+1
Düşük devirde araç kullanmak arabayı daha beter yapıyor, aynen katılıyorum :)
Printable View
bu uzun süre basa bas giden arkadaşlar
dizelle devamlı 4000 ve üstü devir çevirerek basan arkadaşlar
benzinlilerle redlıne kadar motorun canını çıkaran arkadaşlar
bir şey olmuyor multijetin yada fıre nın starjetin allahı var ne kadar basarsan o kadar gidiyo diyen arkadaşlar acaba bu yorumu yaparken
limitlerinde kullanılan bir motor ile devamlı sıkıştırılan motorun içindeki aşınmanın
ne boyuttta olduğunu neyle ölçtüler nasıl gördüler de bu kadar rahat konuşuyorlar şaşırıyorum doğrusu
dünyada her şeyin fazlası zarardır arkadaşlar kısa ve öz
kesinlikle fazla sıkıştırmak ile limitlerinde kullanmak farklı şeyler haklısınız fakat sizinde dediğiniz gibi limitlerinde limit altı kullanılan motorların da zarar gördüğü bilinmektedir..
Ben nerdeyse devamlı 1500 ile 3000 devir aralıgın da kullanıyorum arada bir 1200 devire düsüyo surat oluncada 3500 civarına cıkabiliyo..benim düsüncem 1750 devirin altına eger gaza fazla basmak gerekmiyosa inilebilir yönünde..yani hafif yokus asagı egimli yolda biraz düsük devirde gitmenin bir sakıncası oldugunu dusunmuorum lakin devir saati 1200 civarını gosterse bile gaza pek basılmıyor neticede.Bu benim düsüncem umarım dogru dusunuyorumdur.
Ben geçen yıl istanbula giderken 400 km boyunca 140 ın altına hiç düşmeden gittim.hiçde bişey olmadı.ayrıca bizim araçlarda çok basmakla uzun mesafede yakıt çok farketmiyor.benim ortala 4,8 di.benim için o basmaya hiç bişey degil.zaten basmasam 100 km de 1 lt düşer totalde 4 lt hadi ben diyeyim 5 lt oda taş çatlasa 15 lira.ama sıkılmıyorum en azından.
Limilterde kullanilan motorda asinma illaki olacaktir ama bu asinma 150.000 de motoru yaptirilacak kadar degildir. Tabiki motoru acip bakmadim icine sadece tecrubelerime dayanarak soyluyorum ilk aracima 16 yasimda sahip oldum o gunden bu gune kadar da hep limitler kullandim Kullandigim araclarimi 4 5 sene den once satmadim. Uzun lafin kisasi mekanik parcalarda yipranma illaki olur kullanima gorede bu yipranma artar ama bu yipranma da makul olarak kabul edilecek duzeydedir yoksa fabrikalar devir kesicileri 5000 dd yerine 3000 e koyarlardi.
Siz makine mühendisi misiniz de bu kadar kesin konuşuyorsunuz. Tabi ki turboyu dinlendirip soğutmak gerekir. Ayrıca 150binden sonra motor bitmez. Mjet ödül alan bir motor, 650-700binde hala motor yaptırmadan giden ticari taksiler var. Her mekanik parçanın ömrü kullanımla doğru orantılıdır. Bir parçanın ömrü 10bin saatse; nasıl kullanırsan kullan 10bin saat olabilir mi? Mantıklı olalım biraz.
Bu postu okuduktan sonra forumda herkez bana dusman olacak bunun farkindayim ama yazmasamda icimde kalacak, postlari okudukca sanki ilk kez arabaya biniyormuscasina yazilmis postlar goruyorum bukadar takilmayin arkadaslar arabalar ve motorlari dusunudugunuz kadar narin yapilar degildir bakimlarini duzenli yaptirdiginiz surece kolay kolay sorun cikarmazlar dayanamadim az once Aksaray Enerji otomotiv den ustamla gorustum ve yuksek devir olayini sordum verdigi cevap aynen susekildeydi evet omrunu kisaltir ama oyle 150.000km falan olmaz madem oyleymis senin arac 150.000i nasil gordu? Peki daha nekadar masrafsiz kullanabilirim mjetlerin omru nekadardir dedim 400.000km yi gorenler var dedi. Benimkide 350.000 bilemediniz 300.000km yi gorsun kim 200.000 km den fazla biniyor aldigi araca?
