dallix Nickli Üyeden Alıntı
Ben 22 senelik bir turbo tamir bekım servisinin sahibiyim türkiyenin ilk turbocularındanız biz,forum donanım veya sanayide duyduğunuz şeyler amatörce düşüncelerdir, turboların yanında basınç dengeleyen bir aygıt vardır adıda wastegate dir bu turboya ne kadar egzost gazı girerse girsin turbonun basıncını stabil tutmaya yarar,yani siz v8 motora 1.3 mjet turbosu taksanızda wastegate belli bi basınçtan sonra turbonun devrini kısar,artı 18bin devrin üstünde çalışır mjet turbosu 100-150 bin devire kadar çıkan turbolar vardır.yani mevzu şu turbo denen zımbırtı sandalye demirinden eritilip yapılmaz çok yüksek sıcaklıklara dayanabilir ve uzun yolda eğer bir kamera takabilseydik turbonun nasıl kor haline gelip halen çalıştığını görebilirdik,KONYA ANKARA arası sürekli işim gereği yol yapıyorum radarlara ramen 190 altı hızlara hiç düşmeden mola vermeden onlarca sefer yaptım, dediğiniz dinlendirme olayınıda uygulamadım motorum saat gibi bi kere tık demedi.
aracımızın benzinli olduğunu farzedersek.
Hesap şu 100 km mesafeyi 3000 devirle sürekli sabit hız giderseniz hızınızda 100 km olursa saatte pistonlarınız 180 bin kere inip kalkar
aynı 100 km mesafeyi 6000 devirde 200 km sabit hızla yaparsanız 360 bin kere pistonlar inip kalkar ama mesafeyi yarı sürede aldığımız için yine sonuç 180 bin piston hareketi olur devirli kullanmakla devirsiz kullanmak arasında motor ömrü açısından gözle görülür bir fark yoktur,150 bin km mjetler için sınır teşkil eder 150 binden sonra sorun çıkartmaktan başka bi işe yaramaz 300 bine gelenler yokmu var yağ ekleyerek,sinek ilaçlama arabası gibi dumanlayarak,aracın üstünde rezil olmak istemeyen 150 bine gelen araç sorunlu olsun olmasın motor yaptırır kendini sigortalar.
Eğer turbo dinlendirme diye bişey olsaydı her sene yenilenen ve avrupanın en büyük turbo üreticilerinin bizim için hazırladığı servis talimatnamesinde dediğiniz dinlendirme olayından bahseder,en son talimatnamede belirtilen aracı durdurmadan önce motorun rölantide 20-30 saniye bekletilmesinin turbo açısından iyi olacağı ben bunu bile uygulamıyorum sorunda yok,takmayın kafaya.