FIAT sonunda Türkçe kılavuzunu siteye koymuş ancak çeviriyi ya Google ile yapmışlar ya da lise stajyerine falan yaptırtmışlar, çok kötü bir çeviri.
Linkini de vereyim tam olsun:
https://fiat.com.tr/Documents/Kullan...itab%C4%B1.pdf
Çeviri kötü de olsa sorunun cevapları kılavuz içerisinde var:
Sayfa 9 - OTOMOBİLİN PARK EDİLMESi
Otomobili güvenli bir Şekilde park edebilmek için, birinci vitese veya geri (R) vitese takmak kesinlikle gereklidir, ayrıca araç eğimli bir bölgede park ediliyorsa el freni çekilmelidir; aynı zamanda fren pedalı bırakılmadan önce, yeniden ayarlanabilir çok fonksiyonlu göstergenin kapanması da beklenmelidir.
Özetle diyor ki, mutlaka viteste park edin. Eğim varsa el freninin çekin (Geçen hafta el frenini çekili unutmuşum soğukta dondu), motoru durdurduktan sonra göstergedeki bilgiler kaybolana kadar da ayağınızı frenden çekmeyin.
Sayfa 7 - MOTORUN ÇALIŞTIRILMASI
Motor hem viteste iken, hem de vites boŞta (N) iken çalıŞtırılabilir;
vitesteyken her zaman önce fren pedalına basılır. Motoru çalıŞtırmadan
önce, vitesi boŞa (N) almanız tavsiye edilir.
ÇalıŞtırdıktan sonra:
❒ vites kutusu otomatik olarak kendini boşa (N) alır.
❒ vites, kolu çalıŞtırmadan önceki konumunu muhafaza eder.
❒ eðer takılan vites ile vites konumu birbirinden uyumsuz ise, çok
fonksiyonlu yeniden ayarlanabilir gösterge (N) gösterir ve sesli bir
uyarı duyulur
❒ takılabilecek vitesler: 1inci, 2inci veya geri vites (R), fren pedalı
basılı olmalıdır.
--
Gökhan Bey aslında yaptığınız doğru, araç yolun eğimine göre nasıl duruyorsa vitesi 1 veya R de bırakmanız gerekiyor.
Manuel vitesin aynısı yani.
Vites kolunun şanzıman ile direk bağlantısı yok, dolayısı ile siz çalıştırmadan önce boşa alsanız da aslında araba viteste.
İlk çalışma anında o kendini boşa atıyor. Vites kolu boşta olmasa bile araba çalıştıktan sonra vites boşta oluyor.
Önceden ben de sizin yaptığınız gibi yapıyordum ama boş konumundan sürüş konumuna almaya üşendiğim için (vay bee, otomatik vitesin de böyle tembelleştirici etkisi var işte, insan ona bile üşeniyor yav. Ya da ben insan değilim ) çalıştırdıktan sonra vitesi + yönünde itekleyip kullanıyorum. Buzlu yollarda ilk kalkış anında iki itekleme ile 2. viteste kalkış imkanı da sağlıyor.
Yer imleri