Hafta sonu Ankara-Eskişehir-Ankara yaptım. GPS açıktı, arabanın hızını GPS ile karşılaştırdığımda araba hız göstergesinin yaklaşık %8 gibi bir oranda daha yüksek gösterdiğini fark ettim. Bu karşılaştırmayı önce arabanın hız göstergesi 100 km/sa olacak şekilde 5-6 saniye sabit hızla gittikten sonra yaptım, GPS bu sırada 92 falan gösteriyordu.
Sonra GPS de 100 km/sa olacak şekilde hızlandım ve yine 5-6 saniye boyunca sabit hızla gittikten sonra aracın kilometre saatine baktım, 110 dan biraz az, 109 civarı bir şey gösteriyordu.
Sonra bir deneme daha yapmak için bir yolcu otobüsünün arkasına takıldım ve mesafeyi korudum. Genellikle 98 km/sa hıza sabitlediklerini biliyorum çünkü. GPS
beklediğim gibi 97-99 km/sa arası gösterdi ama araç göstergesi 105-106 falan gösteriyordu.
Motoru durdurunca kendine gelir belki dedim ama aynı orandaki fark ertesi günü de vardı.
3-4 ay kadar önce yine GPS ile şehirler arası yolculuk yapıyordum ama böyle belirgin bir fark dikkatimi çekmemişti.
Aracım tamamen orijinal, her şey fabrika çıkışı, lastik havalarını da bir kaç hafta önce 32 PSI yapmıştım (aracı teslim aldığımda da 32 PSI dı) ve muhtemelen hala öyledir.
%8 ciddi bir oran, muhtemelen hız göstergesi yüksek gösteriyor ise araç kilometre sayacı da aynı oranda yüksek gösteriyordur, aracım şu an 5200 km civarında ama %8 fark varsa 400 km gibi bir hata payı var demektir.

Benzer bir problemi GPS ile karşılaştırarak fark eden oldu mu?