Alıntı aeron Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
6. viteste eğimde yakıt 5. vitesten fazlalasiyor demişsiniz, devir daha düşük olduğu halde nasıl fazla yakıyor hocam anlayamadım?
Orçun güzel açıklamış teşekkürler bilgiler için. hızına göre büyük viteste girersen yakıt daha çok yakar. Örnek 20'yle gidiyorsun attın 4 e aracı hızlandırıyorsun çok yakar veya Orçun'un dediği gibi 90'la gidiyorsun hızını korumak istiyorsun. Normal rampa çıkıyorsun 6. viteste attığında daha çok yakarsın bu rampanın eğimine aracın tork eğirisine göre değişir. Kısaca aracı iyi tanıyıp uygun viteste kullandığın sürece az yakar. Yokuş aşağı giderken atacaksın 6'ya gazdan ayağını çekeceksin punto'da bu şekilde mi bilmiyorum ama eski aracımda tekerlekler gitmek isterse bu sırada gazı kesiyordu motor araç 2500 devirde olmasına rağmen tüketmiyordu, boşa atsan bile yokuş aşağı daha çok yakıyordu

Bu arada genel konu için: herkes yazmış ben de katılıyorum. 1. vites kalkış için bu şekilde kullanılması lazım. Bu yüzden de 6 vites veya 5 viteste 1. vites dişlisinin farkedeceğini düşünmüyorum. Çünkü 1. vitesin görevi arabayı kaldırmak. Ama 6 vitesli araçla 5 vitesli aracın 5. vitesi ciddi farkeder