Ben 10 ayda 40bin kilometre yaptım. inşallah 200bin kilometreden fazla binicem arabama :)
Düşük devrin zarar verdiği nereden çıktı? bizim dualogiclere neden "eco" düğmesi konmuş o halde? Sakin kullanımda 1500 dd/dk'da üst vitese geçiyor. Ben hızı sevmem, çok basmam, 100 km/sa hızla giderken 1800-2000 d/dk görüyorum.
düşük devir zararlıysa benim motor ölmek üzere desenize.....
biz 150000 de motor yaptıralım ki bazıları para kazansın... 750.000 giden multijet var,daha motor açılmamış..
Ben de hangi devirde vites değiştirme konusunu sorayım. Benim arabam da yok ama arkadaşımın yeni doblosunda yol bilgisayarında devir 2000i geçer geçmez SHIFT (vites değiştir) uyarısı çıkıyor buna ne diyeceksiniz. Sanırım aynı şey evolarda da var.
şu 750 bin kmdeki multijeti merak ettim doğrusu
aracın motor numarasını verirseniz bir incelemek isteriz servis kayıtlarını
bu arada bazı arkadaşların yorumları var 3000 devir 4000 devir arası kullanıyorum hiç bir şey olmadı diye yazıyorlar
bizim bahsettiğimiz durum bu değil yanlış anlaşılıyoruz uzun süre redlına yakın devirlerde yani 15-20 dakka boyunca dizelle 4500 devire yakın benzinliyle 6000 devirlere yakın devir çevirerek motoru sıkıştırmanın zararlarından bahsetmek için konuşuyoruz
ha bana hala hiç zararı yok derseniz o zaman sizin bildiklerinizden yada bilmediklerinizden şüphe ederim
Hocam haftasonlar aksaraya giderken yolun %90lik bolumunde dip gaz giderim hic ayagimi kaldirmam sert virajlar ve radar noktalari haricinde bahsettiginiz sey buysa eger evet o sekilde kullaniyorum yaklasik 1:30dk suruyor yolculugum yani 20dk daha uzun suruyor 750.000 bende hic duymadim ama enerjide 370.000km yi gordum.
edit: bu sekilde
https://img43.imageshack.us/i/grnt028w.jpg/
edit2: ben hic zarari yok demedim illaki zarar verir ama bu zarar 150.000 de motoru bitirecek bir zarar degildir.
evet senin kullanım tarzınla kullanılan bir motor
normal sıkıştırılmadan kullanılan bir motora göre daha çok aşınır ve daha çok yıpranır
bunun aksini söyleyebilecek ne servis ustası nede motorcu çıkamaz karşıma
ama dediğin gibide 150 binde motor yaptırırsında demiyoruz sadece yıpranma ve aşınma daha fazladır sadece motorda da değil frenlerden tutta lastiklere turbo milinden tutta
bilyalara kadar bütün aksam aşırı yük altında çalışır ve ömrü muadillerine göre kısa olur
ufak örneklerle 60 bin km gidecek bir set lastik 40 binde silinir
80 bin görecek olan fren balataların 50 binde biter
en ufak şarz dinamosu bilyan bile daha erken iflas eder
çünki altımızdaki araçlar maalesef performans için değil ekonomik kullanım için üretilmiş araçlardır
muhtemelen aracında kullandığın lastiklerinin hız serisi bile senin çıktığın hızlara uygun
derecede değil eğer devamlı bu hızlarda kullanıyorsan bence ilk önce lastiklerini sürat lastikleriyle değiştir
sürekliden kasıt hiç ayak kalkmadan gitmek.
o yolu iyi bilirim bir kaç defa gittim ama gerek yolun gerekse trafik durumunda dip gaz şeklinde max 3 4 dk gidilir, bir süre ayak gazdan çekilir araç yavaşlar devir düşer sonra tekrar gaza basılır şeklinde döngü halinde gidilir.
elbette bu şekilde kullanımda motor 150 binde gitmez ancak atıyorum 200 binde normal kullanımda motor güçten düşecekse 120 binde güçten düşmeye başlar, segmanlarda aşınma meydana geldiği için kompresyon kayıpları yaşanmaya başlar, düzensiz komresyonda motor düzenli çalışmamaya başlar, duman atma başlar v.s.v.s. diye motor ömrünü tamamlar.