda biraz daha ağırlaşıyor ve yakıt tüketimi de haliyle biraz artıyor.Ama sana şunu söyleyim yakıt tüketiminde öyle ahım şahım bir artış olmuyor.Şehiriçinde 0.5 ile 1 litre artış olabilir ama uzun yola gelince yakıt tüketimi aynı yönde düşüyor.Ben %20 şehiriçi %80 uzun yol yapan biriyim.Aracı genelde sakin kullanırım.Eskiden yol bilgisayarımda yakt tüketim ortalamam 6.4 idi şimdi 6.8 litre.Ama bu tüketiminde büyük çapta lastik kullanmanın etkisiyle yol bilgisayarında sapmayı da eklersek açıkçası şu an için benim yakıt tüketimimde pek fazla bi artış olmadığını söyleyebilirim.Bu lastik ölçüsüyle sakin kullanan dur kalk fazla yapmayan bir sürücüde yakıt tüketiminde çok küçük bir artış olur.(o da 0.2 litre falan)Ama dur kalk yapan,aracı sert kulanan birinde eskiye göre 1 litre artış olur mu olur bence.
Eğer bu lastiği şu an almayıp param elimde olsa yine gider 185/65/15 ölçüsünde lastik alırım.Ve yine yakıt tasarruflu mıchelın energy alırım.(sanırım yakıt tüketimimin artmamasını bu lastiğe borçluyum.)Ama kesinlikle 185/60/15 almazdım.(Onun yerine 175/65/15 alsan daha iyi bence)Çünkü lastik çapı %0.99(%1 de gitsin)küçülüyor.Lastik çapın küçüleceği için aracının km si daha çabuk yükselir.Sen 102-103 le giderken gerçek hızın 100 civarı birşeydir.Oysa 185/65/15 in bence burada avantajları da var.102 km yaptığımda çap %2 küçüçüldüğü için 100 km yapmış gösterir.

)Diğer olumlu yanı çap büyüdüğü için önce 3000 devirde 95 yapan araç şimdi 99 km civarı hız yapıyor.(Bu da aracın daha az bağırması demek)
185/65/15 alırsan kesinlikle mıchelın al.Antepte küskete giderken sanayi yolunda (Lastikçilerin olduğu cadde)yolun 1km ilerisinde ve solunda mıchelın sertifikalı bayi var.Rot balans dahil tanesi 150 tl ye aldım.Umarım yeterince yardımcı olabilmişimdir.
Yer imleri