Arkadaşlar internetten araştırırken başka forumda bu konu dikkatimi çekti çünkü bende cevabını arıyorum yokuş aşağıya vitestemi inmek daha az yakar yoksa boşta inmek mi

Bu konuyla bağlantılı bir soru sormak istiyorum...

Sizce; bir araba hareket etmeden durduğu yerde çalışır vaziyette, rolantide mi daha çok yakıt yakar? yoksa hareket halinde iken viteste mi daha çok yakıt yakar??

Benim eski bilgilerime göre ve duyumlarıma göre bir araba, durduğu yerde rolantide çalışırken daha çok yakıt yaktığı yönündeydi..

--------------------------------------------------------------------------------

Bu durumda; boşta arabayı kullanmak bir bakıma rolantide çalışması gibi düşünülerek daha fazla yakıt yakacağı aşikardır..
Birol abi yaşım sebebiyle yanlış anlaşılmak istemiyorum ama. Manuel araçlarda boşta en düşük yakıtta bulunur. Araç rolantide çalışırken vitese takıp debriyajdan ayağınızı çekince gaz vermiyorsanız stop ediyor. Yani araç yüke bindiği zaman daha fazla yakıt istiyor. Yokuş aşağı inerken vites boşa alındığı zaman araç her zamanki gibi rolantide çalışır. Dolayısıyla araç yokuş aşağı inerken boşta daha az yakar. Fakat güvenlik açısından viteste olması bence daha güvenli. Aracın fren hidroliğinin boşalabileceğini düşünün. Dolayısıyla araç viteste olursa ayğınızı gazdan çekince yokuş aşağı bile olsanız motor freni yapıp aracı yavaşlatacaktır. Güvenlik açısından viteste inin bence. Ben kendim kullanırken genelde viteste iniyorum.