Alıntı GPS2 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
https://forum.grandepuntotr.com/tekn...lariniz-6.html iyi okumalısın...geçmiş olsun...aslında tamiri var ama uğraşacak adam lazım...ince işler elektronik ve tecrübe işi...bu işe el atan ustalar ileride iyi para kazanacaklar...o kesin...araştırmalarıma göre en çok arıza yapan şu resimde gördüğünüz röleler sağ ve sol siyah kübik *ler...kerameti 3-5 lira cinsinden ...ama ne hikmetse komple değişime gidiliyor...pire için deve gidiyor arkadaşlar...ve sakın gerekmedikçe sürekli city* yi açık kullanmayalım (benim fikrim) çünkü CİTY açıkken röleler daha büyük bir gerlim altındadır normale göre ve daha çabuk yıpranma arızalanma durumu ortaya çıkıyor...diye düşünüyorum...
Daha evvel o konularada yazmıştım. Bir çok kişi bu konuda bilgili kişilerde aynı şeyi söylüyor. sistem aynı. Gösterdiğiniz açı sensörünün devresidir. birde onun sensör kısmı var. Esas bozulan kısım sensör kısmı 6 tane (sanırım) birbirine sürtünen platin olması muhtmel uclar var. Altısıda direksiyonun açısına göre okuduğu değeri devre kartına gönderiyor. Devre kartıda bu değerleri işliyor. ona göre servo motora akım gönderiyor. kart işlemcisinde kayıtlı programa göre açı değerini işleyerek mesela aracın hızına göre direksiyonun sertleşmesi gibi programındaki şekilde işleyerek servo motora gönderir. Bu bozulması zor. Esas bozulan kısım acı sensöründeki platin ayaklar. 1. ve en sık arıza acı sensörüdür. Türkiye yollarında ki titreşimler direksiyon ve tekerlere gelen darbeler azda olsa orayıda etkiliyor. buda zamanla yıpranmasına sebeb oluyor. 2. sorun sebebide gelen akım değerine göre servo motorun dönüşü. Eğer tekeri mesela park yaparken kaldırıma yakın durdunuz direksiyonu cevirmeye kalktınız ama teker dönmüyor. bu durumda kartın gönderidiği akım servo motorun ısımasına sebep olur. akım ve sıcaklık bir seviyeye geldiğinde devre korumaya alır kendini ve açıp kapanmaya başlar.(mesela dedğim örnekte karşılaşmış kişiler hala tekerin takıldıgını anlamayıp ısrar ederlerse kısa süre sonra direksiyondan tireşim ve ses gelir sebebi korumadır.) diğer bir örnekte yolda cukurların tekerlere verdiği döndürme darbeleridir.

Sonucta citynin bu olaylarda etkisi yoktur. Bu olaylar hepsi olur. City nin tek zararı diyebiliceğim şey yukarda verdiğim örnekte oldugu gibi tekerin takıldıgını hissetmemenizden gelen etkidir. Çünkü city açık ken direksiyon çok yumşadıgından özelikle park halinde tekerin takıldıgını hissetmek zorlaşır. Ama zarar miktarı değişmez. Bu nedenle direksiyon arızası için tekşey, mümkün olduğu kadar çukur ve darbelerden korumak, aracı park ederken dikkat etmek. Ve mümkün ise tam sağda ve tam sola dönük halde direksiyonu bırakmamak.

Açı sönsürü ve devreyi içeren kutunun maliyetinin 150-200 tl geceğini sanmam ama servo motor lar pahalıdır. direksiyondaki gibi bir servo motor rahat 1000 tl vardır. Fiat ın hatası toyota gibi açı sensörü ve devre kutusu ile servo motoru ayırması gerekli idi. En azından en sık arıza yapan açı sensörünü 300-400 tl gibi fiyatlar ile değiştirirdik.