Ertuğ naptın be kardeşim :d yazık arabaya yaa :D şaka maka 3 viteste harbi deli gibi pati çekio 120 bg likler :) herkez bir keztadına baksın 120 bg liğin gerçekten tatmin edici bir performansı var aracın..
Printable View
Eski arabam multijet Palio idi. O arabaların hızlanması senin dediğin gibi çok yavaştır. Turbo 2000-2500 lerde devreye girer. Bizim arabalarda, özellikle dizel motorlarda elbette ani hızlanma ancak 1500-1700 devirlerde oluşur. Ama kalkış hızı motoru stop ettirecek kadar da düşük değildir. İlk 5-10m yürüme ile turbo devrini yakalarsınız. Kendi arabamda yüklü olsada hiç sıkıntı yaşamadım. Kaldıki evim çok dik yokuşların olduğu yerde. Motor soğuk iken bile o dik yokuşları gayet rahat tırmanıyorum. Gönlünü rahat tut Grande Punto seni mahçup etmez.
dag keçisi gibi tırmanır merak etme :)
eğime göre değişir.. istanbul yada ankarada dolaştığım bazı semtlerde öyle yokuşlar vardı ki yokuşun ortasında durup kalkmak işkence.. yalnız chip bu konuda kurtarıcı oluyor.. bu arada 75hp 90hp farketmez ikiside hemen hemen aynı kalkış gücüne sahipler..
75 lik le 90 lık arasında tork farkı olduğu için 90 lık 75 liğe göre biraz daha kuvvetli olmazmı sizce?
arkdasın demek istedigi cıkarken durumu demek istememis herlde bukadar katı olmayada gerk yok birz soruyu iyi anlarsanız yanıtıda ona göre veririsinz herlde.... MEsele Bilmemek Degil Bildigini anlatmamak..... 1.3mjet 75 dizel arabam var rapmalarda cıkarken tabikide 1,6 1,8 gibi beklenilemez ama gayet memnunum tavisye ederim arkdasım....
Mert, arada sadece 10nm lik bir fark var.Diğer koşullar sabit ise küçük de olsa fark olur tabi ama 10nm lik dezavantajı, ağırlık, vites oranları, son dişli gibi değerleri değiştirerek yok etmek mümkün,
Bizim araçlarımızda bence aradaki 10nm lik fark hissedilmez.Sadece 15bg lik fark düşük de olsa hissedilir hız konusunda...
Arabada bir sorun yok bende de:) ama bu yokuşta kalkarken araba hafif geri kaçıyo ya, araba birde o geri kaçmayı telafi edip ileri atılması gerekiyo, el freni bu olaya çözüm oluyo, eğer hillholder yoksa.
El freni ile kalkmayı yanlış anladınız sanırım araç kavrama noktasına geldikten sonra elbette el frenini bırakıyorum. Böylece araca bir zarar gelmemiş oluyo:)
aynı motor doblo ve fiorinoda kullanıyor ki bunlar yükleme yapılan ticari araçlar.
eee onları çeken motor seni rampada taşımada sıkıntı çıkarmaz zaten.
sevgili kardeşim bence soruda çok büyük bir anormallik yok,cevap veren arkadaşları okuyunca kullandığım arabanın punto olduğundan şüphe etmeye başladım:) 1.4 95 beygir starjet kullanıyorum,bundan önceki arabam 1,6 şahin(lpg li) di.yeni arabamla ilk şaşkınlığımı yokuşlarda yaşadım,şahinle 2. vitesle rahat çıktığım yokuşları puntomla 1 e düşerek çıkabiliyorum,bunda en büyük sebep şahinin 1,6 puntonun 1.4 olması,dolayısıyla bence bu yokuş meselesi daha önce kaç motor araç kullandığına bağlı,bahsettiğin örneği ele alırsak tabiiki punto ondan çok daha iyidir.
:) ama şahine düz yolda 5 değil 6 basarsın...arkadaşım :)sorun 1.6 veya 1.4 değil... otomobilin dizayn meselesidir...ihtiyaca,kullanım tarzına göre değişiklik gösterir...şanzıman oranları motor devri tork ağırlık gb...bilerek bilinçli kullanmak önemli(herkes bunu bilmek zorunda değil) ve işte burada farklılıklar ortaya çıkıyor ...şahsen benim için ne olursa olsun hiç önemli değil (motor-model) hep aynı şartlarda kalkarım çıkarım ilerlerim...1vites küçük olur veya 1 vites büyük ...ama hep aynı çıkış ...işte bunu öğrenmelisiniz...:)deneye deneye en azından...:cool0000:
Bu soruyu soran arkadaş herhalde, puntoyu dağa salacak... yüzde 90 eğimli arazi de mi kullanmayı düşünüyor acaba?
ben dağ bile tırmandım puntoyla :) 2000m yüksekliğe çıktım. yol asfalt falan da değildi. bildiğin toprak yoldan. hiç sıkıntı yaşamadım.
ders için teşekkürler:)
1-şahinle puntoyu kıyaslamamıştım,düz yolda şahinden iyi gideceğini bilecek yaş ve deneyime sahibim çok şükür,
2-anladığım kadarıyla "araba 1,3 1,4 veya 2,0 olsada farketmez ,3,0 bir arabayla benim 1,3 araba yokuşu aynı şekilde çıkarız"diyosun
buna ancak şapka çıkarılır ne diim insanın kendine bu kadar güvenmeside güzel bişey,sevgiler.
:) o kadar da değil ...kimseye ders verme gibi bir niyetim yok...burada 2.0 3.0 lardan zaaten bahsetmiyoruz değilmi sayın abicim...ama 1,3 mjt 1,4 starjet 1,2 16v 1,2 8v 1,4 8v 1,6 şahin,tempra tipo, 1,6 16v brava bravo marea palio gb... hepsini test edip kullanmışlığım oldu 20 yıllık sürücülük hayatımda... ayrıca motor teknisyeniyiz hatta (otomobil) en azından diplomalı...bu sektörde aktif olarak hala faaliyetimiz vardır netekim...ama at sahibine göre kişner bilirsiniz...eşim mesela multijet 75 bg puntomuzda palio 1,2 16v den sonra çok zorlanmıştı hele rampalarda...çok normal çünkü işin tekniğini kavraması ve benim gibi düşünmesini bekleyemezsiniz...ama alıştı şimdi problem yok...aynen turboyu biraz dolduruyo ve tam gaz patiii...:)
her araba kalkar da bence önemli olan yokuşun dikliği ve lastik durumu. Arka çok ağır olursa önden kayma yapabilir tabi gazı iyi ayarlamak lazm... yokuşları çok kafana takıyorsan dualogic alırsın olur biter. :)